nabrU

Pionier e-mobilności
Mam wątpliwości co do braku osłony portu DC przy ładowaniu przez Type 2 (AC). Nie leci tam do złącza DC woda? Czy ktoś używa czegoś takiego?

1694344299818.png

nabrU

Pionier e-mobilności

A ładujesz na zewnątrz czy w garażu? Bo ja wallboxa mam na zewnątrz i ładuję na podjeździe do garażu, stąd moje pytanie. Bo jakoś woda i prąd elektryczny to nie jest dobre zestawienie ;)

Last edited:

Michal

Moderator
Ja też nie. W pierwszym aucie nie miałem nawet takiej osłony. W drugim jest ale jeździ w schowku.
Ładuje na codzień w garażu.

nabrU

Pionier e-mobilności
Ładuje na codzień w garażu.

I to niejako wyjaśnia dlaczego nic takiego Wam nie potrzebne, a mnie chyba (biorąc pod uwagę miejsce ładowania i kraj zamieszkania ;)) niezbędne. Kupuję, bo dzisiaj leje...

Michal

Moderator
I to niejako wyjaśnia dlaczego nic takiego Wam nie potrzebne, a mnie chyba (biorąc pod uwagę miejsce ładowania i kraj zamieszkania ;)) niezbędne. Kupuję, bo dzisiaj leje...
Pierwsze auto stało pod chmurką 12.2020 - 03.2021 i żadnych problemów (z gniazdem) w tym czasie.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ładuje od roku tylko na zewnątrz, śnieg, deszcz. Tak, może tam trochę wody wlecieć, ale raczej do tych pinów niewiele, więcej dookola, nawet przyglądałem się czy tam jest odpływ ale chyba nie ma, poprostu odparuje. Klapka i wtyczka trochę zasłaniaja. Myślałem o takiej zaślepce ale wytłumaczylem sobie że jakby była potrzebna to producent by ją dał w zestawie.

Michal

Moderator
Zapomniałem dodać, ja miałem w drugim aucie taka zaślepkę ale możliwe, że ktoś sobie dokupił, bo auto kupowałem używane.

Bronek

Pionier e-mobilności
Wilgći nie odparowuje a zwarcia i tak nie będzie bez tej gumki. Nie było chyba przypadku .To jak antykoncepcja podczas masturbacji, żeby być w temacie dziurek. Ktoś wymyślił na zasadzie jest dziura, to trzeba zatkać