300ps

Zadomawiam się
Szyba przy otwieraniu do samego dołu puszczy tak głośno, że aż boli i strach otwierać przy drive thru. Czy ktoś tak miał i sobie poradził? Piszczenie pojawia się w połowie otwierania i jest mega głośne

Darek1

Posiadacz elektryka
Ja miałem latem taki problem we Francji, że podłączyłem się standardowym evse do zwykłego gniazdka, ale zabrakło mi 2 m, wiec użyłem 30 m przedłużacza. Oczywiście nie chciało mi się go rozwijać.
Po 30 min miałem komunikat w aplikacji Tesli o obniżeniu mocy ładowania, poszedłem sprawdzić co się dzieje i… przedłużacz był gorący tak, że chwycić nie mogłem.
Po odłączeniu, rozwinięciu i ponownym starcie ładowania problemu grzania już nie było. Tak że tego 😎
Wynika to z braku chłodzenia. Jak masz rozwinięty przedłużacz, to każdy metr przewodu może się chłodzić. Jak go ciasno zwiniesz, to nie ma gdzie odprowadzać ciepła - grzeje się coraz bardziej - ciepło się kumuluje, aż izolacja zacznie się topić. W pewnym momencie może się stopić do takiego stopnia, że nastąpi zwarcie gołych żył.
Im cieńsze żyły i większy prąd, tym większe grzanie

Szymek

Fachowiec
Jak mogę zamówić Wallboxa od TESLI? Pisałem maila ale brak odpowiedzi, dodzwonić się standardowo nie mogę. Czy jak do nich podjadę w wawie to jest opcja kupienia na miejscu?
Dostałem odpowiedz ze na wysyłkę nie ma opcji ale na miejscu można kupić. Tylko ze maja ograniczoną liczbę ładowarek wiec pewnie dobrze sobie zarezerwować podając VIN. I cena 2590 brutto.

Gandalf

Pionier e-mobilności
Dostałem odpowiedz ze na wysyłkę nie ma opcji ale na miejscu można kupić. Tylko ze maja ograniczoną liczbę ładowarek wiec pewnie dobrze sobie zarezerwować podając VIN. I cena 2590 brutto.
Alternatywa to [email protected] (lub np. Berlin, czy co tam kto ma bliżej), dobry kontakt, szybka obsługa, tylko trzeba brać pod uwagę ewentualne dodatkowe koszty - (shipping&handling).

Szymek

Fachowiec
Mogę Ci odebrać. Blisko mam.
Dzięki. Na dzień dzisiejszy nie mam nawet VINu 😏 Pewnie będę próbował zakupić TWC przy odbiorze auta a jak nie to zamówię cos innego z neta bo szczerze mówiąc nie widzę aż takiej różnicy miedzy TWC a resztą.