Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja

dawiss

Zadomawiam się
Właśnie jestem w trakcie - dystrybucja w G14 według mnie bez sensu - normalne zużycie drożej niż pozaszczyt w g13
W G14 standardowy rozkład roczny to będzie pewnie coś w okolicach 9-80-9-2, gdzie przez 80% czasu będziesz miał stawkę za dystrybucję poniżej 0.05 PLN. To jest mega taryfa dla osób, które mają nawet mały magazyn i są w stanie na nim przetrwać przez te kilka godzin w ciągu dnia.

W Twoim przypadku przy ładowaniu magazynu różnica czy zapłacisz 0.035 PLN czy 0.012 PLN pewnie za wiele nie zmieni.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Od listopada mam wallbox na osobnym liczniku w garażu. Nie dało się od razu podpisać umowy z cenami dynamicznymi, więc podpisałem umowę kompleksową z taryfą sprzedawcy G13 i od razu poprosiłem o zmianę na ceny dynamiczne z dystrybucja G13. Te obowiązują mnie od 1 stycznia. Pod koniec grudnia, jak się dowiedziałem o G14dynamic to poprosiłem o aktualizację wniosku o ceny dynamiczne, ale mi odpisali, żebym napisał jeszcze raz po 1 stycznia, co też zrobiłem. Zobaczymy czy mi zmienią od lutego. I czy/jak eLicznik to wspiera.

W mieszkaniu mam G13 i każdemu, kto słucha, mówię żeby przeszedł na G13. Łatwo sprawdzić w eLiczniku, na swoich danych historycznych, że jest to najkorzystniejsza niedynamiczna taryfa - mam dane z kilkunastu mieszkań, domów, przyłączy wspólnoty mieszkaniowej (cały Wrocław ma od dekady LZO) - wszędzie G13 jest opłacalna. Przed mrożeniem oszczędności były na poziomie 25%, bez zmian nawyków domowników, na danych historycznych! Typowe średnioroczne zużycie to ok. 70/15/15 w pozaszczycie/przedpołudniem/wieczorem.
U innych operatorów, gdzie brak G13, G12w jest też niezłą alternatywą. Głównie pozaszczyt w weekendy (i dni wolne w G13) robi robotę.

Szczególnie korzystnie wypada to z klimatyzacją lub pompą ciepła. Wystarczy zaprogramować wyłącznie w szczycie wieczornym. Szczyt przedpołudniowy w dni robocze kosztuje mniej więcej jak G11, a cała reszta jest znacznie tańsza.

arnoldd

Posiadacz elektryka
Widzę jeden istotny problem z tą taryfą: strefy zmieniają się w ciągu dnia i nie widzę w taryfie dystrybucyjnej informacji, z którego momentu strefę Tauron weźmie do rozliczeń.
O - to już też zauważyłem.
G13 - dużo spokojniejsza i mniej zmiennych.
No i z moich obserwacji wynika że jednak więcej czasu z najniższą taryfą

Np. dzisiaj magazyn musiałby pracować przez 18 godzin żeby wyszło taniej niż w g14
A na g13 od północy do poniedziałku włącznie ma wolne

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Widzę jeden istotny problem z tą taryfą: strefy zmieniają się w ciągu dnia i nie widzę w taryfie dystrybucyjnej informacji, z którego momentu strefę Tauron weźmie do rozliczeń.
View attachment 23452View attachment 23453
Wychodzę z założenia, że poluję na darmową energię do ładowania i godziny małego obciążenia KSE będą się z grubsza pokrywać z tanią energią, a ta z fixingu z grubsza z rynkiem spot, który widzę w apce i dostaje powiadomienie na dzień wcześniej. To czy będzie to parę groszy w tę, czy w tamtą niewiele mnie interesuje, istotne jest tylko to czy warto się w danym momencie ładować, czy lepiej poczekać na cennik na kolejną dobę.

Chociaż te dwa screenshoty faktycznie są zastanawiające. Na Nowy Rok między 9 a 13 ceny były mocno ujemne (chociaż nie aż tak bardzo, jak się wcześniej zapowiadało), a Kompas post factum pokazywał normalne użytkowanie i zalecane oszczędzenie.

A jedna godzina "zalecanego oszczędzania" niweczy opłacalność tego ładowania G14dynamic względem G13 :/

Finalny raport za ten dzień jest tu, z 22:51

Także faktycznie ciekawe jak to jest zaimplementowane, czy na dobę przed wypychają do licznika zużycie w których godzinach ma trafić do którego z czterech jego rejestrów, czy ściągają z niego dobowy profil zużycia i dopasowują do danych z PSE na back-endzie.

Wydaje mi się, że gdzieś widziałem info, że dane z Kompasu są brane wcześniej, a jeśli by ich nie było, to użyte by były te z przed tygodnia, co sugeruje to pierwsze rozwiązanie, ale nie pamiętam gdzie to widziałem. Może w tym zeskanowanym cenniku Tauron Dystrybucja zatwierdzonym przez Prezesa URE. Ale może konfabuluję, albo mi się coś z cenami dynamicznymi pokićkało.

