Tauron - zwiększenie mocy umownej

PiotrP

Nowy na Forum
Czesc
Mam fotowoltaike na starych zasadach. Moc umowna w tej chwili to 11kw. Zabezpeiczenie 20A. Docelowo Chce założyć wallboxa 11kw i zwiększyć moc umowną do 16kw.
Dwa pytania:
Czy zwiększenie mocy umownej wpływa na zmianę zasad rozliczania fotowoltaiki (nie chce stracić prosumenta, starych zasad rozliczania)
Czy w trakcie ładowania pełną mocą 11kw i korzystania z innych urządzeń a co za tym idzie przekroczeniu mocy umownej zapłacę jakieś kary?

Ktoś z Was zwiększał moc umowną będąc prosumentem w Turonie?

vwir

Pionier e-mobilności
Kiedyś rozmawiałem na ten temat z wysoko postawionym pracownikiem PGE i mówił wprost, że u klientów indywidualnych w ogóle tego nie sprawdzają. Zabezpieczenie jest tak dobrane, żebyś nie przesadził i tyle.

slaveq

Pionier e-mobilności
No dobra ale to też chyba zależy jakie masz przewody od licznika do mieszkania/domu - ja mam 4mm2 i wziąłem 22 KW mocy przyłączeniowej a jednocześnie widzę że mam 32A zabezpieczenia. Trochę to słabo bo teoretycznie jeśli przewód wielozylowy idzie w ścianie to max można puścić 24A.

Oczywiście w rozdzielni mam 16A max a do ładowarki mam bezpieczniki c20

kiki111

Fachowiec
No więc w twoim przypadku kabel pełni funkcję bezpiecznika:)
Stąd zasada, że uprawniony elektryk podpisuje się pod oświadczeniem o gotowości instalacji przyłączeniowej, a twoja nie jest gotowa na takie prądy. Jak nie da się wymienić WLZ to po prostu musisz się pilnować z poborem albo w rozdzielnicy na wejściu zamontować ogranicznik mocy.

slaveq

Pionier e-mobilności
Stąd zasada, że uprawniony elektryk podpisuje się pod oświadczeniem o gotowości instalacji przyłączeniowej, a twoja nie jest gotowa na takie prądy. Jak nie da się wymienić WLZ to po prostu musisz się pilnować z poborem albo w rozdzielnicy na wejściu zamontować ogranicznik mocy.
W rozdzielni od razu jest ograniczenie mocy przez bezpieczniki więc zakładam, że musiałoby dojść do jakiegoś lewego podbierania prądu na kablu - wszędzie mam bezpieczniki b16 i na ładowarce c20. Może, lepiej w takim razie wymienić ten c20 na b20.

Chyba że po prostu założyć sobie bezpiecznik 24a na wejściu kabla do rozdzielni i spokój.

//EDIT ja właśnie sprawdziłem i coś mi się porąbało bo wnioskowałem o 17kw czyli dokładnie bezpiecznik 25A powinien wystarczyć a dali 32 ???? Co ten tauron…

Last edited:

kiki111

Fachowiec
W rozdzielni od razu jest ograniczenie mocy przez bezpieczniki więc zakładam, że musiałoby dojść do jakiegoś lewego podbierania prądu na kablu - wszędzie mam bezpieczniki b16 i na ładowarce c20. Może, lepiej w takim razie wymienić ten c20 na b20.

Chyba że po prostu założyć sobie bezpiecznik 24a na wejściu kabla do rozdzielni i spokój.

