świsty / świergot w systemie klimatyzacji TMY (wewnątrz)

Giaur77

Fachowiec
mały update: wczoraj napisałem do serwisu Tesli i załączyłem im świeże nagranie tego hałasu. W żadnej innej Tesli (TM3/TMY) - a w kilku już siedziałem na tyle długo, aby ustalić, czy taki dźwięk się pojawia - nie ma tego problemu.

Serwis odpisał dzisiaj rano, że ich procedury nie wychwyciły tego odgłosu, ale na wszelki wypadek zamówili wiatrak nawiewu. Podejrzewają teraz, że to może być wynik problemów z łożyskowaniem. Może uda się pojawić u mnie serwisowi mobilnemu, aby to zdiagnozował / potwierdził. Wizyta w serwisie - z uwagi na sprowadzanie części - dopiero na początku marca.

nie tracę więc nadziei :rolleyes:

cooler

Pionier e-mobilności
Podpowiedz im mój przypadek z tą naklejką w kratce nawiewu, zanim Ci zdemolują cały samochód. Ja niestety już ostrożnie zlecam naprawy, wszędzie gdzie rozbierali drzwi czy podsufitkę już mam skrzypienie na wybojach jak w starej Ładzie, podsufitkę źle złożyli i były szpary (już poprawili) a schowek po naprawie walił w nogi pasażera (już poprawili). Jedno poprawione, drugie zepsute. Systemowy brak kontroli jakości i skuteczności naprawy.

Giaur77

Fachowiec
Podpowiedz im mój przypadek z tą naklejką w kratce nawiewu, zanim Ci zdemolują cały samochód. Ja niestety już ostrożnie zlecam naprawy, wszędzie gdzie rozbierali drzwi czy podsufitkę już mam skrzypienie na wybojach jak w starej Ładzie, podsufitkę źle złożyli i były szpary (już poprawili) a schowek po naprawie walił w nogi pasażera (już poprawili). Jedno poprawione, drugie zepsute. Systemowy brak kontroli jakości i skuteczności naprawy.
Dzięki za podpowiedź. Czytając Twoje doświadczenia, korci mnie, żeby samemu rozebrać to i owo, aby sprawdzić co jest przyczyną, ale przecież nie po to jest gwarancja.

Wiatrak to raczej nie jest. Praca wiatraka jest równomierna, a świergot przyspiesza i zwalnia... Może rzeczywiście to "papierek"...

poochaty

Posiadacz elektryka
Też mam świergot! Ale to jest związane z przyśpieszaniem auta. Rozpoznajecie?

Giaur77

Fachowiec
Też mam świergot! Ale to jest związane z przyśpieszaniem auta. Rozpoznajecie?
Trochę kosmiczny dźwięk 😉
Mam podobny odgłos kiedy przyspieszam przy aktywnym podgrzewaniu baterii do ładowania. Sporadycznie i bez tego, ale wtedy może też włącza się kondycjonowanie baterii z uwagi na jakieś warunki zewnętrzne.

Pawlick

Nowy na Forum
Podczas jazdy testowej Y też to było. Wydawało mi się jakby to było z podłokietnika drzwi, szyby kierowcy lub wentylacji po stronie kierowcy. Dziwny świergot jakby coś wpadało w lekki rezonans.