Szklany dach - upał

cooler

Pionier e-mobilności
Ma ktoś przetestowane jakieś osłony przeciwsłoneczne na ten nieszczęsny dach?
Tak, kup takie z dwoma warstwami, aluminiowa u góry i siatka na dół. Problem z głowy.
Echo od dachu się też nie niesie tak przy wysokich prędkościach.

Michal

Moderator
Ja mam ustawioną klimatyzację tak najbardziej do góry i najszerzej, to mam wrażenie że pomaga.

Last edited:

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Ja zamówiłem jakieś nieoryginalne osłony i cośtam może pomaga, ale mam wrażenie że lepszy efekt osiągnąłem w ubiegłym roku na szybko przyklejając taśmą dwustronną zwykłą osłonę przeciwsłoneczną z marketu. Taką jak się montuje na przednią szybę w czasie postoju. Może jest to kwestia tego, że klipsy mocujące dobrze trzymają tylko krawędzie, a środek wisi i ta warstwa powietrza między dachem a osłoną mocno się nagrzewa.

eugtor

Posiadacz elektryka
Hmm, myślałem że szkło ma na sobie warstwę przeciwsłoneczną (IR) 🤔 Czy po prostu nie daje rady w upalne dni? A jak wtedy sobie radzą Amerykanie w jakimś Colorado czy innych "upalnych" stanach?

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Hmm, myślałem że szkło ma na sobie warstwę przeciwsłoneczną (IR) 🤔 Czy po prostu nie daje rady w upalne dni? A jak wtedy sobie radzą Amerykanie w jakimś Colorado czy innych "upalnych" stanach?
Ma warstwę, ale jak dla mnie niewiele to pomaga. Jak dach to jedna wielka szyba to grzeje i tak. Zresztą ja jestem zimnolubny raczej, za upałami nie przepadam, a za duszną zupą z powietrza, jaka się tworzy w Krakowskiej niecce to już w ogóle. Miałem akurat okazję kiedyś być w Kolorado i tamtejsze upały znacznie lepiej znosiłem, bo było sucho. Może oni są przyzwyczajeni?

eugtor

Posiadacz elektryka
Może oni są przyzwyczajeni?
No nie bardzo 🙂 Z tego co czytam, to na razie jakiś gość z TX poleca takie typu OEM rolety z Amazona, nadal tam trwa dyskusja które zasłony są lepsze 🤦‍♂️
Czy na prawdę jest aż tak gorąco w dni słoneczne że trzeba zakrywać ten piękny dach czymś?

Michal

Moderator
Czy na prawdę jest aż tak gorąco w dni słoneczne że trzeba zakrywać ten piękny dach czymś?
Nie, chyba że zostawisz auto na pełnym słońcu na godzinę i chcesz odjechać od razu bez wcześniejszego włączenie klimatyzacji zdalnie. Wtedy grzeje przez pierwsze 10 minut.

ELuk

Pionier e-mobilności
Ja nie zasłaniam, a na parkingu potrafi się do 50 stC nagrzać, ale tak jak @Michal pisał 10 minut przed jazdą włączasz klimę i jest OK.
W trasie w słońcu oczywiście jest odczuwalne ciepło od szyby, no i tu warto mieć izolecję
np włosy/kaszkiet/kapelusz 😉🤣

ciastek

Pionier e-mobilności
Hmm, myślałem że szkło ma na sobie warstwę przeciwsłoneczną (IR) 🤔
Ma. Łatwo to sprawdzić. Gdy mocno świeci słońce podłóż rękę pod przednia szybę (ma filtr) i boczną (nie ma). Dostrzeżesz wyraźną różnicę.