Taryfa G12 i G12w

STMS

Pionier e-mobilności
dla tych do nie umieją rozszyfrować pozycji załączam instrukcję

ceny operatora ENERGA jakby ktoś był zainteresowany

ja zmieniłem taryfę z G11 na G12R od 4 lipca [co widać na fakturze] stąd wiem jakie ceny są faktycznie fakturowane na te półrocze [kończące się 31 grudnia 2024] dla obydwu taryf

wystarczy podsumować zaznaczone ceny i na końcu pomnożyć przez 1,23 aby otrzymać cenę brutto

PS cena netto 0,5050 jest inna niż urzędowa [ 0,50 ] bo doliczana jest akcyza

PS2 tak w PL płacimy podatek od podatku - w tym przypadku podatek VAT od akcyzy ...

PS3 G12R ma droższy abonament od G11 o 8 zł netto miesięcznie 🤣

Attachments

• G11.jpg
    G11.jpg
    890,2 KB · Liczba wyświetleń: 10
  • G12R pozaszczytowa.jpg
    G12R pozaszczytowa.jpg
    890,7 KB · Liczba wyświetleń: 11
  • G12R szczytowa.jpg
    G12R szczytowa.jpg
    908,3 KB · Liczba wyświetleń: 11

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam dwa domy które rozliczam 9,8 (G12R)
i 7 kWp(G11)
Stary Prosument na razie nic nie kupiłem
W pierwszym opłaty stałe bez zużycia
to ok 82 zł -G12r
w drugim 49 zł G11

PS Ewidentnie mając urzadzenia z dużym poborem opłacają się taryfy dwustrefowe .
Jakie ? To już każdy musi sobie policzyć.

W Energa i w jej liczniku na stronie była czy jest, taka możliwość , że wstawiamy nawet z sufitu kwoty za kWH i nam obliczy przy naszym faktycznym zużyciu ile zaplacimy w każdej z dostępnych taryf.
Przy ev nie ma bata aby sie G11 opłacało bardziej od innych G12 . To muszą byc super wyjątki ?

STMS

Pionier e-mobilności
Mam dwa domy które rozliczam 9,8 (G12R)
i 7 kWp(G11)
Stary Prosument na razie nic nie kupiłem
W pierwszym opłaty stałe bez zużycia
to ok 82 zł -G12r
w drugim 49 zł G11

PS Ewidentnie mając urzadzenia z dużym poborem opłacają się taryfy dwustrefowe .
Jakie ? To już każdy musi sobie policzyć.

W Energa i w jej liczniku na stronie była czy jest, taka możliwość , że wstawiamy nawet z sufitu kwoty za kWH i nam obliczy przy naszym faktycznym zużyciu ile zaplacimy w każdej z dostępnych taryf.
Przy ev nie ma bata aby sie G11 opłacało bardziej od innych G12 . To muszą byc super wyjątki ?

w tym półroczu masz racje G12R się opłaca ale do 30 czerwca tak nie było bo za szybko wykorzystałeś limit i wchodziłeś na ceny maksymalne czyli te same co G11 a abonament mimo wszystko jest droższy

niestety nie wiem jakie ceny za przesył były w dwustrefowych do 30 czerwca ale to już przeszłość i teraz czekamy na 1 stycznia 2025 i co nasze polityki wymyślą 🤣

PS robiłem tabelę pod koszty firmowe i dla tych co mają problem z kalkulatorem macie gotowca

1723876855822.png

Bronek

Pionier e-mobilności
Kiedyś miałem G12AS ale Energa po ciuchu z niej zrezygnowala . Przez przypadek w tanich godznach płaciłem połowę i to nie od nadwyżki z porównania z poprzednim rokiem ale po całości .
Potem bylo jak przed tymi limitami
Limity jak piszesz spiepszyly wszelkie kalkulacje.
Teraz mamy 6 miesięcy spokoju i jako takiej prosperity , Potem jak zwykle w tym kartonie cHGW?

PS. nie wiem czemu ktoś z Elektrykiem, trzyma się G11?
Może tak jak w moim rozlicznym drugim domu , lokatorka nie chce bo nie i już .

Janb

Nowy na Forum
Ok, wiele osób tutaj ma PV na starych zasadach i słusznie jazda elektrykami jest dla nich najtańsza przy oczywiście dobrze dobranej mocy PV. Wybór taryf w takim przypadku ma drugoplanowe znaczenie. Natomiast coraz więcej osób jest na nowych zasadach i o ile od kwietnia do września jakoś sobie można poradzić z autokonsumpcja i w miarę możliwości ładować ze słońca o tyle listopad-marzec jest klapą.
Pytanie jaką wtedy wybrać taryfę jeśli zakładając że większość osób na nowych zasadach ładuje na dach 10 kwp i chce ”poza sezonem” jak najtaniej ładować auto?

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie wnikając czy jest czy nie ma fotowoltaiki , to auto bierze na raz kilka do kilkadziesiąt kWh.
Więc jeśli mamy kupować prąd to tanio . A tanio jest w tanim prądzie w tanich strefach .
Nic tak nie żre prądu jak samochod elektryczny ładowany w domu . Do tego jak dołączymy pranie, suszenie czy pieczenie itp to zyskujemy na taryfach strefowych .
U mnie stosunek zużycia jest 80% do 20% tani/drogi prąd. Nawet bez paneli w takiej relacji warto mieć jakieś G12 ?
Jednak nie ma uniwersalnej recepty . Trzeba sobie niestety policzyc na oko ale tez zalozyc pewne zmiany w korzystaniu . To może trochę ograniczyć komfort ale nie koniecznie tak też musi być.
Np Pompy ciepła mają algorytmy pracy w taniej energii itp . Pralki programatory itd ...

KrissTMY

Posiadacz elektryka
Każda firma ma taryfy co najmniej dwustrefowe, dzień / noc. Są też nocno weekendowe. Generalnie dzięki cenie maxymalnej w dzień jest w każdej taryfie tyle samo, a w nocy, w święta i weekendy ok 30-40 % taniej.
Tak jest do końca 2024 r. Ministerstwo klimatu planuje przedłużyć cenę maxymalną na 2025 rok.