Tauron - bilansowanie m.fazowe / rozliczenia okresowe / ilość energii w magazynie.

Norbert

Posiadacz elektryka
Ten wątek chciałbym przeznaczyć dla PVowców, którzy są przyłączeni do PE Tauron.

Co mnie skusiło aby go założyć?

Rozliczenie które ostatnio dostałem, za jeden z punktów, gdzie posiadam PV, a gdzie pobory energii są znikome jeśli chodzi o budynek, a 99% energii wykorzystuję do ładowania EV, co z uwagi na fakt, pełnego opomiarowania daje mi możliwość, aby prosto przeliczyć co i jak... Z uwagi na fakt, że to jest dopiero trzecie rozliczenie (rozliczenia półroczne), to bez problemu mogłem przeprowadzić analizę tych rozliczeń i tu pojawia się problem.

PV opomiarowałem w styczniu 2020 roku, ładowanie auta zacząłem w styczniu 2021r. Cały rok 2020 to były kosmetyczne ilości energii pobranej, którą w teorii dla pobieżnej analizy można pominąć.
O ile dobrze rozumiem to co czytam, to po każdym półroczu mamy 12 miesięcy na odebranie energii, która była wysłana do sieci, a zużycie jej nie przekroczyło.
I tak:
- po pierwszym półroczu 2020 w magazynie powinienem mieć około 1MW - to co zużyłem, z możliwością odbioru do końca pierwszego półrocza 2021r.
- po drugim półroczu 2020 w magazynie powinienem mieć około 0,86MW (+1MW) - to co zużyłem, z możliwością odbioru do końca drugiego półrocza 2021r.
- po pierwszym półroczu 2021 zostało wytworzone około 1MW - przy czym do sieci mogło trafić około 0,5MW, z uwagi na intensywne wykorzystanie energii do ładowania auta.

Tauron twierdzi, że po rozliczeniu okresu 01-06/2021 (trzecie półrocze) w magazynie pozostaje 0kWh ...

Natomiast zużycie w pierwszym półroczu 2021 wyniosło: 1,99MW.

Jak dla mnie na głupi chłopski rozum, zużyłem ~1MW z magazynu z pierwszego półrocza 2020, zużyłem jakąś część z magazynu z drugiego półrocza + bieżąca produkcja, co powinno dać blisko 2MW. Sumarycznie brakuje kilkaset kWh.

No chyba, że się mylę i z magazynu pobieramy najpierw "najnowszą" produkcję którą wysłaliśmy, a dopiero później starszą... ktoś mnie oświeci?

Jeśli tak jest, to ładnie nas d...ją.

W związku z tym prośba - jeśli możecie, przeliczcie swoje zużycia i produkcje, jak to wygląda u Was.

Druga kwestia: bilansowanie międzyfazowe w przypadku instalacji 3F.

W Tauronie ono nie istnieje. A raczej istnieje forma korzystna dla Tauron. Mamy dwa typy wektorowy i algebraiczny. Wektorowo - dla nas najlepiej, gdyż zużycie na jednej fazie 3kW i produkcja 3kW po 1kW na 3F, da sumarycznie 0kWh zużytych na liczniku, natomiast algebraicznie powoduje, że 3kW zużycia na jednej fazie i produkcja po 1kW na 3F, spowoduje, że pobierzemy z sieci 2kW i wyślemy do sieci 2kW - czyli stracimy (do 10kW PV) 20%... Z tego co wiem da się ich zmusić do wymiany licznika na taki który bilansuje wektorowo, ktoś już ich pogonił?

