System offline - Enyaq nie łączy się netem

RadaR

Fachowiec
Hej, może ktoś ma taki sam problem.
Otóż ni stąd ni z owąd auto nie może pobrać statusu połączenia. Jest offline, połączenie z internetem nie działa... Ikona "globus" jest niepodświetlona i obok nie ma kresek zasięgu sieci komórkowej.
Powoduje to że:
1. Nie ma możliwości korzystania z aplikacji MySkoda. Dane w aplikacji zostają zamrożone na ostatnich znanych.
2. Po uruchomieniu auta dość długi czas nie można korzystać z ekranu a co za tym idzie całego systemu ponieważ ekran jest zajety "wyszukiwaniem statusu połączenia"...
3. Nie zwróciłem uwagi ale prawdopodobnie nie działają też usługi w nawigacji, jak np. informacje o natężeniu ruchu, chyba że one nie idą przez net.

ROZWIAZANIE.
Są dwa. Pierwsze to zadzwonić do Skody. Porada to napisz mail 🤣 Potem wymieniasz się przemiłymi mailami bla bla pierdu pierdu...
Drugie znalazłem na obcokrajowym forum.

Reset modemu lub systemu info.
Proces resetowania modemu:
1. Upewnij się, że samochód jest wyłączony. Czyli nie siadaj na fotelu ani nie opieraj się o siedzisko 😉
2. Odsłoń bezpieczniki. Są za małym schowkiem po lewej stronie kierownicy. Aby otworzyć "bardziej" ten schowek trzeba z wyczuciem ścisnąć całość na linii przód tył (wygiąć tylna ściankę) uważając aby przypadkiem nic nie połamać.
3. Wyjmij bezpiecznik 19. Jest to taki mniejszy i głębiej osadzony w amperażu 5. Poczekaj około 60 sekund i włóż go z powrotem.
obraz.png
W instrukcji wymieniono bezpiecznik 19 jako przeznaczony do zestawu wskaźników, połączenia alarmowego, usług online.
4. Następnie uruchamiamy auto, czyli np. siadamy i naciskamy hamulec 🤪 i czekamy. Po 2 do 10 minutach powinno zaskoczyć.
Jeśli po 10 minutach nie zadziała należy powtórzyć proces z bezpiecznikiem 30 (system info)

Zadziałało, zobaczymy czy na dłużej 😂

RadaR

Fachowiec
Po kilku dniach od zgłoszenia problemu mailem dostałem maila z prośbą o adres na którym mam zarejestrowane usługi, następnie znów kilka dni i odpowiedź

Dzień dobry,
dziękuję za cierpliwość.
Dział Techniczny zaleca wizytę w ASO. Poniżej przesyłam krótką instrukcję dla
pracowników serwisu. Proszę się powołać na naszą korespondencję.

Information for Service partner: Perform software configuration (SWK) via address
of units via address 0019 (ICAS1), 0075 (OCU) and 0009 (SAM). Switch off

the ignition and disconnect the fuse of OCU unit, turn fuse back and
check the customer complain, if no success send DISS question to
technical support.

😃😄😁😂🤣😅
Mogli odrazu powiedzieć "poszukaj se w necie"...

Rozwiązanie znalazłem w kilkanaście minut sam. Na "pomoc" od producenta auta czekałem tydzień i jeszcze bym czekał na wizytę w ASO bo pewnie trzeba by było umawiać termin...
Do czego ten świat zmierza

RadaR

Fachowiec
Dziś znów to samo... Czyli dwa miesiące. Mała rada dodatkowa. Uwaga przy wkładaniu, róbcie to ostrożnie bo tam jest tak kiepskie dojście że można zgubić bezpiecznik... Właśnie wymknął mi się i traf chciał że wpadł w szczelinę między plastikami 😳 Nie do wyciągnięcia... Musiałem kupić drugi.

Oczywiście ta otwieraną półeczkę da się wyjąć całkowicie, ona się wypina po całkowitym otwarciu.

Auto znowu sprawne... Tzn tyle o ile 🤪
Umówiony jestem tak czy siak na serwis na 22.08... wcześniej nie ma fachowca, urlop! To się w pale nie mieści 😂😅🤣
Będę ich cisnął o wszystko i oczywiście auto zastępcze na cały okres. Oczywiście odpowiadającej klasy czyli elektryczne 😁

consigliero

Pionier e-mobilności
Miałem to w ID.3 jakiś czas temu. Nigdy nie wyciągałem bezpiecznika, wystarczył reset jednostki multimedialnej. U mnie brak sygnału zawsze był poprzedzony trzaskiem w głośnikach.

RadaR

Fachowiec
Trzaski w głośnikach zdarzają się u mnie też. Jednak nie jest to powiązane.
Reset systemu info z palca niestety nie pomaga.

rav

Posiadacz elektryka
U mnie z kolei na wyświetlaczu jest informacja ze auto ma połączenie z internetem. W aplikacji podczas odświeżania również informacja ze zaktualizowało ale niestety wszystkie informacje nieaktualne od 24h

wojti12

Zadomawiam się
U mnie z kolei na wyświetlaczu jest informacja ze auto ma połączenie z internetem. W aplikacji podczas odświeżania również informacja ze zaktualizowało ale niestety wszystkie informacje nieaktualne od 24h
hej
ja od wczoraj mam z tym problem
Na infotainment jest kula ziemska i zasieg. A na apce rzeczy sie nie odświezają, pokazuje ze samochod jest w ruchu nawet jak stoi i apka wyrzuc info ze samochod nie ma polaczenia z netem.
Reset infotainment oraz zainstalowanie na nowo apki nie pomoglo

Moze to globalny problem teraz?

wojti12

Zadomawiam się
kurczy to chyba tak sam dzis zrobie. Bo juz dostalem forumlarze ze Skody do wypelniania w kontekscie tej awarii....