super stable table-pedal (super stejbl tejbl pedal)

teślomierz

Fachowiec
Dlaczego nie produkuje się super stable table-pedałów w samochodach? Nie sądzicie, że byłoby to najwygodniejsze?

wariant
auta spalinowe
(pedal)
auta elektryczne
(e-pedal)
auta potencjalnie wszystkie
(super stable table-pedal)
mocno wciśnięty gazprzyśpieszaprzyśpieszaprzyśpiesza
lekko wciśnięty gaztrzyma prędkość
trzyma prędkość
lekko przyśpiesza
luzlekko utraca prędkośćutraca prędkośćtrzyma prędkość

vwir

Pionier e-mobilności
Dlaczego nie produkuje się super stable table-pedałów w samochodach? Nie sądzicie, że byłoby to najwygodniejsze?

wariant
auta spalinowe
(pedal)
auta elektryczne
(e-pedal)
trzyma prędkość
lekko przyśpiesza
Bo niektórzy czasami chcą zwolnić.

vwir

Pionier e-mobilności
nie masz hamulców w samochodzie?

przy lekkim naciśnięciu, klocki by się nie zaciskały tylko hamowałby silnik
No chyba by mnie jasny szlag trafił gdybym musiał za każdym razem przekładać nogę w korku tylko dlatego, że zmieniła się prędkość jazdy. To o czym piszesz to 'trochę' istnieje w postaci zerowej rekuperacji w niektórych samochodach. Auto zwalnia, ale baaaardzo powoli. Mam w Mach-E, używam tylko w trasie, bo one-pedal powoduje mdłości u mojej córki. W mieście w dużym ruchu jak dla mnie jest to zdecydowanie słabe rozwiązanie, bo ciągłe przekładanie nogi w prawo i w lewo jest irytujące. Gdy tylko zjeżdżam z autostrady i wjeżdżam do miasta to od razu włączam one-pedal.

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
nie masz hamulców w samochodzie?

przy lekkim naciśnięciu, klocki by się nie zaciskały tylko hamowałby silnik
I tak ciągle przekładać nogę z pedału na pedał jal zwierzę? One pedal driving jest znacznie przyjemniejszy. A jesli męczy Ci sie noga bo długo chcesz jechać ze stala prędkością to przechodzisz na tempomat.

TomRS

Pionier e-mobilności

wariant
auta spalinowe
(pedal)
auta elektryczne
(e-pedal)
trzyma prędkość
lekko przyśpiesza
Niezły koszmarek ;) Jak dla mnie, to trudno przebić intuicyjnością one pedal. Po kilku dniach użytkowania masz tak wyćwiczoną pamięć mięśniową, że bez zastanawiania się osiągasz pożądany efekt w każdej sytuacji.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Niezły koszmarek ;) Jak dla mnie, to trudno przebić intuicyjnością one pedal. Po kilku dniach użytkowania masz tak wyćwiczoną pamięć mięśniową, że bez zastanawiania się osiągasz pożądany efekt w każdej sytuacji.
...przesiadasz się do innego auta i rozbijasz na pierwszym znaku/drzewie/whatever ;-)

Bronek

Pionier e-mobilności
Gdy w Leafie w 2018r poznalem to rozwiazanie zwane dwuznacznie jak zawolanie hej E Pedal !
To myślałem , że wszystkie elektryki to mają ?
Byłem strasznie rozczarowany jak Tm3 tego nie miała i byłem bliski pozbycia się auta z tego banalnego niby powodu (pozbycie tz. samochodem jezdzi tylko żona ja zostaję przy Leafie).
Wprowadzili i to lepiej wszysko soknfigurowane, bo tempomat w Tesli działa od zera itd ..
Nie kupię nigdy więcej auta bez tej funkcji.
Jedyne co na początku było dziwnie na śliskim , potem to poprawiono.