Szukam osoby planującej zakup tesli w najblizszym czasie

krzyss

Pionier e-mobilności
Ludzie, co Wam to przeszkadza. Sam kupiłem LR i miałem chrapkę na boosta. Niestety nie był dla mnie wart 9500 PLN aby go dokupić i teraz go juz majac tylko moge to potwierdzic - jest wart sporo, ale nie 9500 PLN.

Miałem 5000 kredytów otrzymane gratis i brakowało mi 2000 kredytów aby go zdobyć. Mógłbym zaoferować komuś coś, co obniży jego cenę zakupu, a mnie obniży koszt zakupu boosta. Obopólny interes, obie strony zadowolone, nic tylko sie cieszyć.
Ktoś ma tańsze auto, ktos ma tańszego boosta - win win.

Czyż takie forum nie jest miejscem na pomoc w taki sposób ? Po co sie z tego naśmiewać i to ganić. Fakt, to dla ludzi którzy rozumieją co nieco.

Jeżeli za 1kW placicie na SuC Tesli 1.6o PLN to przy zuzyciu ok 200 Wh taki kredyt (przy pakietach od 5000 kredytów) jest wart dziś ok 1.6/5 = 30 groszy. Gdy zapłacisz za niego (czyli te brakujące 2000) nawet po ok 1.oo PLN (czyli ponad 3 razy tyle ile jest wart) to i tak można sie cieszyć. Gdybyś zużył te posiadane 5000 kredytów na ładowanie to wyszłoby ok 1500 PLN oszczędności, do tego dodając zakupione 2000 kredytów po np. ok 1.oo PLN to daje razem 3500 - a boost kosztuje 9500 PLN. Masz wiec w kieszeni 6000 PLN, a kolega ma np. darmowy Wall connector.

Tu nie chodzi o zarobek, o biznesy, o sarkazm.
Każdy z nas nakręca sie rabatami, okazjami, ofertami gdy chce kupić, ale nie każdy potrafi poprawnie kalkulować. Oto przykład subiektywny.

Według mnie model M3LR z boostem jest lepszym i tańszym wyborem niz M3 Performance z minimum 2 powodów (ale to moja subiektywna opinia i nie chce o niej dyskutować):

1/ jak ktoś jezdził na 20 lub 21 calach codziennie i po mieście, a nie na trasach to wie o co chodzi

2/ 10% zasiegu extra pomiedzy M3LR a M3P robi różnice większa niz 0.5 sek / 100
Opcja boost nie pomniejsza zasiegu auta a daje ok 40-50 KM extra i razem jest ich w LR2023 ponad 530 po tej zmianie.

3/ M3LR z fabryczny boost ma osiągi MYP (tyle że ze 100 km większym zasiegiem).

Tak naprawde TM3LR i TM3P to o ile sie nie myle te same silniki i te same baterie ,a zapas mocy schowany w TM3LR jest nawet do 150 KM od bazowej wersji (ustawienia software-owe).

Przykład:
Bardzo ładnie to opisałeś !
Ludzie troche już są uprzedzeni bo sporo mamy takich postów gdzie ktoś wpada daje linka KUPUJCIE ODEMNIE !!!
My staramy się tutaj sobie miło i kulturalnie pogadać o wszystkim i chętnie pomagamy !

refi1234

Posiadacz elektryka
Bardzo ładnie to opisałeś !
Ludzie troche już są uprzedzeni bo sporo mamy takich postów gdzie ktoś wpada daje linka KUPUJCIE ODEMNIE !!!
My staramy się tutaj sobie miło i kulturalnie pogadać o wszystkim i chętnie pomagamy !

Najśmieszniejsze jest z tymi referalami że one tak naprawde na ten moment są niewiele warte w Polsce (za wyjątkiem atrakcyjności dla właścicieli modeli LR chętnych na boosta, a i to pewnie niedługo sie skończy), a krygolenia się potencjalnych nowo-nabywców Tesli aby je komuś uruchomić jest co niemiara.

