Darek1

Posiadacz elektryka
... i końcówki najlepiej różańcem owinąć.
To spróbuj podłączyć 3kW latem pod zwinięty na bębnie przedłużacz 3x1,5, ale musi być to obciążenie ciągłe. Czyli np. ładowanie elektryka lub jakiś grzejnik. Gwarantuję stopienie. Żadna magia. Czysta fizyka. Jak prąd przepływa, to wydziela ciepło. Im mniejszy przekrój, im większe obciążenie tym więcej ciepła. Jak obciążenie jest długotrwałe, to bez chłodzenia ciepło się kumuluje. W takim zwiniętym przedłużaczu z cienkimi żyłami masz do tego idealne warunki

krzyss

Pionier e-mobilności
Cześć,
czy ktoś z Was odnawiał ubezpieczenie? dostałem właśnie propozycję na 10k z PZU (poprzednia była na niecałe 6k)... Jakaś masakra :eek:
Ja odnawialem, bez wiekszych zmian. Moze 8% podwyzki.
TM3LR ubezpieczenie na 3 rok, ciagle z max znizkami. Warszawa i leasing. Cena okolo 5000.-

Z leasingu dostalem propozycje na 6500-8000 wiec nie ma zadnych drastycznych podwyzek.

Michal

Moderator
Pisałem o moich przygodach i próbach oszukania mnie przez leasing oraz ubezpieczycieli (PZU) tutaj:

krzyss

Pionier e-mobilności
a jaki ubezpieczyciel?
PZU maja najnizsze stawki na tesle, ale trzeba miec bezszkodowa jazde.
To co @Michal opisuje to standardowa zagrywka leasingow. PKO jest w tym mistrzem, w wyciaganiu kasy dodatkowej. Choc Santander Leasing tez stosuje podobne praktyki.
Nalezy przy leasingach szukac swoich ubezpieczycieli i agentow.
Ja polecam Tomasz Pawelecz <[email protected]> zawsze inaczej podchodzi do wyceny i dla mnie umie znalezc atrakcyjna oferte.
Tysiac drozsza, ale tez dobra mialem w Generali.
PZu zaniza mi wartosc auta, ale ja mam GAP wiec troche mniej mnie to boli w przypadku szkody calkowitej.

Last edited:

Michal

Moderator
Dokładnie, ja może i mam w Generali droższą ofertę na ubezpieczenie niż @krzyss ale nie muszę dokupować oddzielnie GAP, bo wartość auta mam wyliczoną sensownie, po 2 latach chyba na 220k z 240k. W PZU miałbym już chyba 180k i w razie szkody całkowitej zostanę z ręką w nocniku, bo te 40k będę musiał dołożyć z kieszeni.
Poczytaj też o przejściach ludzi z likwidacją szkody w PZU. To jest obecnie najgorszy syf... Oszukują, zaniżają, odsyłają do sądu niedługo zmienią nazwę na prowident.

Pabloss

Posiadacz elektryka
Mam takie pytanie - chodzi mi nawigacje Tesli która oczywiści prowadzi do celu z uwzględnieniem postojów na ładowanie, ale czy uwzględnia również korki ?