//EDIT ja właśnie sprawdziłem i coś mi się porąbało bo wnioskowałem o 17kw czyli dokładnie bezpiecznik 25A powinien wystarczyć a dali 32 ???? Co ten tauron…
Domniemam, że bezpieczniki o których piszesz zabezpieczają już konkretne obwody więc to nie daje ci gwarancji, że nie pobierzesz więcej bo pobierasz sumę ze wszystkich obwodów. Potrzebujesz pilnować linię wchodzącą do rozdzielnicy jeszcze przed rozdziałem. Często jest tam rozłącznik izolacyjny, który na pewno ma wyższy prąd niż wytrzyma twój kabel. Za tym rozłącznikiem lub zamiast niego potrzebujesz ogranicznik mocy lub wyłącznik nadmiarowo-prądowy (tu nastąpi brak selektywności). Ale czy jesteś pewien że masz wlz 4mm2? Jeśli to nie jest jakieś stare budownictwo to obecnie raczej stosuje się większe przekroje. Do tego czy jesteś w stanie ustalić jaki jest sposób ułożenia tego WLZ - szacht, rurka, podtynk itp. bo to ma znaczenie dla obciążalności kabla, a w twoim przypadku może się okazać kluczowe. Tauron dał ci odpowiedni bezpiecznik.

slaveq

Pionier e-mobilności
Domniemam, że bezpieczniki o których piszesz zabezpieczają już konkretne obwody więc to nie daje ci gwarancji, że nie pobierzesz więcej bo pobierasz sumę ze wszystkich obwodów. Potrzebujesz pilnować linię wchodzącą do rozdzielnicy jeszcze przed rozdziałem. Często jest tam rozłącznik izolacyjny, który na pewno ma wyższy prąd niż wytrzyma twój kabel. Za tym rozłącznikiem lub zamiast niego potrzebujesz ogranicznik mocy lub wyłącznik nadmiarowo-prądowy (tu nastąpi brak selektywności).
No tak, mam rozłącznik izolacyjny 3p więc go po prostu wymienię na wyłącznik nadmiarowo-prądowy 25A i po kłopocie. Dzięki :). W prawdzie oprócz ładowarki i płyty indukcyjnej nie ma większych odbiorników prądu ale przezorny zawsze ubezpieczony.
Ale czy jesteś pewien że masz wlz 4mm2? Jeśli to nie jest jakieś stare budownictwo to obecnie raczej stosuje się większe przekroje. Do tego czy jesteś w stanie ustalić jaki jest sposób ułożenia tego WLZ - szacht, rurka, podtynk itp. bo to ma znaczenie dla obciążalności kabla, a w twoim przypadku może się okazać kluczowe. Tauron dał ci odpowiedni bezpiecznik.
No niestety - dom developerski 2014 rok budowy - 4mm2 częściowo w ziemi częściowo w tynku a częściowo pod styropianem. Pewnie taniej niż 8mm2

pbr

Posiadacz elektryka
sam się podpisujesz a nie elektryk

pbr

Posiadacz elektryka
Ktoś z was przechodził przez ten proces w Tauronie?

Z powyzszego wynika że bede potrzebować:
Kartę Danych Technicznych - jak uzyskac? Albo zgubiłem albo zostało w Tauronie w trakcie podpisywania pierwszej umowy.
Oświadczenie o stanie technicznym instalacji (ZI) - wygląda na to ze sam podpisuje

Nastepnie zabezpiecznie wymienia elektryk z Taurona? Czy musze ejszcze wnioskowac o zdjecie i załozenie plomb i zalatwic własnego elektryka?
U mnie było tak
Najpierw złożyłem WP-nN - Wniosek o określenie warunków przyłączenia do sieci dystrybucyjnej niskiego napięcia dla odbiorcy energii elektrycznej (moc przyłączeniowa obiektu do 180 kW) ZWIĘKSZENIE MOCY PRZYŁĄCZENIOWEJ i tam załączyłem tylko załącznik nr 1 czyli plan zabudowy określający usytuowanie obiektu
Potem dostałem komplet dokumentów od Tauronu w tym KDT - Kartę danych Technicznych; WNIOSEK O ZAWARCIE LUB ZMIANĘ WARUNKÓW UMOWY KOMPLEKSOWEJ DOTYCZĄCEJ ENERGII ELEKTRYCZNEJ - dla domu i ZI (sam podpisałem), podpisujesz, robisz przelew i odsyłasz.
Po X czasu przyjechali z Tauronu zmienili zabezpieczenie przedlicznikowe na to wynikające z umowy oraz wymienili bezpieczniki nożowe i po wszystkim

Najnowsze dyskusje