Tak na logikę - no bo jak to wytłumaczyć inaczej:

1/ 500 km za 1500 bonów - realna wartość 1 bonu to ok 0.1 PLN

2/ 5000 km za 5000 bonów - realna wartość 1 bonu ok 0.3 PLN

3/ 3 m-ce rozszerzonego autopilota za 8000 bonów - ???
Dla mnie taka usługa powinna być promocyjna za darmo, rotacyjnie włączana klientom Tesli - aby zachęcac do wydania tych 19500 PLN.
Kto z Was dałby za to np. 2400 PLN czyli 8000 bonów x 0.3 PLN aby przez jedyne 3 m-ce tym sie nacieszyć?
Ale gdy wydacie te 19500 mając na względzie że zostanie na stałe, dodatkowo podnosząc wartośc auta - wtedy nabiera to sensu. Choc i to prawdopodobnie będzie ukrócone jako że ktos napomyka iz przy zmianie własciciela nie będzie transferu opcji.

Dla Tesli to dodatkowa kasa prawie bez nakładów wiec czemu z tego nie korzysta w taki sposób aby zachęcać klientów. Przecież cały hardware i software do rozszerzonego AP i FSD jest juz w kazdym aucie i wystarczy go tylko właczyć.

Nie moge także zrozumiec dlaczego boost kosztował 7000 bonów i równolegle 9500 PLN ...
Chyba komus w Tesli sie omskło na klawiaturze.

Nie ma się co obruszać jak ktos cos potrzebuje. Jak sami sobie nie będziemy pomagac to nikt nam nie pomoże. Korporacje mają swoje biznesy do zrobienia i nic u nich nie ma za darmo. Szukanie wsparcia i wymiana informacjami to największa siła takiego forum - tak jak np. rady jak tanio kupować bilety lotnicze albo atrakcyjne noclegi.

To samo jest z pakietami lączności Premium tylko w druga stronę.

Kombinuje się aby nie placic - bo to bez sensu, albo jak podlaczyc modemy itd. Warto to policzyc czy jest sens to obchodzic. Może dla kogoś jest, dla mnie nie ma.
Przykładowo , jak ktos slucha streamingu audio to majac Premium:
- masz za darmo Spotify bez reklam (takie konto to pewnie ze 20 PLN choc w Tesli bedziesz mial tylko 1 playliste, ale myśle iz to w aucie wystarczy)
- masz za darmo łaczność z internetem (najtańsza karta z abo do modemu to pewnie ok 30 PLN / m-c)
- nie musisz inwestowac w modem LTE i hub a potem martwić się ze się nie naładował lub rozłaczył bo Tesla spała
- nie martwisz sie o roaming podczas podrózy zagranicznych, net zawsze jest i sam sie przełacza
- zasięg łaczy Tesla jest bardzo dobry wg mnie i rzadko sie wykrzacza
- po zmianie oprogramowania masz wideo telefon wprost z ekranu używając Zoom-a i bez kombinowania

Czy jest więc sens to obchodzić?

Last edited:

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Jak w tytule, szukam osoby planujacej zakup tesli w najblizszym czasie z linku polecajacego. Oprocz bonusu od tesli (od 2000zl do 4000zl) dorzucam cos od siebie. Szczegoly do ustalenia.

Zmieniliśmy zasady. Od teraz referrale tylko w stopkach. Dzięki temu najbardziej zyskiwać będą użytkownicy, którzy są aktywni i pomocni na Forum.

Wszelkie inne wątki na ten temat będą uznawane za spam i kasowane.

Pozdrawiam

refi1234

Posiadacz elektryka
Jeżeli szukasz porządnego w dobrej cenie to - w otwory fabryczne (bez wiercenia), cena ok 1300-1400 PLN

Podobno fabryczny hak Bosal jest dość kiepski (np. tylko 2 rowery max lub lekkie przyczepy) i np. w USA wymieniaja go dość często na ten Draw-Tite powyzej.

Last edited:

grregg

Fachowiec
Już nieaktualne :)
Witam,
Planuję zakup testli y stokowej. Także jak z chęcią się z kimś dogadam na jakiś dodatkowy bonus ;)

Last edited: