Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

nabrU

Moderator
Może po prostu przemilczeć? Dodać do ignorowanych? Jest trochę możliwości...
Bo w innym wypadku mamy kilka stron bezsensownej 'naparzanki słownej' z okopów jak pod Verdun

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Absolutnie nie jest to przedsiębiorczość. Przedsiębiorczy czlowiek zarabia 40Pln w kilka minut.

Je też kombinuję kiedy taniej ale mam to zintegrowane i ładuje głownie z nadmiaru słońca czyli kiedykolwiek system zdecyduje że np. pranie i gotowanie nie wykorzystuje nadmiaru PV itp ... a jak nie ma nadmiaru to po prostu ładuję kiedy muszę albo chcę. Nie wyobrazam sobie sprawdzania jaka jest aktualna cena i uzależnianie się od tego. Tak jak inni pokazali prawdopodobnie wygodniej jakąś taryfę z określnonym harmonogramem i wyedy samochod tez ustawic pod ten harmonogram.
W Froniusue mam też opcje z taryfami dynamicznymi ale na razie to jacyś operatorzy z zachodu dostępni. Ale zasada byłaby taka sama jak z nadmiarem.
Generalnie uważam że to ma sens ale pod warunkiem pełnej automatyzacji aby nie zabierało mi to cennego czasu ktory właśnie mogę poświęcić na przedsiębiorczość i zarabianie kasy.
Właśnie ta automatyzacja to strata czasu i koszty, które się nie zwrócą. Wystarcza prosty harmonogram: codziennie 13-16 + sb-nd 10-13 - to wszystko (dla dystrybucji G13, w innych może być trochę inaczej). Wtyczka w auto w niedziele, święta, albo wtedy gdy to potrzebne/wygodne.

Nie potrzeba gwarancji, że będzie taniej niż w taryfie strefowej, wystarczy, że faktycznie jest znacznie taniej. Ceny dynamiczne są całkiem przewidywalne, trzeba tylko raz zrozumieć co je kształtuje - podaż OZE i popyt.

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
A co napisać człowiekowi, który w wątku o taryfach dynamicznych co kilka tygodni troluje jak mu to one bardzo nie pasują, ergo muszą być bez sensu? Raz napisał, ok, ale ileż można? Ludzie się chcą dowiedzieć z czym to się je, a on ciągle że mu nie smakuje. Jak nie pasuje to nie i nara, inni są ciekawi. Uprzejmy już byłem.
🤐

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Ale jednak kupiłeś 126 kWh - (aż albo tylko) i średnia cena kWh w tym miesiącu wyniosła 30 groszy.
Najbardziej wartościową informacją będzie średnia cena kWh zdłuższego okresu czasu np. roku
Średnia cena tych kWh to 20 zł.
Cena miesiąca to 18 zł.

Każdy miesiąc będzie kosztował 18 zł, aż przywrócą opłatę mocową, wtedy to będzie pewnie z 30 zł/mc.

Porównywanie średniej rachunku z ceną taryfowa nie jest rzetelne. Mając taryfowe G13 (71 gr/kWh) mój rachunek za garaż wyniósłby ok. 108 zł, a średnia rachunku 85 gr/kWh.

r00tku

Posiadacz elektryka
Nie trzeba niewiadomo jakich mikrooptymalizacji, wystarczy harmonogram: od wiosny do jesieni niedziela 10-16, a jak mniej jeździsz, to odpowiednio mniej godzin wokół południa słonecznego, czyli 13 CEST, a zimą poniedziałek 1-6, lub odpowiednio mniej godzin wokół 3-4 nad ranem. Dobę wcześniej zazwyczaj też są dobre ceny. I można bez spiny zejść tak
Wszystko to kwestia nadpodaży OZE i małego popytu. Zimą nie jest aż tak dobrze, bo mamy za mało wiatraków, ale nie drożej niż w G12.
Ważna adnotacja: mieszkam w bloku :)

Uwierz mi, liczyłem to na podstawie 1,5 roku danych historycznych - zarówno moich ładowań z Teslamate, jak i cen prądu - i okno czasowe by mi się opłacała taka zabawa to 12-14 (zwłaszcza w weekendy) - czyli wtedy gdy mnie nie ma. Ładowanie w nocy - koszty podobne do obecnych na G12. Dla 6% obniżki w skali roku nie opłaca mi się nawet wyklikiwać formularza na stronie. Teoretycznie, może udałoby się wbić ponad 10%, ale to i tak są niewielkie oszczędności.

Last edited: