Taka analiza porównanie mi się wyświetliła

umcus

Pionier e-mobilności
Przegląd całej instalacji robiła mi w tamtym czasie zewnętrzna firma (komplet pomiarów, łącznie z pomiarem uziomu) więc mam na to papiery i pieczątki na 5 lat.
Witam w klubie nielicznych, którzy to robią :)
Nie jestem tego na 100% pewien, ale przy zgłoszeniu modernizacji "starej" mikroinstalcji (np. dołożenie magazynu on-grid) chyba z automatu konwertują "starych" na "nowych". Chyba, że magazyn będziesz miał też tylko na zasadzie duuużego UPSa w domu, wtedy ZE nic do tego :LOL:
Nie, nie ma takiej możliwości, żeby zrobili taką "konwersję", a przynajmniej ustawa tego nie przewiduje. Natomiast uprzykrzają życie w inny sposób przy on-gridzie. Zwyczajnie sumują moc PV z mocą magazynu, jeśli moc magazynu przewyższa moc mikroinstalacji i jeśli przewyższa moc przyłącza to mamy zonk (są tam jeszcze zależności od mocy falownika i mocy modułów PV). A stąd prosta droga do odrzucenia wniosku, bo "nie mamy możliwości zwiększenia mocy przyłącza". I tak to się robi idiotów z prosumentów.

Bronek

Pionier e-mobilności
Można potem też podzielić swoją instalację i pod magazyn podpiąć jej część dla pewnych urządzeń itp .?
Najgorsze to jet to że za kirzysci dla wszystkich karani sa Ci co je dają.
Aż przykro to mówić ale najlepsi Obywatele muszą kombinowac aby nie dać się wykorzystac przez wlasny Kraj .
Mamy to od lat że jestesmy sobie wrogami My i Oni a wszyscy jesteśmy tu razem.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
O, to, to. Jestem na starych zasadach, zamierzam magazyn dołożyć, może za rok czy dwa. Największa radość będzie, jak od czasu do czasu wyłączą prąd, a w domu nadal będzie lodówka chodziła ;)
Dokładnie o to mi chodzi i dlatego robię takie trochę większego UPS-a, do którego będzie podpięty cały dom, bez rodzielenia instalacji (z wyjątkiem ładowania EV, ale to się może zmienić, zapas na falowniku jest). Graty mi przyszły, zobaczymy co z tego wyjdzie w praktyce.