SuC Wrocław

kubatar

Pionier e-mobilności
Większość ludzi myśli że podzespoły - nazwijmy je - 'mocowo-zasilające' są w słupku Superchargera. A tak nie jest. Tesla (czy też np. Kempower) mają osobne szafy mocy i cała 'energetyka' jest w takiej szafie, a słupki / satelity to takie jakby EVSE, gdzie niewiele jest w środku. Stąd pewnie Twój tok myślenia.
Przyznam szczerze że byłem przekonany że upgrade v4 do 800V to jedynie koniecznosc wymiany kabli na chłodzone cieczą. W sumie to nie zagłębiałem się wcześniej ten temat stąd trochę zdziwienie.
Ale teraz bardzo mnie ciekawi jak Tesla chce sprawnie przeskoczyć do obsługi 800V

GrzesiekG

Posiadacz elektryka
Przyznam szczerze że byłem przekonany że upgrade v4 do 800V to jedynie koniecznosc wymiany kabli na chłodzone cieczą. W sumie to nie zagłębiałem się wcześniej ten temat stąd trochę zdziwienie.
Ale teraz bardzo mnie ciekawi jak Tesla chce sprawnie przeskoczyć do obsługi 800V
Poczytaj temat podlinkowany kilka postów wcześniej. Zysk nie jest oczywisty, szczególnie przy bateriach <120kWh. A ryzyko szybszej degradacji - większe.

archi

Model III HL
26.05
Bez większych zmian na budowie.
Uziom otokowy trafostacji zrobiony.
Ogarniają powoli ziemię z wykopów.

Archi, jak tam znowu będziesz, zrób proszę zdjęcie na stację trafo, a szczególnie na ten opis na drzwiach. Tam powinny być podane parametry transformatora. Chodzi mi o jego moc. Czy to jest 1MVA, czy 1,6MVA, czy jakaś inna. Po tym będzie można zobaczyć ile samochodów będzie można ładować jednocześnie z jaką mocą.
Załączam foto stacji.

IMG_0231.jpg
IMG_0226.jpg

Attachments

• IMG_0225_.jpg
    IMG_0225_.jpg
    1,2 MB · Liczba wyświetleń: 55

archi

Model III HL
28.05
Wyciągnięto kable pod szafy i wszystkie stacje :)
Zaczyna się przygotowanie podłoża pod nową kostkę.

IMG_0236.jpg
IMG_0238.jpg
IMG_0235.jpg

Attachments

• IMG_0237.jpg
    IMG_0237.jpg
    2,3 MB · Liczba wyświetleń: 36
  • IMG_0239.jpg
    IMG_0239.jpg
    1,8 MB · Liczba wyświetleń: 32
  • IMG_0240.jpg
    IMG_0240.jpg