Które rewelacje?A skad masz te rewelacje ?
Które rewelacje?A skad masz te rewelacje ?
LR Highland w teście Nylanda zrobił 30 km mniej (330 i 467) przy 3 stopniach C średnio, na niefabrycznych oponach, felgach bez aero, na mokrej nawierzchni i przy niekorzystnym wietrze. Zapewne sam zmiana opon i felg dałaby podoby wynik nawet w zimowej aurze co SR w idealnych warunkach.
Ty masz NCAA skad masz te rewelacje ?
Moja bateria tego nie potwierdza.
Ale on pisze ze nie szkodzi ladowanie dc do 100%. A ja wiem ze szkodzi.Ty masz NCA
Z tego co wiem, szkodzi głównie trzymanie baterii naładowanej do 100% cały czas. Było o tym sporo materiałów, moje empiryczne doświadczenia z telefonów podłączonych non-stop do ładowarki. Rok i po baterii. W tej chwili zarówno w telefonach, jak i laptopach masz trzyby oszczędzania baterii, żeby uniknąć trzymania wysokiego SoC, problem praktycznie nie występuje.Ale on pisze ze nie szkodzi ladowanie dc do 100%. A ja wiem ze szkodzi.
Mój MBP załącza w takich przypadkach oszczędzanie baterii i nie ładuje jej do 100%. Chemia to totalnie nie moja bajka, z tego co czytałem, przy wysokich napięciach tworzą się te dendryty na anodach lub katodach (nie pamiętam). Reakcja jak każda inna wymaga odpowiednich warunków (różnice potencjałów) i czasu.Efekt jest taki, że po prawie 3 latach mój MacBook Pro ma bardzo mało cykli za sobą i kondycję baterii 95%.
Tak samo to działa w iPhone - w nocy masz ciągle 80proc, a rano gdy wstajesz 100Mój MBP załącza w takich przypadkach oszczędzanie baterii i nie ładuje jej do 100%. Chemia to totalnie nie moja bajka, z tego co czytałem, przy wysokich napięciach tworzą się te dendryty na anodach lub katodach (nie pamiętam). Reakcja jak każda inna wymaga odpowiednich warunków (różnice potencjałów) i czasu.
Z ciekawostek, Samsung w tej chwili wprowadził "inteligentny" tryb ochrony baterii, który po podłączeniu telefonu do ładowarki uzupełnia baterię do 80% + odpala dodatkowe ładowanie tak, żeby osiągnąć te 100% na godzinę kiedy zwykle odłączasz telefon.