Większość właścicieli bev jednak nie mieszka w bloku, a wielu z nich ma pv.Mieszkam w bloku
Oczywiście to tylko moja perspektywa – może komuś pomoże przy analizie kosztów.
Czyli Twoja sytuacja jest mocno atypowa.
Większość właścicieli bev jednak nie mieszka w bloku, a wielu z nich ma pv.Mieszkam w bloku
38+8 to więcej czy mniej niż urzędowe 50?ciśnienia nie trzymasz a Twoje planowanie jest nic nie warte przy tych cenach aktualnych bo dolicz 8 gr do kWh i wychodzi drogo
View attachment 30463
Jest taka taryfa: https://www.tauron-dystrybucja.pl/grupa-taryfowa-g13spoza tym przesył ... pokaż mi taryfę w tygodniu która ma tani przesył od 10:00 do 13:00 ?
Sprawdź G12W - taka taryfa jest domyślna dla PstrykaMieszkam w bloku i jestem na etapie montażu wallboxa w garażu podziemnym. Będzie to osobne przyłącze i osobny licznik – wyłącznie do ładowania samochodu.
Policzyłem, jak wyglądałoby ładowanie z wykorzystaniem taryfy dynamicznej (Pstryk) oraz taryfy G12 – wyłącznie w godzinach nocnych. Pod uwagę wziąłem wszystkie dane historyczne z Pstryka oraz aktualne ceny energii w taryfie G12 u mojego sprzedawcy, Polenergii.
W moim przypadku nie ma szans, żeby Pstryk był bardziej opłacalny. Najniższe ceny energii z tej taryfy dynamicznej przypadają zazwyczaj na dni wolne i godziny między 10 a 13 – czyli nie wtedy, kiedy realnie ładuję auto. Żeby Pstryk przebił G12 przy osobnym liczniku, ceny w nocy musiałyby spaść poniżej 35 gr/kWh, a takie sytuacje właściwie się nie zdarzają.
Taryfa G12 daje przewidywalność – stałą, niższą cenę energii w nocy, kiedy zazwyczaj nie korzystam z samochodu. Osobiście bardziej cenię sobie swobodę, np. weekendowy wyjazd w góry, niż planowanie życia wokół tańszego ładowania tylko po to, by zaoszczędzić 30 zł miesięcznie.
ciśnienia nie trzymasz a Twoje planowanie jest nic nie warte przy tych cenach aktualnych bo dolicz 8 gr do kWh i wychodzi drogo
poza tym przesył ... pokaż mi taryfę w tygodniu która ma tani przesył od 10:00 do 13:00 ?
View attachment 30463
tutaj masz różniceTaka zażarta dyskusja że sam postanowiłem się zastanowić czy mimo starych zasad może mi się opłaca przejść z G11 na coś innego bo mimo sporej instalacji i tak dopłacam ze względu na 2 elektryki, PC, sauna itp. Sauna głównie w zimą późne wieczory działa, PC mógłbym trochę ustawić aby nagrzewał wodę w tańszych godzinach itp ...
W PGE aktualnie takie oto ceny:
G11
Cena całodobowa 0,6212 zł/kWh*
G12
Cena w strefie dziennej 0,6212 zł/kWh*
Cena w strefie nocnej 0,5536 zł/kWh**
G12w
Cena w strefie nocnej 0,6212 zł/kWh*
G12n
Cena w strefie nocnej 0,5903 zł/kWh**
Czy ja coś źle sprawdzam czy to jest jakaś kpina???
Zanim znalazłem te cenniki itp to zmarnowany czas na samo to nie wspominając o jakimś wypełnianiu zmian umowy itp jest nie warty zachodu.
Jak masz na starych zasadach instalacje PV to nawet się nie zastanawiaj - lepiej mieć nie będziesz miał.Taka zażarta dyskusja że sam postanowiłem się zastanowić czy mimo starych zasad może mi się opłaca przejść z G11 na coś innego bo mimo sporej instalacji i tak dopłacam ze względu na 2 elektryki, PC, sauna itp. Sauna głównie w zimą późne wieczory działa, PC mógłbym trochę ustawić aby nagrzewał wodę w tańszych godzinach itp ...
W PGE aktualnie takie oto ceny:
G11
Cena całodobowa 0,6212 zł/kWh*
G12
G12w
Cena w strefie nocnej 0,6212 zł/kWh*
G12n
Cena w strefie nocnej 0,5903 zł/kWh**
Czy ja coś źle sprawdzam czy to jest jakaś kpina???
Zanim znalazłem te cenniki itp to zmarnowany czas na samo to nie wspominając o jakimś wypełnianiu zmian umowy itp jest nie warty zachodu.
38+8 to więcej czy mniej niż urzędowe 50?
A w jakie dni napisałem, że opłaca się ładować 10-13? W sobotę-niedzielę.
Plus 13-16, które są tanie w dystrybucji G13 w każdym dniu tygodnia w roku.
G12
(I to jest nic nie warte, bo i tak mam auto za 200k, ale jak ty się podniecasz 12 gr różnicy między G12r i G11, ooo to co innego.)
Jednak każde udane ładowanie w weekend pomniejszają miesięczny rachunek względem G12. I żeby płacić mniej nie trzeba tego ciągle sprawdzać, wystarczy wiedzieć, że tak zazwyczaj jest.
Natomiast mylne jest twoje założenie, które tu ciągle powtarzasz, że inni operatorzy mają coś takiego jak G12r Energi.
Podsumowując: w układzie z PV na nowych zasadach i magazynem energii nie ma rozwiązania bardziej optymalnego. W przypadku mieszkania w bloku bez PV wziałbym pod uwagę G13R tylko jest jeden problem: U mnie w PGE/STOEN takie taryfy nie ma ,a Pstryk jest dostępny w całym kraju jak się nie myle.
W polenergii średnia cena brutto za 1 kWh w G12 w nocy z przesyłem i wszystkimi opłatami - kwota faktury sąsiada podzielona przez liczbę zużytych kWh 0,62-0,65 zł. W zależności od zużycia.Jak masz na starych zasadach instalacje PV to nawet się nie zastanawiaj - lepiej mieć nie będziesz miał.
Sprawdzone ceny przez Ciebie to tylko cena energii - nie zawiera przesyłu gdzie jest dodatkowe 14-40gr/kWh
Tutaj jest to podsumowane (taryfy dostępne w całej Polsce): http://www.cena-pradu.pl/tabela.html
View attachment 30480