Ale to byłoby sensowniejsze dla użytkowników i byłoby bliższe idei, że licznik trwale rejestruje zużycie w poszczególnych strefach. Jak kasa fiskalna. Do tego może jeszcze kwestie jego legalizacji. Niezależnie czy ma łączność z back-endem, czy nie - jakiś fallback przecież musi być.

Tak czy siak, zobaczymy. Licznik w garażu to nie w domu, można poeksperymentować. Z tej taryfy zawsze można wrócić do innej.

Last edited:

nabrU

Moderator

Widać, że to nie Kraken tą taryfę w Tauronie obsługuje ;)

A tak na serio, żeby operator nie był w stanie live podać jaka jest cena dynamiczna na swojej stronie to jest bardzo słabo.

Ale to byłoby sensowniejsze dla użytkowników i byłoby bliższe idei, że licznik trwale rejestruje zużycie w poszczególnych strefach. Jak kasa fiskalna. Do tego może jeszcze kwestie jego legalizacji. Niezależnie czy ma łączność z back-endem, czy nie - jakiś fallback przecież musi być.

Nie wiem jakich liczników używa się w takie taryfie w PL ale te w UK zachowują dane w pamięci wewnętrznej przez chyba 13 miesięcy.

Last edited:

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Widać, że to nie Kraken tą taryfę w Tauronie obsługuje ;)

A tak na serio, żeby operator nie był w stanie live podać jaka jest cena dynamiczna na swojej stronie to jest bardzo słabo.
Właśnie problem polega na tym, że operator podaje i zmienia to live, w zależności od obciążenia sieci, a nie tylko raz z dobowym wyprzedzeniem. Zresztą to też jest jakoś regulowane przepisami unijnymi, patrz dopisek na dole strony PSE, którą podlinkowałem poprzednio.

Nie wiem jakich liczników używa się w takie taryfie w PL ale te w UK zachowują dane w pamięci wewnętrznej przez chyba 13 miesięcy.
Nasze pewnie też, mam zapisane całe dobowe profile zużycia w apce eLicznik, a jak się zdarzy problem z odbiorem danych danej doby, to się to pojawia z opóźnieniem. Ale to nie chodzi o to. Chodzi o to, że liczniki też wyświetlają zużycie pod poszczególnymi kodami OBIS, to jest branżowy standard wymiany danych. I to wg zapisów w tych rejestrach wylicza się faktury, a nie wg. zapisów godzinowego zużycia.

To wszystko musi być kompatybilne wstecz, musi być możliwość, że przyjdzie inkasent odczytać to ręcznie, albo technik wymienić licznik i zanotować poprzednie zużycie w poszczególnych strefach, zanim licznik zsynchronizuje się ponownie z serwerem. Albo użytkownik, który nie korzystam z apki, musi mieć możliwość zweryfikować fakturę.

Oba zaproponowane przeze mnie rozwiązania "da się zrobić" z polskimi licznikami, nie jestem jednak pewien, czy to back-endowe byłoby legalne i dostatecznie "szczelne".

nabrU

Moderator
Właśnie problem polega na tym, że operator podaje i zmienia to live, w zależności od obciążenia sieci, a nie tylko raz z dobowym wyprzedzeniem. Zresztą to też jest jakoś regulowane przepisami unijnymi, patrz dopisek na dole strony PSE, którą podlinkowałem poprzednio.

Zaraz, zaraz. Jak to zmienia live w zależności od obciążenia sieci? To (według mnie) wolna amerykanka, a nie taryfa dynamiczna. Ceny podane abonentowi dzień wcześniej nie powinny się już zmieniać.

To wszystko musi być kompatybilne wstecz, musi być możliwość, że przyjdzie inkasent odczytać to ręcznie, albo technik wymienić licznik i zanotować poprzednie zużycie w poszczególnych strefach, zanim licznik zsynchronizuje się ponownie z serwerem. Albo użytkownik, który nie korzystam z apki, musi mieć możliwość zweryfikować fakturę.

Zastosowanie smart meter'a jest po to aby m. in. wyeliminować inkasenta, bo operator ma przesyłane dane z licznika 'na bieżąco'. Taki licznik ma przecież wyświetlacz więc użytkownik może sobie odczytać różne rzeczy z licznika.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Zaraz, zaraz. Jak to zmienia live w zależności od obciążenia sieci? To (według mnie) wolna amerykanka, a nie taryfa dynamiczna. Ceny podane abonentowi dzień wcześniej nie powinny się już zmieniać.

Zastosowanie smart meter'a jest po to aby m. in. wyeliminować inkasenta, bo operator ma przesyłane dane z licznika 'na bieżąco'. Taki licznik ma przecież wyświetlacz więc użytkownik może sobie odczytać różne rzeczy z licznika.
Cóż, jak się wydaje, że być powinno, a jak jest, to są często różne rzeczy.