Szukam Tesla Model Y do 170k zł

krzyss

Pionier e-mobilności
Ale to jesteście pewni, że jak zakup prywatny od osoby prywatnej to vat się dolicza?
Jak kiedyś czytałem to wystarczy pismo przed kupnem auta i cła nie ma, a jak zakup priv-priv to i vat się nie płaci
Tak, i liczysz to tak:
Cena auta wg. Eurotax + koszt sprowadzenia i nie przechodzi ze nic nie zaplaciles. Potem doliczasz 10% cla i od CALOSCI liczysz jeszcze VAT 23%.
Dlatego tak duzo wychodzi.

Michal

Pionier e-mobilności
Trzeba miec homologacje przy odprawie na granicy. Jesli w niej bedzie zapis ze wyprodukowano w EU to nie ma problemu.
Ty i te Twoje homologację ;)

krzyss

Pionier e-mobilności
Ty i te Twoje homologację ;)
To nie ja ;)
Ale ze Szwajcarii dziala homologacja na granicy.
Co wiecej zeby nie zaplacic cla trzeba zaswiadczenie chyba dostarczyc w przeciagu 10dni, jak nie to przepada szansa na odzyskanie kasy, ale wiem ze oststnio cos znow zmieniali w tym systemie.

Pyo_trek

Posiadacz elektryka
Podatek VAT za auto z EU należy zapłacić, gdy stan licznika wskazuje nie więcej niż 6 tys. km lub w momencie dostarczenia go właścicielowi upłynęło nie więcej niż 6 miesięcy od daty pierwszej rejestracji.

krzyss

Pionier e-mobilności
Podatek VAT za auto z EU należy zapłacić, gdy stan licznika wskazuje nie więcej niż 6 tys. km lub w momencie dostarczenia go właścicielowi upłynęło nie więcej niż 6 miesięcy od daty pierwszej rejestracji.
A za psa do urzedu gminy :)

Wiesz ze my nie piszemy o EU ?