bajtus1992
Zadomawiam się
Mam dokładnie te same wnioski z własnych wyliczeń. Przy taryfie G12, ładując auto w nocy, wychodzi mi 62–65 gr za kWh.Miałem ten dylemat co Ty. Podpisałem umowę z Pstryk. Dostałem od razu info w apce jaka jest pełna cena za prąd wraz dystrybucją.
Porównywałem to z obecną moją taryfą (Stoen dystrybucja + Respect energy umowa z 2024 gdzie było korzystniej niż mrożone taryfy ).
Sledziłem ceny prądu przez ostatni miesiąc i zrezygnowałem z Pstryk (w ciagu 2 tyg). Własnie dlatego by nie podporządkowywać wekkendów słonecznych do ładowania auta.
Obecnie mam taryfę G12, dla Pstryka powinno być G12w bo nie uzbiera się oszczedności w słoneczne dni wolne.
Obecnie w nocy gdy nie wieje cena najniższa całościowa to 71gr (a w taryfie G12w nalezy dodać koljne 5gr bo jest troższa dystrybucja czyli 76gr), gdzie w mojej taryfie mam cenę całościową po 65gr. Z moich obserwacji całego miesiąca profity przez ostani miesiąc taniej nałdowałebym tylko pomiedzy 13-15 w tygodniu i w weekend w tych godzinach. Tyle że w tym czasie moje auto stoi poza własnym punktem ładowania
Dedykowana taryfa pod Pstryk to G12W - słoneczne lub wietrzne dni wolne od pracy dla liczników pod EV bez PV, magazynu energii. Godzine południowe tylko dla tych co mają pracę zdalną.
Przy takiej cenie "Pstryk" nie ma żadnych szans w porównaniu z G12.
Największą zaletą G12 jest wygoda – stałe godziny obowiązywania tańszej taryfy w nocy, kiedy samochód i tak stoi w garażu.
Oczywiście, jeśli ktoś spędza weekendy i przedpołudnia w domu, może próbować ładować się wtedy taniej z taryf dynamicznych. Ale w takim trybie życia raczej nie „wyjeździ” tylu kWh, żeby miało to realne przełożenie na oszczędności.
PV i magazyny energii to już zupełnie inna historia.
Jeśli ktoś ma możliwość zostania prosumentem, to wtedy rzeczywiście zaczyna to mieć ręce i nogi.