Właśnie ta automatyzacja to strata czasu i koszty, które się nie zwrócą. Wystarcza prosty harmonogram: codziennie 13-16 + sb-nd 10-13 - to wszystko (dla dystrybucji G13, w innych może być trochę inaczej). Wtyczka w auto w niedziele, święta, albo wtedy gdy to potrzebne/wygodne.Absolutnie nie jest to przedsiębiorczość. Przedsiębiorczy czlowiek zarabia 40Pln w kilka minut.
Je też kombinuję kiedy taniej ale mam to zintegrowane i ładuje głownie z nadmiaru słońca czyli kiedykolwiek system zdecyduje że np. pranie i gotowanie nie wykorzystuje nadmiaru PV itp ... a jak nie ma nadmiaru to po prostu ładuję kiedy muszę albo chcę. Nie wyobrazam sobie sprawdzania jaka jest aktualna cena i uzależnianie się od tego. Tak jak inni pokazali prawdopodobnie wygodniej jakąś taryfę z określnonym harmonogramem i wyedy samochod tez ustawic pod ten harmonogram.
W Froniusue mam też opcje z taryfami dynamicznymi ale na razie to jacyś operatorzy z zachodu dostępni. Ale zasada byłaby taka sama jak z nadmiarem.
Generalnie uważam że to ma sens ale pod warunkiem pełnej automatyzacji aby nie zabierało mi to cennego czasu ktory właśnie mogę poświęcić na przedsiębiorczość i zarabianie kasy.
🤐A co napisać człowiekowi, który w wątku o taryfach dynamicznych co kilka tygodni troluje jak mu to one bardzo nie pasują, ergo muszą być bez sensu? Raz napisał, ok, ale ileż można? Ludzie się chcą dowiedzieć z czym to się je, a on ciągle że mu nie smakuje. Jak nie pasuje to nie i nara, inni są ciekawi. Uprzejmy już byłem.
Średnia cena tych kWh to 20 zł.Ale jednak kupiłeś 126 kWh - (aż albo tylko) i średnia cena kWh w tym miesiącu wyniosła 30 groszy.
Najbardziej wartościową informacją będzie średnia cena kWh zdłuższego okresu czasu np. roku
Ważna adnotacja: mieszkam w blokuNie trzeba niewiadomo jakich mikrooptymalizacji, wystarczy harmonogram: od wiosny do jesieni niedziela 10-16, a jak mniej jeździsz, to odpowiednio mniej godzin wokół południa słonecznego, czyli 13 CEST, a zimą poniedziałek 1-6, lub odpowiednio mniej godzin wokół 3-4 nad ranem. Dobę wcześniej zazwyczaj też są dobre ceny. I można bez spiny zejść tak
Wszystko to kwestia nadpodaży OZE i małego popytu. Zimą nie jest aż tak dobrze, bo mamy za mało wiatraków, ale nie drożej niż w G12.Fotowoltaika - jaki koszt?
Materiały kupisz za jakieś 10 000zł. Nie daj się oskubać. Z magazynem? :unsure:forum.elektrowoz.pl