Pozdrawiam
Norbert

Bronek

Pionier e-mobilności
Eureka, po półtora roku po telefonie i mailu odezwali się !
1. Telefonicznie info : - podjęto decyzję ze wszystkie wnioski leżące jak mój, mają być pozytywnie załatwione.
2. Mailowo : brak dla obu moich instalacji niby potwierdzeń przelewów dla firmy która wykonała instalacje
Moj komentarz
ad1 : pierdalamento nie konkretne
Ad2 : aby wniosek przeszedł elektronicznie musialem dostarczyć i wypełnić wszystko tak jak być powinno.
Czyli zgłoszenie do energetyki i jej zgoda , zatwiedzenie itd. Faktury itp. Normalka w kartonie - mają burdel.

wkfirebiker

Nowy na Forum
Eureka, po półtora roku po telefonie i mailu odezwali się !
1. Telefonicznie info : - podjęto decyzję ze wszystkie wnioski leżące jak mój, mają być pozytywnie załatwione.
2. Mailowo : brak dla obu moich instalacji niby potwierdzeń przelewów dla firmy która wykonała instalacje
Moj komentarz
ad1 : pierdalamento nie konkretne
Ad2 : aby wniosek przeszedł elektronicznie musialem dostarczyć i wypełnić wszystko tak jak być powinno.
Czyli zgłoszenie do energetyki i jej zgoda , zatwiedzenie itd. Faktury itp. Normalka w kartonie - mają burdel.
czyli kolega będzie już miał bilansowanie wektorowe?

Michal

Moderator
Wrócę do jednego z pytań zadanych w pierwotnym poście
No chyba, że się mylę i z magazynu pobieramy najpierw "najnowszą" produkcję którą wysłaliśmy, a dopiero później starszą... ktoś mnie oświeci?
Dokładnie tak jest np. w PGE - najpierw zużywasz bieżącą produkcję, a dopiero później magazyn. Wszystko po to, żeby po raz kolejny nas wydymać...
Całość magii (od której boli tyłek) jest opisana [tutaj] w pliku PDF o nazwie "INSTRUKCJA - Podstawowe zasady rozliczania prosumentów". Tam trzeba skoczyć do strony 6 i czytamy:
wałek.JPG
wałek2.JPG

Z całości wynika, że:
  • odprowadzasz do "magazynu" w czerwcu 2021 10kWh - po przeliczeniu 80% zostaje tam 8kWh
  • w maju 2022 (po prawie roku) pobierasz z sieci nie licząc autokonsumpcji 8kWh, ale z magazynu idzie Ci tylko powiedzmy 4kWh, bo z tego, że wyprodukowałeś też 4kWh, to z tej złodziejskiej proporcji wynika, że z magazynu pobierałeś tylko 50% energii, więc reszta po prosty wyparowuje, bo wzięli, ale nie oddadzą...
  • jak to w porzekadle: co byś nie robił, to zawsze dupa z tyłu...
  • może się jeszcze okazać, że te zasady rozliczania od nowego roku finalnie będą bardzo podobne do tego złodziejstwa co teraz...
Tyle dobrze, że w PGE mają chociaż to rozliczanie między fazowe kut@sy...

Nie mogę jakoś teraz tego głową objąć jak to się ma do okresów rozliczeń, bo powinno mieć jakieś wpływ... Może kiedyś policzę to podrzucę tabelkę.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
W związku z tym ,że ostatnie lata przyzwyczaiły mnie jeszcze bardziej do zagrywek złodziejskich Ojczyzny i w Ojczyźnie ( Ojciec od którego określenie Ojczyzna mój jest uczciwy , więc Ojczyzna to dziwnie ale raczej pejoratywne okreslenie w przeciwieństwie do Roodziny).
Głupio tak nazwać Złodziejski Kraj ...Ojczyznę , to takie plucie we własne gniazdo .
WOLĘ BYĆ więc KŁAMCĄ :) lub co najmniej przemilczeć ten fakt.

