PiotrS

Posiadacz elektryka
Panowie mam pytanie o prześwit TM3.
Zdarza się Wam zahaczać o krawężniki?
TM3 ma mały prześwit 14 cm.

Ja w perspektywie 2 lat pewnie przeprowadzę się na działkę 3 km od najbliższej wsi i trochę się obawiam tego małego prześwitu.
Niby drogę można równać, ale nie mam jeszcze doświadczenia co gmina na to (droga gminna) i jakie są tego koszty.

Zamówiłem już TM3, ale trochę się waham, czy to auto się nada.

Adi

Zadomawiam się
Ja też mam mega dziury na drodze dojazdowej do domu (droga miejska - szutrowa) po każdej większej ulewie woda wypłukuje kamień (ponieważ jest to spora górka), co prawda ja regularnie zgłaszam żeby przyjeżdzali z mzdim uzupełniać kamień ale niestety w naszych warunkach na reakcję trzeba czekać 1-2 miesiące. Też się obawiam o prześwit i dlatego waśnie decyzja padła na TM3 LR a nie Performance - myślę że z LR powinno być w miarę ok ale wiadomo trzeba uważać bo bateria od spodu i przywalenie w coś może być drogie

PiotrS

Posiadacz elektryka
U mnie nikt nie naprawi.
Droga jest w stosunkowo niezłym stanie. Nie ma dziur, ale profil poprzeczny jest taki, że w środku jest górka.
Mondeo przejeżdża, ale on ma 17,5 cm prześwitu.

Gmina tej drogi nie wyrówna na 100%, więc myślę o wynajęciu równiarki. Koszt to pewnie 200 zł/h.

Alternatywy nie widzę, bo EV6 jakoś mi nie nie pasuje.

JareG

Pionier e-mobilności
(...)

Ja w perspektywie 2 lat pewnie przeprowadzę się na działkę 3 km od najbliższej wsi i trochę się obawiam tego małego prześwitu.
Niby drogę można równać, ale nie mam jeszcze doświadczenia co gmina na to (droga gminna) i jakie są tego koszty.
Jako mieszkaniec wsi w środku lasu (4km do najbliższego asfaltu) mogę Ci powiedzieć, że zazwyczaj nie ma problemu z przywaleniem o coś na drodze gruntowej.. chyba, że Lasy Państwowe organizują wycinkę. A ostatnio trwa ona właściwie cały czas 🤬 O tej porze roku prace przy takiej wycince to tragedia dla dróg.
W efekcie zostałem zmuszony do szukania objazdu (i znalazłem, ale widzę że wszyscy zaczynają nim jeździć.. nawet rolnicy mający tu w okolicy pola, i za chwilę ten objazd także będzie rozpierd***), bo dwie główne drogi przestały się nadawać do jeżdżenia. A gmina nie wyśle wyrównywarki, bo raz że musi się ustabilizować grunt (nie może być zamarznięty ani rozmiękczony), a dwa że to nic nie da, bo specjaliści od wycinania wszystkiego w pień i tak te drogi rozjeżdżą w kilka godzin. No i gminę mam biedną, więc nie szaleją z tym wyrównywaniem za często 🤣 Tak więc pozostaje mi czekać aż wszystko wyschnie, albo LP przeniosą się gdzies dalej z piłami..
BTW: W takich warunkach naprawdę im wyżej, tym lepiej - sam ostatnio używam częściej Allroad'a czy Viano, bo w obydwu mam 20cm prześwitu.

Pozdrawiam

Adi

Zadomawiam się
Obecnie nie na już między nimi różnić.
Prawda.

A tak btw odnośnie równiarki to nie wiem czy wiele to da - za 6-12 miesięcy pewnie będzie trzeba na nowo równać, aczkolwiek nie jestem drogowcem więc mogę się mylić - piszę tylko na podstawie doświadczenia z robienia swojego podjazdu - bez korytowania niestety to jest tylko czasowe rozwiązanie - no chyba że tylko Ty korzystasz z tej drogi lekkimi samochodami - każdy przejazd jakiejś ciężarówki będzie powodował powstanie garba na środku na nowo

Michal

Moderator
Moim zdaniem (bo chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi):
  1. Sztuczna inteligencja - w sytuacji Daniela FSD było akurat chyba wyłączone, bo widać że wyprzedzał i to będąc dość blisko auta z przodu. Ogólnie pewnie dostał sygnał ostrzegawczy ale przy braku włączonych systemów wspomagających jazdę auto chyba samo nic nie zrobi. Kojarzę w necie dość dużo filmików pokazujących, że to działa.
  2. Prześwit - jest mały ale nie mniejszy niż inne "normalne" auta. 14 cm miałem też w kia cee'd. Problematem jest raczej większy rozstaw osi, bo on powoduje, że łatwo przeszorować środkiem przejeżdżając przez jakiś garb. Przy czym z konfiguratora TM3 wynika, że obecnie nie ma już różnicy w prześwicie pomiędzy LR i P.

danielm

Pionier e-mobilności
Panowie mam pytanie o prześwit TM3.
Zdarza się Wam zahaczać o krawężniki?

Zamówiłem już TM3, ale trochę się waham, czy to auto się nada.
kilka razy już zahaczyłem o jakieś wystające kamloty, szwagier o mocno wystającą studzienke. potem miałem wizje że auto mi się w garażu pali od uszkodzonej baterii :) ale na krawężniki wjeżdża bez problemu, gorzej z głębokimi koleinami

danielm

Pionier e-mobilności
To jeszcze jedno pytanie od znajomego bo go to nurtuje przed zakupem:

Jak to jest z tą "sztuczną inteligencją w rzeczywistości". Czy jak np. Auto na pasie obok zacznie w nas wjeżdżać to TESLA postara się uniknąć kolizji lub gdy auto za nami prawdopodobnie w nas uderzy a z przodu będzie miejsce to podjedzie?
Jakie są Wasze doświadczenia? Czy tego typu opcje tylko w rozszerzonym autopilocie?
nie ma sztucznej inteligencji. jest oprogramowanie z na sztywno przypisanymi zachowaniami. są systemy hamowania awaryjnego, wszystko zależy od sytuacji. mój wypadek był na tempomacie aktywnym, ja trzymałem kierownicę, auto nie wykonało żadnego manewru ale...:
poniżej materiał gdzie auto jechało na pełnej autonomii: spójrz na prawą linie jak wcześnie tesla się do linii przytuliła widząc auto jadące na czołowe i nawet przekroczyła linię sama. ja się uparłem że hamowi nie zjadę. żeby było zabawniej to wróciłem na swój pas i za chwilę miałem drugiego debila który robił to samo: