Tak. To już jutro. Ford Puma GEN-E. Czyli najtańszy ev forda w 2024.

Classic08110

Zadomawiam się
Jak ktoś myślał, że ford , nic nie robi w kwestii nowych elektryków. To się grubo mylił.
Tak to już jutro. W sumie za kilka godzin !
Premiera Forda Pumy Gen-e.
Czyli mamy pierwszego, taniego elektryka ze stajni forda.

Moim zdaniem zaczną z grubej rury.
Wersja ST na barykady.
Akumulator 72,6 kWh LFP
Moc ładowania 150 kW
Ładowarka pokładowa 11 kW
Napęd 4x4
400 km WLTP
315 KM

W cenie do 225 tys. zł

Jak będzie miał czujniki parkowania, normalne manetki do kierunkowskazów, wycieraczkę tylnej szyby. I to co powyżej. Jutro jestem w salonie.

A jakie Wy macie życzenia ???

Last edited:
S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
pełne zaskoczenie, nic nie wiedziałem o tym modelu ev, dzięki za info. to jest też na platformie vw czy już coś innego?

vwir

Pionier e-mobilności
Jak ktoś myślał, że ford , nic nie robi w kwestii nowych elektryków. To się grubo mylił.
Tak to już jutro. W sumie za kilka godzin !
Premiera Forda Pumy Gen-e.
Czyli mamy pierwszego, taniego elektryka ze stajni forda.

Moim zdaniem zaczną z grubej rury.
Wersja ST na barykady.
Akumulator 72,6 kWh LFP
Moc ładowania 150 kW
Ładowarka pokładowa 11 kW
Napęd 4x4
400 km WLTP
315 KM

W cenie do 225 tys. zł

Jak będzie miał czujniki parkowania, normalne manetki do kierunkowskazów, wycieraczkę tylnej szyby. I to co powyżej. Jutro jestem w salonie.

A jakie Wy macie życzenia ???

225tys za samochód segmentu B?

Classic08110

Zadomawiam się
225tys za samochód segmentu B?
Jak będzie miał takie parametry... dla mnie wart. Akurat szukam coś małego do miasta i okolic - ale wariata :)

Tak właśnie spojrzałem na ceny spalinowej ST i widzę katalogowo, około 160 tys.
Ile zatem za podstawową wersję EV sugerujecie ?
A ile za wersję ST ?

Last edited:

Iktorn

Zadomawiam się
Jak będzie miał takie parametry... dla mnie wart. Akurat szukam coś małego do miasta i okolic - ale wariata :)

Tak właśnie spojrzałem na ceny spalinowej ST i widzę katalogowo, około 160 tys.
Ile zatem za podstawową wersję EV sugerujecie ?
A ile za wersję ST ?
Cena jak zawsze będzie z kapelusza. Puma ST w cenie Tesli.
Mam wrażenie że koncerny patrzą ile kosztuje Tesla i celują ciut niżej jak mniejsze auto od segmentu D. Kończy się to katastrofą, bo skoro mogę mieć 3/Y z większą baterią/wyposażeniem/mocą (przy wszystkich ich wadach) to po co mi .... (wstaw dowolne). No chyba że nie lubię Elona czy też nie leży mi minimalizm Tesli.
Tak po parametrach - słaba efektywność energetyczna, wychodzi 18 kWh/100km wg WLTP.

Classic08110

Zadomawiam się
Puma ST vs MG 4 XPower vs Volvo EX30
długość 4207 vs 4287 vs 4233
szerokość 1805 vs 1836 vs 1838
wysokość 1536 vs 1516 vs 1550
Osiągi ? vs 3,8 s vs 3,6 s
zasięg ? vs 385 vs 450 ( WLTP )
Ceny ? vs 172 000 vs około 250 000

To ford nie może zrobić czegoś po środku ???
Biorąc pod uwagę sprzedaż EX30. Nawet cena z kapelusza nie odstrasza.

Ev3

Pionier e-mobilności
W cenie do 225 tys. zł

Po Fiestę za ponad 200 tys?
Powiedz że to żart...

vwir

Pionier e-mobilności
Przede wszystkim to, że jutro zaprezentują o niczym nie świadczy. Explorera prezentowali prawie dwa lata. Na drodze go jeszcze nie widziałem.
Po drugie - skąd wydarłeś 4x4? Skoro to konwersja (a nie ma spalinowej Pumy 4x4) to nie widzę jak mieliby wstawić tylny silnik. Miejsca na niego nie ma. Będzie ośka i to jeszcze FWD, co w elektryku jest porażką.
Po trzecie - popatrz na osiągi obecnej wersji ST (spalinowej). A potem pomnóż przyspieszenie MG4 razy dwa. Nie żartuję. Myślisz, że w elektryku zrobią lepsze przyspieszenie niż w Mach-E 4x4?

No i tak zupełnie na marginesie, ja z tej grupy wybrałem Smarta #1, ale ja to truskawki cukrem... Brabus demówka to okolice 36k EUR (niewiele ponad 150tys pln). Bez wahania wybrałbym z tej całej grupy. 4x4, 3,9 do setki, 400WLTP (bateria 62/66kWh).