Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja

Mirek76

KIA EV6
Witam. Z tego co sprawdzalem to Tauron Sprzedaż w taryfie dynamicznej rozlicza niby po stawce godzinowej ale nastepnie w praktyce cały miesiąc rozlicza po średniej stawce miesiecznej tzw.stawka średnioważona, więc nie ma opcji ładowania po zerowej lub ujemnej stawce godzinowej. Jedynie dystrybucja jest rozliczana wg cen wynikajacych ze stawek godzinowych wynikających z Kompasu. Średnie stawki za dystrybucje w G14d praktycznie wychodzą podobnie jak w G13 czyli ok 0.09 z kwh wg moich wyliczeń. Z tym że w G13 mam stałe godziny pozaszczytem w których z góry wiem że dystrybucja kosztuje mnie tylko 0.03 netto. Taryfy sprzedaży godzinowe dynamiczne czyli nawet ujemne stosuje inny sprzedawca prądu Pstryk. Cytat z cennika Tauron: Wyznaczona cena średnioważona jest weryfikowana względem ceny minimalnej zł/kWh. W przypadku, kiedy wyliczona cena średnioważona będzie niższa niż cena minimalna, to do rozliczenia zostanie przyjęta cena minimalna.

Last edited:

arnoldd

Posiadacz elektryka
Tauron fatycznie zabezpieczył sie przed stawkami poniżej zera, gdzie w Pstryku cena na giełdzie poniżej zera obniża nasz rachunek za energię ale.....
Stawki za obsługę mają praktycznie takie same - 10gr za kWh tylko że w Pstryku są one naliczane do osobnego "porachunku" i nie mogą być zmniejszane cenami minusowymi samej energi.
Natomiast Tauron dolicza "czynnik cenotwórczy" (za nazwę należy sie nobel :) ) do ceny energi i dopiero gdy suma tych dwóch składników jest niższa niż zero to ustala cene na pół grosza za kWh.
Więc w Tauronie jestem w stanie zejść z ceną srednią za okres rozliczeniowy do pół grosza za kWh a w Pstryku nie zapłacę mniej niż 10 groszy za każdą pobraną kWh.

Oczywiście całcy czas mówię o samej energi - przesył to osobna sprawa, gdzie moim zdaniem G13 wymiata - tym bardziej że jak już był zauważone sterfy zużycia zmieniają sie w czasie .

Do tego Pstryk mi nie odpowiedział jak wygląda u nich sprawa bilansowania godzinowego energi pobranej z oddaną i czy nie mają w umowie jakiś zabezpieczeń przed oddawanie prądu z paneli wieczorami gdy ceny są duuuuużo wyższe niż w ciągu dnia.

Więc będzie Tauron

Last edited:

Mirek76

KIA EV6
Hmm z aplikacji Pstryka całkowita srednia cena netto z dnia 1.01 wyniosła 0.01 zł a przez kilka godzin w nocy wyniosla minus 0.18 zl i w tym jest już stawka za obsługę 0.08 netto. Nie znalazlem info ze za obsluge rozliczaja osobno ale musze to w takim razie zweryfikowac. Moim zdaniem średnioważona stawka miesieczna w Tauron nie zejdzie ponizej kilunastu groszy wiec taniej w Tauronie raczej nie bedzie no chyba ze Ktos bedzie uzywal pradu tylko w godzinach cen zblizonych do zera a podczas godzin szczytu gdy stawki godzinowe wynosza nawet 1 zl wylaczy wszystkie odbiorniki. Jesli zas chodzi o bilansowanie to ten miernik pstryka na biezaco odlicza w trakcie kazdej godziny od pradu zuzytego prad wyprodukowany z PV. Nie wiem jeszcze jak sie zachowa gdy bedzie wieksza produkcja od zuzycia bo jeszcze nie mialem takiej sytuacji. Licznik mam od dwoch dni. Kolejna kwestia to Tarcza Pstryk ktora do konca wrzesnia gwarantuje ze nawet przy duzych wachaniach cen pradu nie zaplace sredniomiesiecznie wiecej niz 0.50 zl/kwh. W Tauronie na stawkach dynamicznych nie obowiazuja ceny maksymalne wiec przy niekorzystnych sytuacjach na rynku energii moze sie zdazyc ze sredniomiesieczna stawka wyjdzie wyzsza nawet niz maksymalna stawka rzadowa 0.50 zl.

Last edited:

arnoldd

Posiadacz elektryka
Wisiałem na infolini pstryka przez godzinę - pani była bardzo dobrze poinformowana, wyjaśnialiśmy wszystko kilka razy - tak wyszło z jej informacji.
Najchetniej zobaczyłbym fakturę i na tej podstawie ustalił fakty .

W tauronie średnioważona stawka nie będzie koło zera - tu sie zgodzę (mimo że mam magazyn pozwalający na prawie trzy dni autonomi).Z obliczeń za ostatni rok wynika raczej 35 - 45 groszy.
W moim przypadku chodzi o to że mam dużą ilość energi wysłanej do sieci po ponad 1,5 za kWh więc mam z czego zerować rachunek.

Tak to wygląda przy zużyciu ponad 41000 kWh i producjii z PV na poziomie 42000 kWh

rok 24.pngrok 24 proc.png

Zresztą okres wypowiedzenia wynosi miesiąc - więc zawsze można zmienić .

Last edited:

arnoldd

Posiadacz elektryka
Następny doktorat trzeba robić - jak ma być dobrze w tym kraju :eek:
No niestety
W kwestii prądu, jak nie dać się dymać tauronowi, doktoryzuje się już ze trzy lata

Mój rekord to prawie 8 godzin na infolinii przekonując firmę że ustawa się zmieniła 3 miesiące wcześniej i jednak mogę mieć magazyn prądu o określonej mocy. Mail nie zliczę.

KrissTMY

Posiadacz elektryka
Ja na to patrzę tak. Mam taryfę G12W. Jedyne co mogę oszczędzić to na ładowaniu auta. Teraz zużywam na to ok 3000 kWh za 2200 zł. Przechodząc na dynamiczne mogę zyskać ile? Realnie z 1000 zł, które mogę stracić na zużyciu prądu w domu? Uważam, że dopóki są max ceny to nie ma sensu wchodzić w taryfy dynamiczne. Co sądzicie?

nabrU

Moderator
Uważam, że dopóki są max ceny to nie ma sensu wchodzić w taryfy dynamiczne. Co sądzicie?

Generalizowanie nie ma sensu, bo każdy ma inny przypadek czy preferencje. Więc samemu to sobie trzeba policzyć, czego operatorzy jakby nie ułatwiają.