Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

STMS

Pionier e-mobilności
Skoro "dobija do minimum urzędowego" to znaczy, że jest raczej niższa, tak? Średnie ceny dynamiczne dobowe są niższe, a górki wieczorne są z naddatkiem wyrównywane przez dołki okołopołudniowe.

Jeśli co niedzielę mogę naładować 44 czy 66 kWh za 20 gr/kWh brutto (11 gr marży i 9 gr dystrybucja w G13), a gdybym potrzebował, to w każdy dzień tygodnia mogę dorzucić do auta 11-22 kWh taniej niż w najlepszej dostępnej taryfie, to mi to wystarcza i bardzo się opłaca – płacę za energię w garażu mniej niż za Netfliksa. I nie jestem uziemiony, raczej ty jesteś chyba przyspawany do auta, jeśli nie wyobrażasz go sobie pozostawionego w garażu w jakiekolwiek południe.

czytanie max jako min i układanie pod to ideologii to jakaś nowa edukacja ???

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
kolego musisz wiedzieć, że jest sporo tańszych ofert niż max cena urzędowa - prawdopodobnie u każdego operatora to można znaleźć i to w STAŁYCH ZNANYCH GODZINACH CODZIENNIE lub w weekendy więc nie bardzo ma sens analizowanie pstryka przy aktualnych cenach
Argumentum ad ignorantiam

Tymczasem
1753257629096.png
1753256946484.png
Z czego 18 zł to koszt stały licznika.
1753257433294.png1753257453015.png
Czyli pojedyncza kWh kosztowała mnie 15 gr brutto.

AFAIK w twojej G12r jest min. 47 gr/kWh za energię i 14 gr/kWh za dystrybucję. Plus koszty stałe licznika. Jak ci to pasuje do stylu życia, to sobie używaj.

Ale nie mów innym co ma dla nich sens, a co nie ma, a zwłaszcza co mają myśleć.

Attachments

• 1753256966771.png
    1753256966771.png
    43 KB · Liczba wyświetleń: 3
Last edited:

nabrU

Moderator
Nie to, że kwestionuje Twoje 'osiągnięcia' @konrad.zielinski (nie doktoryzowałem się na polskich rachunkach, więc na pewno jestem w błędzie), ale wytłumacz mi jak pojedyncza kWh kosztowała Cię 15gr brutto, jak w tabelce, którą wstawiłeś jest 30gr brutto.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Dokładnie 19,85 zł/126 kWh=15,75 gr/kWh.
Połowa miesięcznego rachunku to koszt stały osobnego licznika w garażu podziemnym - gdybym zużył 0 kWh, to zapłaciłbym za niego 12,72+0,12+5,61=18.45 zł/mc. Koszt zmienny kWh to ok. 15-16 gr. Gdybym zużył o jedną kWh więcej wtedy gdy się ładowałem, mój rachunek, byłby większy o jakieś 16 groszy (zakładając że ten przyrost rozłożyłby się proporcjonalnie na wszystkie ładowania w miesiącu), a nie 30 gr.

Last edited:

cwireq

Posiadacz elektryka
kolego musisz wiedzieć, że jest sporo tańszych ofert niż max cena urzędowa - prawdopodobnie u każdego operatora to można znaleźć i to w STAŁYCH ZNANYCH GODZINACH CODZIENNIE lub w weekendy więc nie bardzo ma sens analizowanie pstryka przy aktualnych cenach
Pokaz rachunek w takim razie bo może faktycznie gdzieś jest lepiej. Tutaj masz mój za czerwiec do porownania:
1753262680462.png

STMS

Pionier e-mobilności
Argumentum ad ignorantiam

Tymczasem
View attachment 30427
View attachment 30423
Z czego 18 zł to koszt stały licznika.
View attachment 30425View attachment 30426
Czyli pojedyncza kWh kosztowała mnie 15 gr brutto.

AFAIK w twojej G12r jest min. 47 gr/kWh za energię i 14 gr/kWh za dystrybucję. Plus koszty stałe licznika. Jak ci to pasuje do stylu życia, to sobie używaj.

Ale nie mów innym co ma dla nich sens, a co nie ma, a zwłaszcza co mają myśleć.

ale o czym Ty piszesz ???

czy ja gdziekolwiek napisałem, że się nie da ? NIE !

wg mnie walczenie o zaoszczędzenie 40 zł na 126 kWh i układanie pod to życia jest BEZ SENSU - 40 zł można zarobić w chwilę

ja płacę w Energa G12R 61 gr brutto ze wszystkimi akcyzami itd co za 126 KWh da niecałe 77 zł

w Tauronie w stałych godzinach każdej soboty i niedzieli dostaniesz podobne kwoty a może nawet niższe bez kombinowania i układania sobie pod to życia i ryzykowania, że tym razem ceny giełdowe nie będą pasowały
pozostałe też ma ograniczone stawki max urzędowe więc bezpieczne

1753263133334.png

cwireq

Posiadacz elektryka
ale o czym Ty piszesz ???

czy ja gdziekolwiek napisałem, że się nie da ? NIE !

wg mnie walczenie o zaoszczędzenie 40 zł na 126 kWh i układanie pod to życia jest BEZ SENSU - 40 zł można zarobić w chwilę

ja płacę w Energa G12R 61 gr brutto ze wszystkimi akcyzami itd co za 126 KWh da niecałe 77 zł

w Tauronie w stałych godzinach każdej soboty i niedzieli dostaniesz podobne kwoty a może nawet niższe bez kombinowania i układania sobie pod to życia i ryzykowania, że tym razem ceny giełdowe nie będą pasowały
pozostałe też ma ograniczone stawki max urzędowe więc bezpieczne

View attachment 30432
Pokaz w takim razie cały rachunek do porownania bo na pewno nie korzystasz z prądu tylko w weekend...

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Pokaz w takim razie cały rachunek do porownania bo na pewno nie korzystasz z prądu tylko w weekend...
Ale on ma rację z układaniem życia pod ceny giełdowe.
Ja gdy mam większe zuzycie zawsze będę miał ceny maksymalnie wysokie w taryfie dynamicznej.
Bo pracuje 8-16 więc w domu jestem jak już cena dynamiczna wchodzi na szczyt wieczorny.
A w weekendy często nawet mnie nie ma w domu wiec nawet auta nie ma kiedy naładować na minusowych cenach.

Ev3

Pionier e-mobilności
Ja gdy mam większe zuzycie zawsze będę miał ceny maksymalnie wysokie w taryfie dynamicznej.
Bo pracuje 8-16 więc w domu jestem jak już cena dynamiczna wchodzi na szczyt wieczorny.
Nie wiesz, że pandemia jest i praca zdalna jest możliwa?
A nie, czekaj, pandemia się już podobno skończyła....

Na szczęście praca zdalna pozostała. ;-)

cwireq

Posiadacz elektryka
A w weekendy często nawet mnie nie ma w domu wiec nawet auta nie ma kiedy naładować na minusowych cenach.
W moim przypadku mam instalacje PV z 30kWh magazynem więc w moim życiu się za wiele nie zmienia. Gdybym mieszkał w bloku to z Pstryka korzystałbym póki jest tarcza bo jest szansa zaoszczędzić. Gdy tarczy by nie było to bym wziął miesiąc na próbę i dopiero zobaczył jak średnio to wychodzi. Koniec końców najcięższa będzie zima