Światła matrycowe 3/Y

cooler

Pionier e-mobilności

ciastek

Pionier e-mobilności
Reflektory matrycowe w 3 i Y będą aktywowane:

However, the fact that Tesla is now adding these advanced headlights to the Model X suggests that software support could be coming soon.
Guzik sugeruje. Mieli powód by przejść na nowe lampy w innych modelach - unifikacja wspomniana wcześniej, więc i w Modelu X pojawią się z tego powodu. Nijak nas to nie zbliża do zaimplementowania swiateł adaptacyjnych.

solik

Pionier e-mobilności
A mnie sie wydaje ze nie ma software na reflektory matrycowe w Teslach bo ktos ma no to patent a Musk nie bedzie placil za patenty jak nie musi.
Ale do tej pory na matrycowe monopol mieli inni producenci, pewnie Tesli latwiej sie dogadac z Samsungiem niz Hella/Bosch :)

nabrU

Moderator
Otóż zauważyłem, że praktycznie każda Tesla 3 i Y która mnie mija z przeciwka oślepia mnie światłami. Jestem w stanie w nocy poznać, że to jedzie TM3 lub TMY z bardzo daleka czy to na drodze jednopasmowej czy na autostradzie. Definitywnie nie jest to jazda na światłach drogowych. Ciekaw jestem czy macie takie same spostrzeżenia w PL?

Wstawiam link do filmiku z mojego dashcam'a, w którym w ciągu minuty mijają mnie dzisiaj (na przeciwnych pasach autostrady) 4 Tesle i każdą można z daleka poznać bo oślepia.

Pierwsza zaraz na początku filmiku do ok. 5 sek - Model Y
Druga od 16 do 22 sek - Model Y
Trzecia od 33 do 36 sek - Model 3
Czwarta 53 do 58 sek - Model 3 (?)

Zerknijcie i sami oceńcie... Najlepiej filmik (ok. 200MB) ściągnąć na dysk bo w przeglądarce to chyba tylko 720p jest dostępne.

nabrU

Moderator
No cóż ja tego nie widzę. Barwa światła to nie oślepianie.

OK, by może nie wytłumaczyłem jasno na co patrzeć w filmiku. Nie jest to wyraźnie barwa światła tylko jakby źle lub za wysoko ustawione światła, które widać z dobrych kilkuset metrów. Widać wyraźną różnicę na tle innych samochodów.
Poniższe zrzuty 4 Tesli z tego filmiku powinny wyjaśnić o co mi chodzi. A to był dzień więc można sobie wyobrazić co dzieje się w nocy.
Sugeruję jeszcze raz obejrzeć filmik bo po poniższych skrinszotach powinno być jasne o co mi chodzi

Tesla1.jpg

Tesla2.jpg

Tesla3.jpg

Tesla4.jpg