Swiatła do jazdy dziennej-działają czy nie

rkon

Zadomawiam się
Mam pytanie bo pojawiają mi się wątpliwości. Mam ustawione światła w moim i6 na manetce w pozycji Auto. Kiedy uruchamiam samochód i wyjeżdżam z garażu i zamykam garaż spoglądam na przednie reflektory i nic się nie świeci. Po zmierzchu oświetlenie oczywiscie się automatycznie włącza. Profilaktycznie przeklinałem całe menu ustawień pojazdu i nic tam nie znalazłem.
Moje pytanie. Czy światła do jazdy dziennej zapalają się dopiero po ruszeniu pojazdem ?

Ev3

Pionier e-mobilności
Mam pytanie bo pojawiają mi się wątpliwości. Mam ustawione światła w moim i6 na manetce w pozycji Auto. Kiedy uruchamiam samochód i wyjeżdżam z garażu i zamykam garaż spoglądam na przednie reflektory i nic się nie świeci.
A napęd cały czas włączony?
Po zmierzchu oświetlenie oczywiscie się automatycznie włącza. Profilaktycznie przeklinałem całe menu ustawień pojazdu i nic tam nie znalazłem.
Moje pytanie. Czy światła do jazdy dziennej zapalają się dopiero po ruszeniu pojazdem ?
W Ioniqu 5 ledy do jazdy dziennej wyłączają się gdy wyłączysz zapłon (napęd de facto).

Sliszue

IONIQ 5 2025
A to nie jest tak, że w Europie te światła nie są wymagane i w trybie auto jak jest jasno to one się nie włączają?

Ja nie korzystam z trybu auto w dzień z tego powodu.

Co do świateł: jeśli ikony świateł są na wyświetlaczu to one się świecą, jak nie to nie.

Ev3

Pionier e-mobilności
To prawda, ale ten system chyba nie jest pod Polskę robiony tylko pewnie na całą Europę idzie taki sam?
Polska to raczej nie jest jedyny kraj w Europie wymagający świateł w dzień.
Więc jeśli już, to te ledy powinny się domyślnie włączać.

elden

Zadomawiam się
W EU są wymagane.
Niemniej w mojej Konie są po włączeniu silnika są wyłączone przy skrzyni biegów na "P", dopiero po zmianie biegów się zmieniają, a potem jeszcze jest bardziej skomplikowana logika kiedy na P wyłączyć.

bajtus1992

Zadomawiam się
To prawda, ale ten system chyba nie jest pod Polskę robiony tylko pewnie na całą Europę idzie taki sam?
Aby pojazd mógł legalnie poruszać się po polskich drogach, musi spełniać polskie przepisy i uzyskać odpowiednią homologację – niezależnie od tego, że system może być projektowany z myślą o całej Europie.

Sliszue

IONIQ 5 2025
A więc sprawdziłem to dzisiaj w ioniqu 5. Ustawiłem światła na AUTO w środku dnia i na drodze się w ogóle nie włączyły. Uważam, że miałem rację, a homologacja nie ma nic do tego przecież można ręcznie włączyć światła.