Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja

dawiss

Zadomawiam się
Ja na to patrzę tak. Mam taryfę G12W. Jedyne co mogę oszczędzić to na ładowaniu auta. Teraz zużywam na to ok 3000 kWh za 2200 zł. Przechodząc na dynamiczne mogę zyskać ile? Realnie z 1000 zł, które mogę stracić na zużyciu prądu w domu? Uważam, że dopóki są max ceny to nie ma sensu wchodzić w taryfy dynamiczne. Co sądzicie?
No masz Pstryka gdzie jedyne na czym możesz stracić to zakup ich licznika.

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
No masz Pstryka gdzie jedyne na czym możesz stracić to zakup ich licznika.
ale pstryk jest zmuszony dać średnio max cenę .50gr bo zobowiązuje do tego ustawa tam jest wyraźnie oznaczone ze obowiązuje do września.
później jak w szczycie będą ceny przez dłuższy czas wysokie to trzeba będzie płacić wg cen dynamicznych zawsze.
to miałoby sens posiadając magazyn energii na zuzycie domowe.

zawsze można trafić jak parę lat temu było w USA w Texasie
jak przyszły mrozy i padło ileś elektrowni to ludzie za kilka dni ogrzewania dostali rachunki rzędu kilku tys dolarów..

dawiss

Zadomawiam się
ale pstryk jest zmuszony dać średnio max cenę .50gr bo zobowiązuje do tego ustawa tam jest wyraźnie oznaczone ze obowiązuje do września.
później jak w szczycie będą ceny przez dłuższy czas wysokie to trzeba będzie płacić wg cen dynamicznych zawsze.

zawsze można trafić jak parę lat temu było w USA w Texasie
jak przyszły mrozy i padło ileś elektrowni to ludzie za kilka dni ogrzewania dostali rachunki rzędu kilku tys dolarów..
Wtedy zmienisz jak Ci nie będzie odpowiadać. W taryfach dynamicznych ustawa nie zmusza do dania limitu, np. w Tauronie na dynamicznych nie ma limitu ceny.

arnoldd

Posiadacz elektryka

W zeszłym roku ceny na giełdzie do których odnoszą się taryfy dynamiczne przez 80% czasu były niższe niż ustawowo ograniczona cena 50 groszy netto za kWh.

Na dzień dzisiejszy - w tauronie do ładowania auta - magazyn na pięć godzin działania domu 16-21 zimą bądź 19-22 latem i taryfa g13

luki

Pionier e-mobilności
Chodzi o to, że liczniki też wyświetlają zużycie pod poszczególnymi kodami OBIS, to jest branżowy standard wymiany danych. I to wg zapisów w tych rejestrach wylicza się faktury, a nie wg. zapisów godzinowego zużycia.
PGE wylicza sobie "jak chce", nie pokrywa się z rejestrami

luki

Pionier e-mobilności
Bo ma prawny obowiązek stosowania bilansowania godzinowego. Więc nie może się trzymać rejestrów.
Tak, ale podejrzewam że dałoby się bilansować godzinowo na liczniki, z tym, że wymaga to fizycznej obecności ekipy. Chociaż licznik i tak chyba zapisuje to wewnętrznie (stan rejestru narastajaco) przynajmniej co godzinę. Ustawy się szybciej zmieniają niż ludzie pracują, więc jest jak jest. Mam wrażenie że jest ogólny chaos, może tak ma być..., albo brakuje wizji przyszłości

vwir

Pionier e-mobilności
Tak, ale podejrzewam że dałoby się bilansować godzinowo na liczniki, z tym, że wymaga to fizycznej obecności ekipy. Chociaż licznik i tak chyba zapisuje to wewnętrznie (stan rejestru narastajaco) przynajmniej co godzinę. Ustawy się szybciej zmieniają niż ludzie pracują, więc jest jak jest. Mam wrażenie że jest ogólny chaos, może tak ma być..., albo brakuje wizji przyszłości
Liczniki służą do liczenia. Mają gdzieś ustawy czy inne wynalazki. Raportują do ZE swoje rejestry z rozdzielczością 15min i niech ZE robi sobie z tymi danymi co chce. Jedyne co w liczniku możesz ustawić (odnośnie bilansowania) to czy ma robić bilansowanie międzyfazowe, bo tego nie byłbyś w stanie wyliczyć ze zrzutu rejestrów co 15min. Przy czym od kiedy jest bilansowanie godzinowe to bilansowanie międzyfazowe nie ma już znaczenia.

luki

Pionier e-mobilności
Niby tak, a jednak jak zmieniałem taryfę z G11 na G12 to panowie z pogotowia energetycznego przyjechali i coś zmieniali, wyrabiali normę?