Tanie wynajmy od Stellantisa itp

Ev3

Pionier e-mobilności
Interesują mnie tanie oferty wynajmów, powiedzmy do 300-500 zł miesięcznie.
To jeszcze na ten moment jest?

Jakby ktoś widział, prośba o podzielenie się kwotą.

Najlepiej auto miejskie, ale też małe premium w rodzaju Alfy Romeo Junior...

Esiak

Posiadacz elektryka
Problem w tym, że nikt nie widział polskiej instrukcji do R5, bo np. angielska twierdzi że ACC jest zawsze 'stop and go'. Nie sądzę aby ACC działało inaczej w R5 na rynek brytyjski i inaczej np. w Polsce czy Niemczech.
jak to nikt nie widział? ja widziałem, chociażby w tym miejscu:

https://pl.e-guide.renault.com/plk/renault-5/Dowiedz-sie-wszystkiego-o-swoim-samochodzie

Zrzut ekranu 2025-07-28 o 14.17.02.png

nabrU

Moderator
Którego?
Wstawiłeś jakiś o tempomacie bez Stop & Go?

Proszę, link do filmu Renault o nieadaptacyjnym tempomacie (czy jak to oni nazywają: regulatorze prędkości):

W każdym razie cytuję ponownie opis:
"Wyłączenie:
Tempomat wyłączy się automatycznie przy prędkości poniżej 30 km/h lub po naciśnięciu pedału hamulca lub sprzęgła."

A skąd ten opis? Bo tak chyba się zachowuje zwykły tempomat.

To nie jest oficjalna instrukcja użytkowania (taka jak ja wstawiłem z rynku UK) tylko jakiś przewodnik online. Przy czym nie zmienia to chyba odczucia że ACC jest zawsze ze 'Stop&Go' nawet bez pakietu i-ACC.

Ev3

Pionier e-mobilności
Proszę, link do filmu Renault o nieadaptacyjnym tempomacie (czy jak to oni nazywają: regulatorze prędkości):
Nadal nie o to chodzi.
Wg polskiego cennika R5, występują 3 typy tego urządzenia:

1. regulator i ogranicznik prędkości

2. aktywny regulator prędkości (ACC)

3. inteligentny aktywny regulator prędkości (i-ACC)

Tylko ten ostatni jest opisany jako:
+inteligentny aktywny regulator prędkości stop&go (i-ACC)

I wg cennika jest osobno płatny (opcjonalny).

Ev3

Pionier e-mobilności

nabrU

Moderator
Nadal nie o to chodzi.
Wg polskiego cennika R5, występują 3 typy tego urządzenia:

1. regulator i ogranicznik prędkości

Tu wątpliwości chyba nie ma ;)

2. aktywny regulator prędkości (ACC)

Według instrukcji angielskiej i jak mniemam użytkownika @Slavekk_, który jeździ takim samochodem ACC w Renault posiada domyślnie funkcję 'stop&go'

3. inteligentny aktywny regulator prędkości (i-ACC)

'inteligencja' w i-ACC sprowadza się do przewidywania zakrętów, rond itp i dostosowywania prędkości tamże a nie (jak rozumiem) na zatrzymywaniu i ruszaniu:

Poniżej opisy z przewodnika R5 na polskiej stronie Renault:

Screenshot 2025-07-26 180509.png
Screenshot 2025-07-26 180527.png

Według cennika jest osobno płatny bo jest w pakiecie z paroma innymi funkcjami.

Myślę, że to przekomarzanie się tutaj nie ma sensu (zwłaszcza, że nie jest w temacie o R5) i zostanie wtedy wyjaśnione jak ktoś dostanie się do polskiej instrukcji użytkowania R5 lub dokładnej specyfikacji wyposażenia w każdej wersji albo przejedzie się gołym R5 w wersji Techno.

Fanaberia

Zadomawiam się
Cześć, przywitam się w odpowiednim wątku... a tu szybka odpowiedź :)
W celu rozwiania wątpliwości i zakończenia tych przepychanek.
R5 w wersji techno ma aktywny tempomat z funkcją stop&go... przetestowane wielokrotnie na moim egzemplarzu... i macie racje, tłumaczenia manuali przez Renault na język polski są delikatnie mówiąc słabe.

nabrU

Moderator
i macie racje, tłumaczenia manuali przez Renault na język polski są delikatnie mówiąc słabe.

Czy polska instrukcja opisuje pracę ACC w sposób podobny jak angielska, której urywki wstawiałem wyżej?

Fanaberia

Zadomawiam się
Czy polska instrukcja opisuje pracę ACC w sposób podobny jak angielska, której urywki wstawiałem wyżej?
Instrukcja opisuje dokładnie działanie ACC ... problemem jest informacja czy dana funkcja jest w aucie. EV3 ma racje, ciężko doczytać szczegóły w konfiguratorze Renault. W informacjach o wyposażeniu mojego R5 jest tylko: "Aktywny regulator prędkości ACC", a w instrukcji "funkcja zależna od kraju i wyposażenia".
Gdy zamawiałem moją R5 wydawało mi się, że więcej wiem na jej temat niż sprzedawca... ale przyznał się, że jeszcze nie był na szkoleniu :)