cooler

Pionier e-mobilności
Szybkie pytanie o reczny podgrzew baterii w czasie jazdy, gdzieś widziałem ale nie mogę tego odnaleźć: jakaś kombinacja ustawień AC, nawiewów i temperatury...

cooler

Pionier e-mobilności
Wskazać w nawigacji Orlen lub SuC...
To nie to, było gdzieś na forum, nawet chciałem sobie zapisać a teraz nie mogę znaleźć. Na pewno AC off i jakieś magię z temperaturą.

Michal

Moderator
Ile kilometrów przed ładowaniem bateria jest podgrzewana. Czy jak wybierzesz Orlen który bedzie za 50km to podgrzeje Ci baterie?
To jest trochę skomplikowane, bo jak zwykle "to zależy"...
  • Jeśli jedziesz trasę powiedzmy 200km i od początku masz ustawioną ładowarkę, to podgrzewanie potrafi się rozpocząć przy 100km do celu na trochę, później przy 70km, później przy 30km...
  • Dużo zależy też od prędkości, bo te 50km można pokonać w 20 min, a można w godzinę, a bateria nagrzewa się w czasie, a nie w odległości.
  • Na pewno zależy to też od temperatury początkowej baterii. Jeśli startujesz przy -15C, wjeżdżasz od razu na autostradę i za 20 minut chcesz mieć przygotowaną baterię, to pewnie nie wystarczy. Ale jeśli startujesz z 0C, albo najpierw przejechałeś powiedzmy 100km, to pewnie już tak.
    • korzystając z tego kalkulatora wychodzi, że aby podgrzać 300kg wody(baterii) od -10C do 35C potrzeba 15kWh, więc grzałki (mające w sumie około 9kW + 2kW pompa ciepła) w aucie powinny chodzić 1h 20min ale prawda jest taka, że jak przyjedziesz z 15C, to też zaczniesz się ładować, tylko nie z maksymalną mocą.
Ogólnie moim zdaniem jeśli celujesz w Orlen, które zwykle max 100kW, to wystarczy Ci ~20C baterii. Licząc 0-20C (startując z zimną baterią) wychodzi pewnie około 30 minut.

Last edited:

Poldek

Fachowiec
To nie to, było gdzieś na forum, nawet chciałem sobie zapisać a teraz nie mogę znaleźć. Na pewno AC off i jakieś magię z temperaturą.
Też to oglądałem ale mój niemiecki jest słaby.
Chyba było jedynie włączenia nawiewu na jedynkę i wyłączenie Klimy i tr. auto.

tomwroclaw

Fachowiec
Szybkie pytanie: Czy jest w ogóle assistance TESLI i czy działa w PL? Pytam bo nie wiem czy brać rozszerzone pakiety w ubezpieczeniu (po prostu czasami to nie ma sensu).