Taryfa G12 i G12w

JED 3City

Fachowiec
W sumie to Ci współczuję. Jesteś pierwszą osobą, która coś takiego napisała:
Kocham EV, ale (mnie) sie nie oplaca :(
A powinienes wspolczuc sobie - ciagle z tego samego powodu.

ps. zabraklo argumentow? To chociaz doczytaj podpis do konca.

KrissTMY

Posiadacz elektryka
K

Konto_usuniete_2024-07-16

Gość
Świetne te nowe taryfy.

O teraz jak masz BEVa i PC to płacisz za prąd mniej niż wcześniej.

Patrząc na wysokie ceny na stacjach paliwowych i spadek cen prądu to nie trzeba mieć PV żeby jeździć za grosze.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Patrząc na wysokie ceny na stacjach paliwowych i spadek cen prądu to nie trzeba mieć PV żeby jeździć za grosze.
Będę się cieszyć, jeżeli ja zapłacę mniej, to, że sąsiad ma gorzej mnie nie cieszy. A nowe taryfy i informacje na ich temat są tak zrąbane, że o tym ile kosztuje prąd dowiem się być może z sierpniowego rachunku.

Na plus - usunięcie debilnych limitów zużycia i wprowadzenie płaskiej stawki. Zawsze to mały krok w kierunku normalności. Za początek normalności będę uważał kalkulator na stronach URE, gdzie wklepię operatora, dostawcę i zużycie, a na podstawie zatwierdzonych przez URE taryf dowiem się, że inni dostawcy mają taniej, lub drożej, a jeżeli będę w stanie robić ładowanie, pranie i zmywanie w nocy, to zaoszczędzę 20% na rachunku. Zamiast tego mam dziesiątki artykułów podających przypadkowe liczby i błędne informacje na stronie mojego operatora.

SylB

Fachowiec
Generalnie, zawsze warto G12/G12W niż G11.
W moim przypadku, prąd za który płacę (bo dom bilansuje mi się z PV) to prąd do samochodu w taryfie nocnej.
Bez wdawania się w szczegóły cena skoczyła z 39gr na 65gr za 1kWh.
Przypominam, że limit ceny w taryfie dziennej (500+VAT za 1MWh) obowiązuje do końca tego roku.
A od stycznia będą cena jakie zatwierdziło URE
taryfy 2024
ceny w 2025r
G11=1,16 zł za 1kWh
G12W w dzień 1,54 zł za 1kWh

Last edited:

Szczurek

Zadomawiam się
Dziś dostałem fakturę ze stawkami za lipiec, jestem w Energa na g12R.
Taryfa pozaszczytowa,
bylo: 0,2509 netto energia + 0,0617netto dystrybucja = 0,39brutto za kWh (nie licze dodatkowych oplat)
jest: 0,3846 netto energia + 0,0878netto dystrybucja = 0,58brutto za kWh(nie licze dodatkowych oplat)

Taryfa szczytowa:
jest: 0,5050netto+0,3623netto = 1,07brutto za kWh

Takze nie ma tragedii.
--
Maciej