Szukam firmy zakładającej panele PV

Michal

Moderator
Hej, jak w temacie szukam firmy, która zamontuje mi fotowoltaikę o mocy około 9-10 kWp i nie weźmie przy tym narzutu za robociznę 70-100%.
Macie kogoś do polecenia?

Bronek

Pionier e-mobilności
Jest na ich stronie info , że wymaga to...... itd. Tak to sobie wisi... kilka miesiecy, a wnioski elektroniczne przeszły jako prawidlowe. Tylko pewnie chyba - nazwe ich p imieniu DURNIOM- nie śni się, że jedna osoba ( moja żona) moze mieć dwa domy i zrobic sobie dwie instalacje. W jednym mieszka a w drugim jest zameldowana. Ale to przerasta percepcję pewnie?
Z drugiej strony, to dobrze bo taką dotację (u nas to 10 000) trzeba by odjąć od 53 000 zł do odliczenia rocznego. A tak odliczylą sobie wszytko. Mniej boli, ale też nikomu nie musze dziękować. Screenshot_20201229-202253_Chrome.jpg

emartinelli

Nowy na Forum
Kładli u sąsiadki, raczej mało znana firma/firemka, ale instalacja wyglądała przyzwoicie bez wiszących kabli itp. Jak podpytałem o ceny to 5,5kW około 24tys a 7,6kW około 32tys.
Strona: helian.pl ale z tego co mówili najlepiej dzwonić.

Michal

Moderator
No dokładnie! W tych firmach montujących taka instalacja kosztuje około 40k pln... Przecież to jest rozbój w biały dzień za 2-3 dni pracy dla 2-3 osób...
Ale niestety obawiam się, że trzeba do tego mieć jakieś specjalne uprawnienia SEP, których ja już niestety nie mam :/
Jak będziesz rozwiązywał kwestię pozwoleń?

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Michał, ja nie mam uprawnień. Do odbioru jest ci potrzebna pieczątka elektryka. Możesz wszystko zakupić zamontować samemu, zostawiając komponenty niepodpięte, i zlecić elektrykowi audyt, podpięcie i uruchomienie instalacji.

Zaprojektuj sobie instalacje sam. Ty znasz swój dach najlepiej i wiesz gdzie jakie drzewko rzuca ci cień w jaką porę dnia i roku.
Dobór komponentów to pare chwil na necie, jak cos priv to podpowiem.

Last edited:

emartinelli

Nowy na Forum
Michał, ja nie mam uprawnień. Do odbioru jest ci potrzebna pieczątka elektryka. Możesz wszystko zakupić zamontować samemu, zostawiając komponenty niepodpięte, i zlecić elektrykowi audyt, podpięcie i uruchomienie instalacji.

Zaprojektuj sobie instance sam. Ty znasz swój dach najlepiej i wiesz gdzie jakie drzewko rzuca ci cień w jaką porę dnia i roku.
Dobór komponentów to pare chwil na necie, jak cos priv to podpowiem.
Zgadza sie, elektryk jest potrzebny jedynie do zgłoszenia do zakładu energetycznego, nie tyle pieczątka co sam numer uprawnień i jego podpis.

Bronek

Pionier e-mobilności

Bronek

Pionier e-mobilności
Oczywiscie ale nie ma jakiś konkretów co do etapu, co i jak. Nieważne w każdym bądź razie jest taniej samemu ale trudniej samemu mieszac w papierach. Warto przy okazji kontaktu z dystrubutorem i elektrykiem , rozważyć podniesienie mocy, jak jest cienko.
Kwestia co kto może , lubi, i chce zrobić. To jak z obiadem można w domu, zupkę i można... Dobrze, że nie zabraniają.