Tauron - bilansowanie m.fazowe / rozliczenia okresowe / ilość energii w magazynie.

Norbert

Posiadacz elektryka
Ten wątek chciałbym przeznaczyć dla PVowców, którzy są przyłączeni do PE Tauron.

Co mnie skusiło aby go założyć?

Rozliczenie które ostatnio dostałem, za jeden z punktów, gdzie posiadam PV, a gdzie pobory energii są znikome jeśli chodzi o budynek, a 99% energii wykorzystuję do ładowania EV, co z uwagi na fakt, pełnego opomiarowania daje mi możliwość, aby prosto przeliczyć co i jak... Z uwagi na fakt, że to jest dopiero trzecie rozliczenie (rozliczenia półroczne), to bez problemu mogłem przeprowadzić analizę tych rozliczeń i tu pojawia się problem.

PV opomiarowałem w styczniu 2020 roku, ładowanie auta zacząłem w styczniu 2021r. Cały rok 2020 to były kosmetyczne ilości energii pobranej, którą w teorii dla pobieżnej analizy można pominąć.
O ile dobrze rozumiem to co czytam, to po każdym półroczu mamy 12 miesięcy na odebranie energii, która była wysłana do sieci, a zużycie jej nie przekroczyło.
I tak:
- po pierwszym półroczu 2020 w magazynie powinienem mieć około 1MW - to co zużyłem, z możliwością odbioru do końca pierwszego półrocza 2021r.
- po drugim półroczu 2020 w magazynie powinienem mieć około 0,86MW (+1MW) - to co zużyłem, z możliwością odbioru do końca drugiego półrocza 2021r.
- po pierwszym półroczu 2021 zostało wytworzone około 1MW - przy czym do sieci mogło trafić około 0,5MW, z uwagi na intensywne wykorzystanie energii do ładowania auta.

Tauron twierdzi, że po rozliczeniu okresu 01-06/2021 (trzecie półrocze) w magazynie pozostaje 0kWh ...

Natomiast zużycie w pierwszym półroczu 2021 wyniosło: 1,99MW.

Jak dla mnie na głupi chłopski rozum, zużyłem ~1MW z magazynu z pierwszego półrocza 2020, zużyłem jakąś część z magazynu z drugiego półrocza + bieżąca produkcja, co powinno dać blisko 2MW. Sumarycznie brakuje kilkaset kWh.

No chyba, że się mylę i z magazynu pobieramy najpierw "najnowszą" produkcję którą wysłaliśmy, a dopiero później starszą... ktoś mnie oświeci?

Jeśli tak jest, to ładnie nas d...ją.

W związku z tym prośba - jeśli możecie, przeliczcie swoje zużycia i produkcje, jak to wygląda u Was.

Druga kwestia: bilansowanie międzyfazowe w przypadku instalacji 3F.

W Tauronie ono nie istnieje. A raczej istnieje forma korzystna dla Tauron. Mamy dwa typy wektorowy i algebraiczny. Wektorowo - dla nas najlepiej, gdyż zużycie na jednej fazie 3kW i produkcja 3kW po 1kW na 3F, da sumarycznie 0kWh zużytych na liczniku, natomiast algebraicznie powoduje, że 3kW zużycia na jednej fazie i produkcja po 1kW na 3F, spowoduje, że pobierzemy z sieci 2kW i wyślemy do sieci 2kW - czyli stracimy (do 10kW PV) 20%... Z tego co wiem da się ich zmusić do wymiany licznika na taki który bilansuje wektorowo, ktoś już ich pogonił?

Pozdrawiam
Norbert

krzyss

Pionier e-mobilności
No i git, przy zacienieniu dobra opcja ;)
To tylko tak wyglada :) tego cienia po prawej juz tam nie ma :p
Zostają tylko kominki, ale panele tak porozkładam że powinno wszystko zadziałac :) 6,75kWp więcej się nie zmieściło.

consigliero

Pionier e-mobilności
Dziś dostarczyłem pismo do straży pożarnej z projektem instalacji, pani powiedziała że na kontrolę nie przyjadą ale jutro wyślę pismo do mnie oraz informacyjne do nadzoru budowlanego. Kolejny przepis który wymyślono a procedurę tworzy życie.

krzyss

Pionier e-mobilności
Czemu nie skrócisz kominków? To nie jest zwykłe napowietrzenie kanalizacji?
W sumie nie wiem, to samo mi powiedziala ekipa od instalacji, to jest od kanalizacji bo w tym miejscu nie ma zadnych innych wentylacji.
A mozna skrocic te od kanalizy ?

