Tempomat/autopilot pytanie

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
W sumie czytanie znaków i wprowadzenie w życie to raczej prosta sprawa, odwoływanie po skrzyżowaniach może gorsza, ale mówimy o aucie ktore może w pełni autonomicznie pokonywać długie dystanse.
Tesla czyta znaki i się stosuje. Także tymczasowe, odwołania, czasem nawet warunkowe (140kmh, ale 110 w dni robocze 8-19). Od niedawna czyta znaki wyświetlane na tablicach LED, popełnia znacznie mniej błędów, niż kiedyś.
Ale jak nie ma znaku, to 90% trzyma się dotychczasowego limitu. Bo skąd ma wiedzieć, czy to skrzyżowanie z drogą publiczną, gminną, czy prywatną?

Rozwiązaniem idealnym byłaby oficjalna mapa prędkości. Ale nie ma.

eugtor

Posiadacz elektryka
Ja mówię o przypadku kiedy wyświetla w rogu np 50km/h ograniczenie ale auto leci 80km/h i nie wiem czemu.
Podobnie masz opcję prędkości AP ustaloną na "current speed" zamiast "speed limit"

facet

Fachowiec
Podobnie masz opcję prędkości AP ustaloną na "current speed" zamiast "speed limit"
Kurcze nie rozumiem sensu zdania. Chyba gdzieś przecinka brakuje.
A na marginesie dlaczego skoro rozpoznaje znaki i pokazuje dobrze nie stosuje tego przy ustawieniu speed limit?

KrzysztofFly

Moderator
A na marginesie dlaczego skoro rozpoznaje znaki i pokazuje dobrze nie stosuje tego przy ustawieniu speed limit?
Kwestia podstawowa, tempomat nie dostosowuje prędkości do znaków, tylko pokazuje aktualne (mniej lub bardziej ograniczenie), Auto Pilot to i owszem dostosowuje prędkość do tej odczytanej ze znaku lub mapy, tutaj jak pewnie zauważysz, będą odcinki gdzie w mapach będzie miał zakodowane nieistniejące już ograniczenia, ja mam np. taki odcinek w drodze do pracy, gdzie ponad dwa lata temu po remoncie drogi ograniczenie prędkości do 70 zostało usunięte, a Tesla widzi je do dzisiaj ;).

facet

Fachowiec
Przede wszystkim nie wiem skąd wiesz czy są jakieś nieistniejące ograniczenia. Gdzie to mam odczytać? Mnie denerwuje, że odczytuje poprawnie znak np 50 ale AP i tak ciśnie np 75.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Przede wszystkim nie wiem skąd wiesz czy są jakieś nieistniejące ograniczenia. Gdzie to mam odczytać? Mnie denerwuje, że odczytuje poprawnie znak np 50 ale AP i tak ciśnie np 75.
Wtedy musisz wcisnac na ekranie znak ograniczenia, niestety.
Po 40k km ustawiłem sobie +15% i jest ok.

Prędkości zależą głównie od szerokości drogi. Dwupasmówka jest bez ograniczeń praktycznie i 50 na takiej drodze nic nie zmienia.