Szukam Tesla Model Y do 170k zł

Michal

Moderator
Z tym cłem, to nie jestem pewny akurat, bo Tesla ma chyba jakiś tam papier, że jest niby wyprodukowana w EU i wtedy może da się to jakoś obejść ale nie jestem pewny. Z tego co pamiętam VAT trzeba zapłacić.

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
Ale to jesteście pewni, że jak zakup prywatny od osoby prywatnej to vat się dolicza?
Jak kiedyś czytałem to wystarczy pismo przed kupnem auta i cła nie ma, a jak zakup priv-priv to i vat się nie płaci

Teslowychopak

Posiadacz elektryka
Teraz kupisz we Francji po zamieszkach Tesle Y może coś jeszcze z niej zostało, To Jest Polska 170tys za Tesle Y ,a potem się dziwić ze się palą.

Michal

Moderator
Sprawdzałem kiedyś ale to było chyba ze 3 lata temu i już nie pamiętam. Wydaje mi się, że tam są jakieś dziwne akcje z tym VATem.

Teslowychopak

Posiadacz elektryka
Z tym cłem, to nie jestem pewny akurat, bo Tesla ma chyba jakiś tam papier, że jest niby wyprodukowana w EU i wtedy może da się to jakoś obejść ale nie jestem pewny. Z tego co pamiętam VAT trzeba zapłacić.
Z tego co wiem Norwegia jest poza Unia więc zawsze się płaci Vat i Cło

Michal

Moderator
Poszukajcie EUR-1, coś było z tym certyfikatem i możliwością nie płacenia cła.

Olecki

Pionier e-mobilności
EUR-1 to świadectwo pochodzenia towaru (ang. certificate of origin) wystawiany przez głównego importera, dla pojazdów wyprodukowanych w UE. Dokument zwalnia nas z zapłaty 10% cła na granicy.

Tak więc rzeczywiście można sprowadzić samochód bez cła jeśli posiadamy dokument EUR-1. Jednak jak go uzyskać to już zupełnie inna - i nie taka prosta - historia.

Michal

Moderator
Tesle podobno mogą mieć taki papier, bo są "składane" w Holandii.

Olecki

Pionier e-mobilności
Tylko ten papierek nie wystawia Tesla tylko organy celne kraju z którego sprowadzamy towar i każdy z nich może mieć jeszcze swoje własne przepisy. Wystawiany jest na wniosek eksportera czyli musiałbyś przekonać sprzedającego żeby załatwił całą papierkologię - powodzenia przy używanym samochodzie.

krzyss

Pionier e-mobilności
Trzeba miec homologacje przy odprawie na granicy. Jesli w niej bedzie zapis ze wyprodukowano w EU to nie ma problemu.