Sawa

Zadomawiam się
Ja zauważyłem, że auto dla oszczędności nie wieje na pasażera jeśli nikt w fotelu nie siedzi.
Też to zauważyłem ale wydaje mi się to losowe. Raz jest wyłączone, raz wyłączone ( gdy fotel pasażera jest pusty oczywiście). Szkoda, że nie dali takiej opcji bo jak widać możliwość jest. Tył też można wyłączyć.

Sawa

Zadomawiam się
Może i zabawna ale prawdziwa ;)

Z mojej wiedzy się nie da ale można ustawić żeby wiało w dół i to kompletnie nie przeszkadza, a do tego auto samo reguluje ten nawiew więc działa naprawdę lekko jak auto się nagrzeje albo masz włączone podgrzewanie foteli na auto.
Ogólnie, to auto nie wieje tam gdzie nie ma pasażera, więc jeśli o to Ci chodziło, to nie musisz nic robić ;)

Nie da się wyłączyć ale da się przyciszyć - Safety & Secutity -> Joe mode
Bardziej chodzi mi o sytuację gdy pasażer chce by mu dmuchało, a kierowca nie lub na odwrót. Pomijając już kwestię więcej/mniej.

Joe Mode - dzięki, sprawdzę.

Michal

Moderator
Ustaw sobie w dół i szeroko, to nie będziesz czuł dmuchania.

piotr_ev

Fachowiec
Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego niektóre akcesoria (po uwzględnieniu VAT i cła) są nawet dwukrotnie większe w Polsce niż na stronie shop.tesla.com?
Czy wiecie jak zamawiać towar z shop tesla z Niemczech ?

newbe

Posiadacz elektryka
Jechałem ostatnio z północy Polski na południe i zaplanowałem sobie ładowanie na Ionity koło Kutna.
W związku z tym pomyślałem sobie, że ustawię destynację na SC w Lućmierzu żeby podgrzać baterię a zjadę na Ionity i naładuję. Niestety mój plan nie wypalił. Po podłączeniu kabla, stacja Ionity nie widziała auta a auto stacji i w rezultacie ładowanie nie rozpoczęło się (chwilę szarpałem się z apką, autem i ładowarką na wszelkie możliwe mi sposoby ale to i tak nic nie dało). Wsiadłem do auta i pojechałem na SC Lucmierz. Po drodze przyszła mi do głowy taka myśl: przez cały czas gdy szarpałem sie z Ionity w aucie miałem ustawioną destynację na SC Lucmierz.
I teraz pytanie, czy to mogło być powodem tego, że nie udało mi się uruchomić ładowania na Ionity?
Nie, karta jest potrzebna dla bezproblemowego uruchomienia Ionity. Apka jest kiepska. Już byłem w takiej sytuacji. Internet nie dociera do stacji czy coś w tym stylu. Dałem tej ładowarce drugą szansę z karta Maingau 2 tygodnie temu. Myślę że KIA charge może być...

danielm

Pionier e-mobilności
Dwa szybkie pytania:

1. Da się wyłączyć nawiew częściowo? Coś jak zamknięcie manualne nawiewu w innych samochodach? Albo chociaż wyłączyć lewą/prawą stronę?
2. Da się wyłączyć dźwięki włączania/wyłączania tempomatu/autopilota?
ad1 podobno w roczniku 2021 prawa strona nie będzie działać gdy nie ma pasażera, choć ręcznie wyłączyć się nie da.
ad2 dźwięk tempomatu dodano niedawno i chyba można go deaktywować. choć nie polecam, w usa i chinach mocno męczyli o ten dźwięk ze względów bezpieczeństwa

Sawa

Zadomawiam się
Wracając jeszcze do pytania czy da się wyłączyć dźwięki włączania/wyłączania tempomatu/autopilota?

W instrukcji jest:
Aby włączenie lub wyłączenie tempomatu uwzględniającego sytuację drogową było sygnalizowane dźwiękiem, wybierz Sterowanie > Autopilot > Dźwięk tempomatu uwzględniającego sytuację drogową.
Ja takiej opcji nie widzę, jak jest u Was? Instrukcja do wersji 2022.4, u mnie 2022.4.5.