Bronek

Pionier e-mobilności
Od kanalizy jest po to aby nie wyssało wody z syfonow.. U mnie syna itd nie wyjeżdzaliśmy z tym na dach a mamy zawory/odpowietrzacze np w garażu. Nic nie śmierdzi to jednokierunkowe zawory.
Są rózne wersje
U mnie kanalizacja normalna u syna jeszcze szambo (ono ma swoje odpowietrzenie).
Wpisz "odpowietrznik kanalizacji" lub kliknij

Tnij bez obawy przy samej d... achu

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
W sumie nie wiem, to samo mi powiedziala ekipa od instalacji, to jest od kanalizacji bo w tym miejscu nie ma zadnych innych wentylacji.
A mozna skrocic te od kanalizy ?
Możesz, jedynym ograniczeniem jest to, żeby się woda nie wlała do rury. Więc daj tak z 5-10cm nad dachem (chyba więcej niż 10cm wody nigdy tam nie masz). Można tak jak Bronek napisał - dać zawory napowietrzające i wtedy masz je w domu, albo tak jak Ty masz zrobione i wtedy rury na dach. Skoro masz tak jak masz to ja bym już nie przerabiał tylko maksymalnie skrócił i tyle.

Gandalf

Pionier e-mobilności
Odpowiedź TAURON z dnia 23.09.2021:
Montowane przez nas liczniki posiadają sumowanie algebraiczne i nie można tego zmienić. Nie stosujemy liczników z sumowaniem wektorowym.

Ponadto:
"Dodatkowe informacje":

Stosowane przez TAURON Dystrybucja S.A. liczniki zapewniają odrębną rejestrację danych pomiarowych dla energii czynnej wprowadzonej i pobranej do i z sieci dystrybucyjnej, w czym nie naruszają zapisów ustawy, ani też nie stoją w sprzeczności z intencjami ustawodawcy.

Zgodnie z ustawą z dnia 19 lipca 2019 r, art.4 ust.14, ustawodawca wskazuje, iż „ Minister właściwy do spraw energii w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw gospodarki określi, w drodze rozporządzenia:

1) szczegółowy zakres oraz sposób dokonywania rejestracji oraz bilansowania danych pomiarowych, o których mowa w ust. 2a,

2) szczegółowy sposób dokonywania rozliczeń prosumentów energii odnawialnej, o których mowa w ust. 3, z uwzględnieniem rodzaju taryfy stosowanej przez prosumenta energii odnawialnej,

3) szczegółowy zakres oraz sposób udostępnienia danych pomiarowych, o których mowa w ust. 2a, między przedsiębiorstwami energetycznymi oraz między przedsiębiorstwami energetycznymi a prosumentami energii odnawialnej”.

Na chwilę obecną ww. rozporządzenie nie zostało jeszcze opracowane i opublikowane.

Ponieważ posiadam zamontowany licznik Apator OTUS3 to zgodnie z powyższą odpowiedzią, nie potrafi sumować wektorowo (ani żaden inny licznik stosowany przez Tauron)

Wysłałem zapytanie do firmy Apator,
Twoja wiadomość została usunięta nieprzeczytana: czwartek, 30 września 2021 07:16:03 (UTC+01:00)

Bronek

Pionier e-mobilności
Kłamie Tauron, bo to kwestia ustawienia . I jedni dostali w/w licznik z ustawieniem Normal a nieliczni Ferraris i na początku zanim charater złodziejski/cwaniacki w stylu wszystko przeciw Tobie- wziął górę.
Ponieważ obie opcje są zgodne z normą dopuszczającą do użytkowania (chyba nawet nikt o tym nie pomyślał ?) , to wiadomo iż Firma wybierze bardziej korzystną dla siebie