Szklany dach - upał

krzyss

Pionier e-mobilności
Hmm, myślałem że szkło ma na sobie warstwę przeciwsłoneczną (IR) 🤔 Czy po prostu nie daje rady w upalne dni? A jak wtedy sobie radzą Amerykanie w jakimś Colorado czy innych "upalnych" stanach?
Pierwsze mialy jakas lepsza, mi to bardzo przeszkadza. Jak zostawie na sloncu to trzeba pamietac zeby najlepiej z 15minut wczesniej klime wlaczyc. W trasie nic nie pomaga, ja mam oslone jakas tania, i do niej dorobiona taka folie aluminiowa na podkladzie. Jest zdecydowanie lepiej. Montuje w okolicach czerwca i sciagam pod koniec wrzesnia :)
Szklany dach jesy super, ale bez oslony ciezko.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja ustawiłem na 30°C ochronę przed przegrzaniem kabiny. Czasem uchylę szyby
I powiem tak : wszystko się w końcu nagrzeje nawet jak będzie to lustro czy 5 cm styropianu (sprawdzone w kamperze).
Szyba w Teski nie jest taka zła. Normalny dach, czy dodana mata itp też to zrobią i potem muszą oddać to ciepło. Szyba zchladzana klimą zrobi to szybciej. A tak będzie kaloryfer żeliwny nad głową
Dlatego jeśli już to tylko cieniutka siatka np tak aby zredukować bezpośrednie promienie.
Ale mi np szyba nie przeszkadza. 5 minut klimy przed załatwia sprawę.
TU WENTYLACJA FOTELI robi wiecej dobrego., fajnie bo dziala w preklimie
Czarna tapicerka niestety to tragedia dla jajek

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja ustawiłem na 30°C ochronę przed przegrzaniem kabiny. Czasem uchylę szyby
I powiem tak : wszystko się w końcu nagrzeje nawet jak będzie to lustro czy 5 cm styropianu (sprawdzone w kamperze).
Szyba w Teski nie jest taka zła. Normalny dach, czy dodana mata itp też to zrobią i potem muszą oddać to ciepło. Szyba zchladzana klimą zrobi to szybciej. A tak będzie kaloryfer żeliwny nad głową
Dlatego jeśli już to tylko cieniutka siatka np tak aby zredukować bezpośrednie promienie.
Ale mi np szyba nie przeszkadza. 5 minut klimy przed załatwia sprawę.
TU WENTYLACJA FOTELI robi wiecej dobrego., fajnie bo dziala w preklimie
Czarna tapicerka niestety to tragedia dla jajek
Ty chyba Bronek u siebie miales jeszcze ta szybe w 3 lepszej jakosci, dawala taka inna poswiate. Teraz daja taka ze jak jedziesz i jest 30stopni upalu to trzeba dawac klime na twarz. W trasie jeszcze jakos daje rade, ale w korkach w miescie mi bardzo przeszkadza. Zreszta na poczatku sprawdzalem na gorze zaglowka jest 3 stopnie wiecej niz w okolicach ramion.

Bronek

Pionier e-mobilności
Pewnie, że to kwestia okoliczności. Mnie to kurde zastanawiało, bo przecież auto z Kaliforni. A tam daje Git planeta dwa razy bardziej jak u nas.
Może...? Oni w czapkach jeżdżą . U nas beret lub kapelusz. Beret lepszy, antenka odprowadza ciepło.

A faktycznie po prawdzie, to marzy mi sie elektryk- kabriolet. Miałem z twardym automatycznym dachem i to jest super sprawa, u nas niemodna ale ekstra. Jak się jeszcze nie ma fobii i zostawia otwarty, to korzystanie, wsiadanie itp bomba.
Na korki i syf spalinowy może akurat nie za bardzo...

Last edited:

buri

Nowy na Forum
Zamówiłem coś na Amazon. Zobaczymy co to da. Zawsze mnie zastanawiało dlaczego ludzie zamawiają te szklane dachy w innych markach. Pożytek z tego żaden.

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Ty chyba Bronek u siebie miales jeszcze ta szybe w 3 lepszej jakosci, dawala taka inna poswiate. Teraz daja taka ze jak jedziesz i jest 30stopni upalu to trzeba dawac klime na twarz. W trasie jeszcze jakos daje rade, ale w korkach w miescie mi bardzo przeszkadza. Zreszta na poczatku sprawdzalem na gorze zaglowka jest 3 stopnie wiecej niz w okolicach ramion.
Ja mam właśnie podobnie. Co z tego, że sobie schłodzę przed jazdą, jak potem w trakcie podróży niemiłosiernie grzeje. Kończy się zwykle mocnym dmuchaniem klimą, ale za zdrowe to to nie jest.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja kiedyś Peugeota kupiłem, bo mi sie szklany dach podobał, ale nigdy przez niego nie patrzyłem
No i tu właśnie bez FSD do niczego to nie jest przydatne.
Bo przede wszystkim jest to pokryte tą warstwą co by łba nie ugotowało i widok zakłóca, a kto zadziera łeb podczas jazdy by na ptaki popatrzeć ?
Powinni to robic ostatecznie jako bulaje nad pasażerami. Mogą być otwierane, wtedy tylko lufa i mamy czołg.
To chwyt, dla oka. W aucie jest jasno i to jedyny plus

inter

Pionier e-mobilności

inter

Pionier e-mobilności

Pabloss

Posiadacz elektryka
Oczywiście można jak ktoś chce zasłaniać szklany dach, ja jednak nie zauważyłem większego nagrzewania się auta z powodu szklanego dachu. Może po prostu zróbcie sobie taką próbę jak ja i wsiądźcie do Tesli i do innego auta, które postały 2 h na tym upale. Moje subiektywne odczucie nie wskazuje mi na większe nagrzewanie się Tesli.

Najnowsze dyskusje