Szukam Tesla Model Y do 170k zł

tomekg

Nowy na Forum
Hej,

Jakie są obecnie opcje aby kupić używaną Tesle MY do kwoty 160-170k zł. Na otomoto nie ma dostępnych takich samochód więc myślałem o poszukaniu czegoś pewnego zza granicą.

Dzięki

Michal

Pionier e-mobilności
Bywają TMY SR za około 200 tys ale raczej nie mniej.
Możesz sobie poszukać na mojej stronce ze stopki po kliknięciu w link MY. Niestety są tam też jakieś głupoty w stylu 20 000 z Danii.
Niby zdarzały się tańsze auta z Francji ale z tego co pamiętam oni tam mają jakieś duże dopłaty, które musiałbyś zwrócić eksportując auto, więc musiałbyś się zorientować.

Moim zdaniem jeśli znajdziesz w takich cenach, to będą to raczej rozbitki z USA po szkodzie całkowitej.

elektryk

Pionier e-mobilności
Szukałbym teraz z filtrem na Francję i Belgię, średnio co noc podpalają ponad tysiąc samochodów to może jakaś Model Y RWD się trafi, tym bardziej że statystyki nie mówią o aktach wandalizmu typu wybite szyby, cięcie piłą mechaniczną lub inne mechaniczne, a takich może być jeszcze więcej.

tomekg

Nowy na Forum
Bywają TMY SR za około 200 tys ale raczej nie mniej.
Możesz sobie poszukać na mojej stronce ze stopki po kliknięciu w link MY. Niestety są tam też jakieś głupoty w stylu 20 000 z Danii.
Niby zdarzały się tańsze auta z Francji ale z tego co pamiętam oni tam mają jakieś duże dopłaty, które musiałbyś zwrócić eksportując auto, więc musiałbyś się zorientować.

Moim zdaniem jeśli znajdziesz w takich cenach, to będą to raczej rozbitki z USA po szkodzie całkowitej.
Dzięki. Będzie to samochód rodzinny więc wolę się nie bawić w rozbitki. W takim razie Tesla wjedzie przy kolejnej zmianie samochodu za kilka lat.

Moge skorzystać z tej wyższej dopłaty na kartę dużej rodziny ale to i tak wychodzi mi 225-27=198k zł więc sporo ponad budżet (który pierwotnie był na poziomie 140k).
Szukałbym teraz z filtrem na Francję i Belgię, średnio co noc podpalają ponad tysiąc samochodów to może jakaś Model Y RWD się trafi, tym bardziej że statystyki nie mówią o aktach wandalizmu typu wybite szyby, cięcie piłą mechaniczną lub inne mechaniczne, a takich może być jeszcze więcej.
Prawda, takich samochodów powinno być całkiem sporo.

Michal

Pionier e-mobilności
Myślę, że za rok spokojnie możesz szukać i powinny już być w okolicy 180 tys.

Nie myślałeś o TM3? To jest naprawdę duże auto.

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Dzięki. Będzie to samochód rodzinny więc wolę się nie bawić w rozbitki. W takim razie Tesla wjedzie przy kolejnej zmianie samochodu za kilka lat.

Moge skorzystać z tej wyższej dopłaty na kartę dużej rodziny ale to i tak wychodzi mi 225-27=198k zł więc sporo ponad budżet (który pierwotnie był na poziomie 140k).

Prawda, takich samochodów powinno być całkiem sporo.
Najtaniej co widziałem to za około 166k z Norwegii, ale do tego dojdzie cło 10% no i koszty sprowadzenia.

Michal

Pionier e-mobilności
W mojej aplikacji są też auta z Norwegii z doliczonym cłem i VATem.

Michal

Pionier e-mobilności
Vat

krzyss

Pionier e-mobilności
Ok, ważne pytanie przy okazji. Jak ściągasz na osobę prywatną z Norwegii to tylko cło do opłacenia czy jeszcze VAT do tego?
I Cło, chyba ze produkcja DE ale nie sadze zeby Ci sie udalo wyrwac.
Ogolnie do ceny auta z Norwegii dolocz 40-50% i bedziesz mial cene.

Michal

Pionier e-mobilności
Z tym cłem, to nie jestem pewny akurat, bo Tesla ma chyba jakiś tam papier, że jest niby wyprodukowana w EU i wtedy może da się to jakoś obejść ale nie jestem pewny. Z tego co pamiętam VAT trzeba zapłacić.

Teslowychopak

Fachowiec
Teraz kupisz we Francji po zamieszkach Tesle Y może coś jeszcze z niej zostało, To Jest Polska 170tys za Tesle Y ,a potem się dziwić ze się palą.

Michal

Pionier e-mobilności
Sprawdzałem kiedyś ale to było chyba ze 3 lata temu i już nie pamiętam. Wydaje mi się, że tam są jakieś dziwne akcje z tym VATem.

Teslowychopak

Fachowiec
Z tym cłem, to nie jestem pewny akurat, bo Tesla ma chyba jakiś tam papier, że jest niby wyprodukowana w EU i wtedy może da się to jakoś obejść ale nie jestem pewny. Z tego co pamiętam VAT trzeba zapłacić.
Z tego co wiem Norwegia jest poza Unia więc zawsze się płaci Vat i Cło

Michal

Pionier e-mobilności
Poszukajcie EUR-1, coś było z tym certyfikatem i możliwością nie płacenia cła.

Olecki

Pionier e-mobilności
EUR-1 to świadectwo pochodzenia towaru (ang. certificate of origin) wystawiany przez głównego importera, dla pojazdów wyprodukowanych w UE. Dokument zwalnia nas z zapłaty 10% cła na granicy.

Tak więc rzeczywiście można sprowadzić samochód bez cła jeśli posiadamy dokument EUR-1. Jednak jak go uzyskać to już zupełnie inna - i nie taka prosta - historia.

Michal

Pionier e-mobilności
Tesle podobno mogą mieć taki papier, bo są "składane" w Holandii.

Olecki

Pionier e-mobilności
Tylko ten papierek nie wystawia Tesla tylko organy celne kraju z którego sprowadzamy towar i każdy z nich może mieć jeszcze swoje własne przepisy. Wystawiany jest na wniosek eksportera czyli musiałbyś przekonać sprzedającego żeby załatwił całą papierkologię - powodzenia przy używanym samochodzie.

krzyss

Pionier e-mobilności
Trzeba miec homologacje przy odprawie na granicy. Jesli w niej bedzie zapis ze wyprodukowano w EU to nie ma problemu.