Tyle inwokacji , bom z rana wkur...ny .
Dlatego obojętnie czy na starych zasadach, czyli projektowanych, to w naszym przypadku , posiadaczy elektryków jest i będzie to opłacalne , nawet bez magazynu energii . a im wiecej rzeczy ładowanych w domu to tym bardziej
Dlatego pełen wstydu olewam Ojczyznę i jej zagrywki , kłamstwa i manipulacje , komplenie przestałem liczyc na cokolwiek .z jej strony pozytywnego . A póki co , bo mi tylko z wstyd pozosatał z uczuć wyższych wobec niej i zgodnie z Młynarskiego słowami "robię swoje" , jakby co spakuję się w kilka dni.

JareG

Pionier e-mobilności
Ta nasza Ojczyzna to nigdy nie była jakaś mocno proobywatelska.. zawsze trzeba było mieć oczy dookoła głowy (i w dupie), żeby nie dać się wydymać :LOL:
.. ale parę lat temu doszło do tego, że Ojczyznę zajumały jakieś stada wyskrobanych z zaszczanych kątów młotków, i teraz to już w ogóle ciężko taką Ojczyznę strawić :sick:

Pozdrawiam

Michal

Moderator
Moim zdaniem zawsze były mniej więcej takie same młotki z tyłka, tylko wcześniej przyznawali się do tego, że nie wiedzą, zatrudniali specjalistów i/lub zostawiali wiele rzeczy do regulacji wolnemu rynkowi, a teraz wszystkie rozumy pozjadali i będą sterować gospodarką centralnie... Niestety lud szybko zapomina jak to było jeszcze niedawno, podczas takiego sterowania...

W tym konkretnym przypadku, gdyby był wolny rynek, a nie te jakieś dziwaczne sztuczne podziały na regiony, to żaden dostawca by takich systemów bilansowania / rozliczania nie wprowadził, bo natychmiast straciłby klientów... Wyobraźcie sobie, w jakiej dupie byśmy byli z cenami usług mobilnych gdyby była jakaś dziwna rejonizacja obsługi... No przecież to jest nie do pomyślenia co to jest za burdel...

Tutaj to jeszcze ktoś powinien do pierdla trafić, za zmowę, bo oni sobie wszyscy akurat przypadkiem w tym samym czasie wymyślili takie podobne warunki wałowania tych prosumentów. No proszę Was... Zmowa jak VW + BMW + Merc żeby nas truć dizlami.

JareG

Pionier e-mobilności
Moim zdaniem zawsze były mniej więcej takie same młotki z tyłka, tylko wcześniej przyznawali się do tego, że nie wiedzą, zatrudniali specjalistów i/lub zostawiali wiele rzeczy do regulacji wolnemu rynkowi, a teraz wszystkie rozumy pozjadali i będą sterować gospodarką centralnie...
Oni niczego nie pozjadali, bo niczego nie mają. To są młotki, które całe życie siedziały po kątach i były klepane po łbach (najczęściej na własne życzenie) - a teraz się dorwały do władzy..
W tym konkretnym przypadku, gdyby był wolny rynek, a nie te jakieś dziwaczne sztuczne podziały na regiony, to żaden dostawca by takich systemów bilansowania / rozliczania nie wprowadził, bo natychmiast straciłby klientów... Wyobraźcie sobie, w jakiej dupie byśmy byli z cenami usług mobilnych gdyby była jakaś dziwna rejonizacja obsługi... No przecież to jest nie do pomyślenia co to jest za burdel...
(y)

Bronek

Pionier e-mobilności
Jako że posiadam "moc sprawczą podprogowo rozpowszechnianą" lub mam podsłuch, bo słyszano jak pomstuję na karton zwany RP.
Dostałem maila, że uzupełnione wnioski po 1,5 roku trafiły do weryfikacji księgowej.?

krzyss

Pionier e-mobilności
Jako że posiadam "moc sprawczą podprogowo rozpowszechnianą" lub mam podsłuch, bo słyszano jak pomstuję na karton zwany RP.
Dostałem maila, że uzupełnione wnioski po 1,5 roku trafiły do weryfikacji księgowej.?
Ale uzupelniales ? :)