Pabloss

Posiadacz elektryka
Ok - Panowie podpowiedzcie bo oryginalnie dostajemy do samochodu ładowarkę 1-fazową na 230V. Więc z tego powodu nie podłączę tego do siły zmieniając wtyk z 230V na "siłę" poprzez adapter. Jest co prawda adapter do jednofazówki https://shop.tesla-warszawa.com/produkt/adapter-32a/ , ale to nadal max. do 7,4 kV. Co więc mam kupić aby ładować się w domu z gniazda 3-fazowego tzw. siły (czerwona wtyczka, 5 bolców). Chciałbym aby było to na wtyczkę ponieważ wówczas jest zawsze możliwość zabrania ze sobą na wyjazd.

krzyss

Pionier e-mobilności
Kup WC gen3 i zamontuj na stale. Raczej nie bedziesz potrzebowal w trasie nigdzie ladowac sie z 3 faz.
Ja przez 3 lata i 100kkm nigdy nie dostalem mozliwosci ladowania sie z sily. A jak juz byla to kabel za krotki. Za to ladowalem sie z niebieskiego zlacza 16A 3,7kW i w noc i kawalek dnia dobilem do 100%.

Chyba ze masz jakies lokalizacje, to tanio zencar 11kW

krzyss

Pionier e-mobilności

Pabloss

Posiadacz elektryka
Kup WC gen3 i zamontuj na stale. Raczej nie bedziesz potrzebowal w trasie nigdzie ladowac sie z 3 faz.
Ja przez 3 lata i 100kkm nigdy nie dostalem mozliwosci ladowania sie z sily. A jak juz byla to kabel za krotki. Za to ladowalem sie z niebieskiego zlacza 16A 3,7kW i w noc i kawalek dnia dobilem do 100%.

Chyba ze masz jakies lokalizacje, to tanio zencar 11kW
Ok czyli na tą chwilę najlepiej będzie dokupić ten niebieski adapter, który będzie współpracował z tym co dadzą mi z samochodem i wtedy pociągnie 3,7 kW z jednej fazy? Tylko czy to niebieski złącze od adaptera mogę bezpiecznie wpiąć do gniazda 5'ci bolcowego - czerwona gniazdo 3-fazowe?
a i jeszcze gdzie znajdę WC gen3 bo na sklep Tesla nie ma?

krzyss

Pionier e-mobilności
Ok czyli na tą chwilę najlepiej będzie dokupić ten niebieski adapter, który będzie współpracował z tym co dadzą mi z samochodem i wtedy pociągnie 3,7 kW z jednej fazy? Tylko czy to niebieski złącze od adaptera mogę bezpiecznie wpiąć do gniazda 5'ci bolcowego - czerwona gniazdo 3-fazowe?
Tak mozesz kupic adapter 16A niebieski albo 32A. Z tego robisz przejsciowke z niebieski na sila. I dziala. Tylko nie odcinaj niebieskiej wtyczki bo nie zadziala 😛

Pabloss

Posiadacz elektryka
no wiesz chodziło mi o to czy niebieska wtyczka mająca 3 bolce wejdzie do gniazda czerwonego z 5 bolcami i czy będzie to działać.

krzyss

Pionier e-mobilności
no wiesz chodziło mi o to czy niebieska wtyczka mająca 3 bolce wejdzie do gniazda czerwonego z 5 bolcami i czy będzie to działać.
Bedzie tylko pierwsza faze ustaw we wtyczce.

Bronek

Pionier e-mobilności
Są przejciowki temat tu byl kilka razy
Musisz wyjść z 3 faz na niebieskie duze gniazdo8 a potem NEMA do ewse tesli
tu na zfjeciu jest do malego niebieskiego z 16aAnalogicznie mozna do 32A
ponizej masz 32A ,
Z 5x to juz pojazuje

20191128_170959-600x1067.jpg
tempFileForShare_20210205-163120_copy_1280x644.jpg