Tauron - zwiększenie mocy umownej

PiotrP

Nowy na Forum
Czesc
Mam fotowoltaike na starych zasadach. Moc umowna w tej chwili to 11kw. Zabezpeiczenie 20A. Docelowo Chce założyć wallboxa 11kw i zwiększyć moc umowną do 16kw.
Dwa pytania:
Czy zwiększenie mocy umownej wpływa na zmianę zasad rozliczania fotowoltaiki (nie chce stracić prosumenta, starych zasad rozliczania)
Czy w trakcie ładowania pełną mocą 11kw i korzystania z innych urządzeń a co za tym idzie przekroczeniu mocy umownej zapłacę jakieś kary?

Ktoś z Was zwiększał moc umowną będąc prosumentem w Turonie?

Michal

Moderator
Nie wpłynie na zasady PV.
Jak przekroczysz to wywali Ci bezpiecznik.
Jest kilka wątków o tym. Poszukaj fraz: umowna, zwiększenie mocy, Tauron, zabezpieczenie.

pbr

Posiadacz elektryka
Czesc
Mam fotowoltaike na starych zasadach. Moc umowna w tej chwili to 11kw. Zabezpeiczenie 20A. Docelowo Chce założyć wallboxa 11kw i zwiększyć moc umowną do 16kw.
Dwa pytania:
Czy zwiększenie mocy umownej wpływa na zmianę zasad rozliczania fotowoltaiki (nie chce stracić prosumenta, starych zasad rozliczania)
Czy w trakcie ładowania pełną mocą 11kw i korzystania z innych urządzeń a co za tym idzie przekroczeniu mocy umownej zapłacę jakieś kary?

Ktoś z Was zwiększał moc umowną będąc prosumentem w Turonie?
1. Nic nie zmienia w prosumencie
2. Zobacz do umowy, za pierwsze 10 przekroczeń w miesiącu Tauron ma prawo naliczyć karę. Tylko nie liczy się chwilowe a ciągłe przez 15 minut o ile dobrze pamiętam
3. Zwiększaj od razu do maksimum które możesz przesłać do domu. Za kilka lat kupisz nowe ev czy ev które przyjmie 22kW i znowu będzie trzeba zwiększać ;) ja od razu zwiększyłem moc do 30kW (z 14).

pbr

Posiadacz elektryka
Nie wpłynie na zasady PV.
Jak przekroczysz to wywali Ci bezpiecznik.
Jest kilka wątków o tym. Poszukaj fraz: umowna, zwiększenie mocy, Tauron, zabezpieczenie.
Przy 16kW mocy dostanie bezpiecznik 25A więc może przekroczyć bo wyciągnie 17,2kW na tym

PiotrP

Nowy na Forum
Ktoś z was przechodził przez ten proces w Tauronie?

Z powyzszego wynika że bede potrzebować:
Kartę Danych Technicznych - jak uzyskac? Albo zgubiłem albo zostało w Tauronie w trakcie podpisywania pierwszej umowy.
Oświadczenie o stanie technicznym instalacji (ZI) - wygląda na to ze sam podpisuje

Nastepnie zabezpiecznie wymienia elektryk z Taurona? Czy musze ejszcze wnioskowac o zdjecie i załozenie plomb i zalatwic własnego elektryka?

inter

Pionier e-mobilności
Ktoś z was przechodził przez ten proces w Tauronie?

Z powyzszego wynika że bede potrzebować:
Kartę Danych Technicznych - jak uzyskac? Albo zgubiłem albo zostało w Tauronie w trakcie podpisywania pierwszej umowy.
Oświadczenie o stanie technicznym instalacji (ZI) - wygląda na to ze sam podpisuje

Nastepnie zabezpiecznie wymienia elektryk z Taurona? Czy musze ejszcze wnioskowac o zdjecie i załozenie plomb i zalatwic własnego elektryka?
Sam załatwiasz, oni tylko przyjeżdzają i zakładają plomby.

kiki111

Fachowiec
Dlaczego akurat chcesz 16kW? Nie wiem czy są jakieś specjalne zasady w tauronie że pozwalają tylko górne widełki (co chyba byłoby niezgodne z prawem energetycznym i taryfą zatwierdzoną przez URE) ale 16kW zabezpiecza jeszcze 25A. Jak weźmiesz 17 kW masz już 32A które da ci max około 20,5 kW. Jak już ktoś wspominał mogą wtedy wprowadzać jakieś opłaty za przekroczenia jednak w grupie G bym się tym za bardzo nie przejmował.

adamusek

Posiadacz elektryka
Dlaczego akurat chcesz 16kW? Nie wiem czy są jakieś specjalne zasady w tauronie że pozwalają tylko górne widełki (co chyba byłoby niezgodne z prawem energetycznym i taryfą zatwierdzoną przez URE) ale 16kW zabezpiecza jeszcze 25A. Jak weźmiesz 17 kW masz już 32A które da ci max około 20,5 kW. Jak już ktoś wspominał mogą wtedy wprowadzać jakieś opłaty za przekroczenia jednak w grupie G bym się tym za bardzo nie przejmował.
Dobrze kombinujesz ja wziąłem 22kW i dostałem 40A czyli prawie 26kW mogę pociagnąć; ważniejsza jest dla mnie opcja rozbudowy do 22kWp PV.

kiki111

Fachowiec
To nie jest kombinowanie, to wynika z prostego wzoru i typoszeregu zabezpieczeń o czym wielu zapomina lub nie wie. Nie ma sensu wybierania żadnych wartości pośrednich tylko dolne widełki dla danej wartości zabezpieczenia chyba że OSD wprowadza jakieś swoje zasady (kiedyś Enea kazała sobie pisać wartości maksymalne ale ktoś ich naprostował i odstąpili od tego, nie wiem jak jest obecnie).

Ev3

Pionier e-mobilności
(kiedyś Enea kazała sobie pisać wartości maksymalne ale ktoś ich naprostował i odstąpili od tego, nie wiem jak jest obecnie).
Obecnie to mi rok temu zami zasugerowali, że nie mam brać 21 kW, tylko właśnie 16 czy 17m bo zabezpieczenie to samo, a taniej.
Napisałem więc wniosek drugi raz.