Kilka powodów, m.in.:Skąd u Was potrzeba tak wielkich rozmiarów PV i takich magazynów?
1. Całkowity brak zdolności inwestycyjnych więc kolejna dodatkowa oszczędność na prądzie zachęca.
2. Januszowa mentalność, tj. całe życie inwestowanie w dom.
Kilka powodów, m.in.:Skąd u Was potrzeba tak wielkich rozmiarów PV i takich magazynów?
1. Całkowity brak zdolności inwestycyjnych więc kolejna dodatkowa oszczędność na prądzie zachęca.
2. Januszowa mentalność, tj. całe życie inwestowanie w dom.
Już Tobie tlumaczę. Dzisiaj ceny RCE w net billingu od 9 do 16 wynoszą 0zl/kWh. Cała produkcja idzie w p**du. Sam mam dokładnie instalacje 10kWp+15kWh ale mimo to przez pół roku cześć produkcji się marnuje. Gdy mam juz pełny magazyn o 12 to juz pompuje w sieć za darmo. Dlatego wczoraj dobrałem kolejne 15kWh i w sumie będę miał 30kWh (złota proporcja to 1kWp+3kWh). Później w okolicach godz. 20-21 magazyny będą rozładowane do sieci po cenie 80gr/kWh nabijają mi depozyt konsumencki na zime (pompa ciepła + ładowanie BEV)A ja tak (z perspektywy emigranta) zerkam na Wasze wpisy i trochę się dziwię. Skąd u Was potrzeba tak wielkich rozmiarów PV i takich magazynów? Wydaje mi się, że PV z 10kWp i magazyn powiedzmy do 15kWh to jest wystarczająco dużo dla przeciętnego gospodarstwa domowego (nie biorę pod uwagę prowadzenia jakiegoś prądożernego biznesu).
Serio, wytłumaczcie mi ten fenomen 'PV i BESS ile się da'?
Tylko ze nie można tak robić wg prawa bo wtedy powinieneś założyć działalnosc i nie jestes prosumentem. Bez paneli nie da radyJa nie mam paneli i chyba nie chce mieć - choć teraz faktycznie są bardzo tanie. Ale taki magazyn chyba bym kupił tak 15kwh i lądował w tanich czy nawet ujemnych godzinach - 2h dziennie i mam naładowany to jest prąd po max 25 groszy za 1kwh powiedzmy że około 60groszy oszczędzam to daje około 3k rocznie.
Jak off grid to nie ma problemu - nic nie zgłaszasz, ale trzeba mieć na uwadze że falownik hybrydowy tak 100-150W bierze co się prxeklada na kilkaset złotych w skali rokuOff grid da radę chyba ? Nie będę przecież nic wpuszczał do sieci ?