Tani Wallbox 11kW ?

pszemeq

Zadomawiam się
To link do jakiś kam

Pozmieniane zostały linki. Teraz podałem detalicznie do każdej oferty

Desmear

Nowy na Forum
Super, to wywnioskowałem z samej nazwy urządzenia :) Ale dzięki za odpowiedź. Chodzi mi bardziej o to czy do K1 i K2 (ze schematu) trzeba podłączać wspomniane MNx czy też moge nie podłączać do nich niczego a urządzenie i tak ruszy. Innymi słowy czy MNx działa w taki sposób, że podaje napięcie (wtedy na K1 i K2 jest napięcie) i wtedy wszystko działa ok a w momencie obniżenia napięcia w sieci prąd jest rozłączany czy też na odwrót. Czy jeżeli nic nie podłącze do K1 i K2 to urządzenie będzie działać?

nie. Wyjście K1 K2 to wyjście z wbudowanej różnicówki typu B, czyli zabezpieczenie wykrywające upływ prądu stałego powyżej 6mA. Jak jest wszystko ok (znaczy wbudowany wyłącznik różnicowy nie wykrywa upływu) to wyjście jest zwarte, czyli na wyłącznik zanikowy podawane jest napięcie 230V. Kiedy różnicówka wykryje upływ, rozwiera obwód i podłączony wyłacznik zanikowy wyłacza się, wyłączając to co jest do niego mechanicznie podłączone (w oryginalnym schemacie podłączyli pod niego różnicówkę klasy A). W innych systemach możesz sterować np. S-ką.
Reasumując, jeśli nie podłączysz K1-K2 do wyłącznika zanikowego, działać będzie wszystko, oprócz wbudowanej ochrony.

Last edited: