Tesla 3 dziwny „dym”

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Cześć.
Wczoraj ładowałem się w Olsztynku na Orlenie i po tym jak wsiadłem do samochodu z przedniego kola lewego nadkola zauwazylismy z żona dym/ parę. Dosłownie kilka sekund ale tyle zeby się przestraszyć. Ruszyłem, zatrzymałem się, sprawdziłem latarka nadkole i płytę baterii pod spodem i nic. Wszystko ok. Ktoś się co to mogło być ? Ja obstawiam wodę na jakimś rozgrzanym elemencie od ładowania: kablu czy osłony.

Bronek

Pionier e-mobilności
Raz mialem tak z powodu hamulcow w citroenie. Coś przyblokowalo klocki a było mokro, to zaczęła się gotować woda, potem śmierdziało tradycyjnie wszystkim tym co tam sie podgrzało.
Ale to tylko opis podobnego efektu

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Dobre pytanie. Ja miałem rak kilka razy podczas ładowania na SuC w Niemczech i w pl tez. Chyba normalny objaw skoro nie tylko ja to mam. Ale proszę Cię napisz jak będziesz miał info

Michal

Moderator
Tak sobie myślę, że to może być pompa ciepła i jej parownik. Skoro chwilę wcześniej odłączyłeś od ładowania to auto mogło zacząć chłodzić baterię i od tego parownik mógł się mocno nagrzać i jeśli akurat było sucho, zimno, to mogła się pojawić para wodna.

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Jescze jedna rzecz mi nie daje spokoju. Przy niskich obrotach wentylatora klimy auto wydaje dziwne dźwięki (tak jakby syczenie, upuszczanie ciśnienia). Czy u Was tez??

Seba020

Zadomawiam się
Cześć.
Wczoraj ładowałem się w Olsztynku na Orlenie i po tym jak wsiadłem do samochodu z przedniego kola lewego nadkola zauwazylismy z żona dym/ parę. Dosłownie kilka sekund ale tyle zeby się przestraszyć. Ruszyłem, zatrzymałem się, sprawdziłem latarka nadkole i płytę baterii pod spodem i nic. Wszystko ok. Ktoś się co to mogło być ? Ja obstawiam wodę na jakimś rozgrzanym elemencie od ładowania: kablu czy osłony.
A to nie było czasem, po przejściu na tryb "D" ? może auto zamknęło klapy wpuszczające powietrze w przednim zderzaku, a wilgoć / woda która się na nich znalazła, po zamknięciu spadła na rozgrzany do 50 stopni radiator?

UseYbrain

Posiadacz elektryka
A to nie było czasem, po przejściu na tryb "D" ? może auto zamknęło klapy wpuszczające powietrze w przednim zderzaku, a wilgoć / woda która się na nich znalazła, po zamknięciu spadła na rozgrzany do 50 stopni radiator?
Prawdopodobnie. Nie pamiętałem właśnie czy tylko wsiadłem czy już ruszyłem. Dzwoniłem dzisiaj do serwisu Tesli i pan z serwisu powiedział mi że jeszcze niewiedzą co to jest bo czekają na wyjaśnienia z centrali ale nie jestem pierwszą osobą która do nich dzwoniła i to zgłaszała. Także nie tylko my się uczymy:)))