Tani Wallbox 11kW ?

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
Ja mam jednego WC w garazu, ale chce miec tez cos przed garazem bo nie zawsze moge do niego wjechac.
Za 1200.- pewnie bym wzial WC ale nie widzialem nigdzie po tyle.
Tutaj jest za ~650.- wiec do okazjonalnego ladowania na podjezdzie wystarczy :)
tak na szybko

ale to wciąż 2 x drożej niż ten który znalazłeś

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
Na dobrą sprawę analizując co jest w środku to taki WallBox (w sensie każdy) jest realnie warty max 1000-1500 zł porównując do innych urządzeń AGD

krzyss

Pionier e-mobilności
tak na szybko

ale to wciąż 2 x drożej niż ten który znalazłeś
No i wszystko popsul ! Teraz zaluje ze nie znalazlem tego wczesniej ;)

krzyss

Pionier e-mobilności
Mnie bardziej chodzi o użycie go do ładowania 32A na jednej fazie....
Raz tak ładowalem tesle, i powiem Ci ze to bardzo obciaza instalacje.
Redukowalem do 20A bo napiecie spadalo ponizej 205V…
Trzeba miec dobra instalacje zeby tak ładowac.

KrzysztofFly

Moderator
Raz tak ładowalem tesle, i powiem Ci ze to bardzo obciaza instalacje.
Redukowalem do 20A bo napiecie spadalo ponizej 205V…
Trzeba miec dobra instalacje zeby tak ładowac.
Myślę, że @Ex30 miał na myśli, ładowanie auta z ładowarką pokładową 1F 32A, a WC3 to właśnie dzięki mocy 22kW umożliwia. Ja u siebie w e-C4 mam ładowarkę pokładową 1F 32A i zdarza mi się czasami ładować go z WC3 (normalnie mam dla niego na stała Lektrico 1F 32A 7,4kW). Gdyby podłączyć go do takiego 11kW, to wyciągnie z niego maksymalnie 3,6kW.

krzyss

Pionier e-mobilności
Myślę, że @Ex30 miał na myśli, ładowanie auta z ładowarką pokładową 1F 32A, a WC3 to właśnie dzięki mocy 22kW umożliwia. Ja u siebie w e-C4 mam ładowarkę pokładową 1F 32A i zdarza mi się czasami ładować go z WC3 (normalnie mam dla niego na stała Lektrico 1F 32A 7,4kW). Gdyby podłączyć go do takiego 11kW, to wyciągnie z niego maksymalnie 3,6kW.
No tak, ale on chce ladowac 32A na jednej fazie. Nie ma znaczenia czy wallbox czy evse, obciaza bardzo jedna faze na 32A.
Trzeba miec realnie przydzial z 25kW i zabezpieczenia 40A

KrzysztofFly

Moderator
No tak, ale on chce ladowac 32A na jednej fazie. Nie ma znaczenia czy wallbox czy evse, obciaza bardzo jedna faze na 32A.
Trzeba miec realnie przydzial z 25kW i zabezpieczenia 40A
Ja to wiem, on pewnie też, jednak jak masz auto z ładowarką 1F, to czasami nie masz wyjścia ;). Z reguły łatwiej jest podnieść moc przyłącza, niż wymienić ładowarkę pokładową albo auta.

vwir

Pionier e-mobilności
Zawsze też istnieją wartości pośrednie. Mając wallboxa 22kW można go ograniczyć na przykład do 20 albo 25A. To już znacznie przyspiesza ładowanie (w porównaniu do wallboxa 11kW) a mniej obciąża instalację. Przy wallboxach z regulacją można to sobie wypraktykować.