ELuk

Pionier e-mobilności
Takie kombinacje to warto robić jak masz jakieś miejsce docelowe gdzie będziesz częściej jeździł i jest tam „siła”.
W praktyce na codzień ładujesz się w domu ( u mnie ponad 80% z WC tesli).
A jak gdzieś pojedziesz, to w trasie będziesz używał ładowarki DC.
A jak pojedziesz w inne miejsce docelowe niż to wyżej, to wybierasz np hotel ze słupkiem AC.
Lub..,
Ja będąc na wakacjach w Prowansji, w wynajętym domku, ładowałem się standardowym jednofazowym evse ze zwykłego gniazdka. Na codzienne zwiedzanie wystarczało, a w dzień i noc przed powrotem naładowałem do pełna.

Pabloss

Posiadacz elektryka
Nie, musisz użyć przejściówki z 3 faz na jedna fazę. Jeżeli masz gniazdo siłowe 3F16A to uda ci się uzyskać maksymalnie 3,7kW, jeżeli masz gniazdo 3F32A to uzyskasz maksymalnie 7,3 kW.
Pamiętaj że są dwa rodzaje końcówek niebieskich do EVSE. Małe gniazdo kempingowe 16A i duże 32A. Ja polecam zakup dużego gniazda ale musisz wtedy pamiętać aby odpowiednio obniżyć prąd ładowania na ekranie w samochodzie.

Ja kupiłem dużą końcówkę kempingową 32A, zrobiłem kilka przejściówek i mam możliwość ładowania prawie z każdego gniazda. Jednak to tylko rozwiązanie awaryjne. Na codzień używam WallConnector Tesli.
OK dzięki już zamówiłem zastaw od Pana Marcina L. Urządzenie 3-fazowe i 3 przejściówki.
Chciałbym jeszcze dopytać o obniżenie prądu ładowania. Chodzi tu o bezpieczeństwo i o to aby nic nie spalić. Czy jak nie zmienię bo zapomnę a rozpocznę ładowani to coś może się stać, czy jest to kwestia bezpieczeństwa, grzania się przejściówki i ewentualnego zwarcia ?

adamk

Nowy na Forum
Hej, jakie ma dokładnie wymiary frunk w 3 z pompą ciepła? (2021+)
Ciężko doszukać się jednoznacznej odpowiedzi.
ChatGPT twierdzi: ze 82 cm szerokości, 31 cm wysokości i 41 cm głębokości. :D
Nie wiem czy to wiarygodna informacja.

Pytam, bo szukam wózka spacerowego, który się złoży do wymiarów odpowiednich dla frunka w modelu 3, który niebawem odbieram.

Michal

Moderator
z tego co wiem autor wpisu mam taki do sprzedania, bo słabo się sprawdzał ;)

luker23100

Nowy na Forum
Cześć wszystkim ! Tak się zastanawiam, prowadząc 1-osobową działalność gospodarczą można dostać dotację mój elektryk na model Y performance ? Z tego co czytałem można tylko do kwoty 225 tyś zł, ale dla pewności chciałem dopytać 😅

Michal

Moderator
Cześć wszystkim ! Tak się zastanawiam, prowadząc 1-osobową działalność gospodarczą można dostać dotację mój elektryk na model Y performance ? Z tego co czytałem można tylko do kwoty 225 tyś zł, ale dla pewności chciałem dopytać 😅
Nie, ewentualnie na kartę dużej rodziny, ale to już nie JDG.
Nawet przy odliczeniu 100% VAT limit, to 276 750 zł brutto, a TMYP kosztuje więcej.

Darek1

Posiadacz elektryka
Może gdybyś zrezygnował z Performance.
Maksymalna kwota do dotacji (i amortyzacji) to 225tys. Zależy od Ciebie, sposobu użytkowania i sposobu opodatkowania, czy to będzie netto, czy 50% vat, czy brutto