Tesla 3 HL - dziwny hałas / stukanie z przodu samochodu

r00tku

Posiadacz elektryka
Ale czy na pewno problem chciałeś zreprodukować?;) Bo to oznacza, że problem występuje wtedy, gdy ktoś lub coś 'puka' dość mocno w deskę rozdzielczą (nie wspomniałeś że w trakcie jazdy:D). Proponuję nie pukać ani nie reprodukować w Tesli, a na pew
Wspominałem w kilku poprzednich postach, że problem występuje w trakcie jazdy po nierównościach. Pukanie ręką tylko na potrzeby zaprezentowania dźwięku który występuje - przecież nie będę nagrywać w trakcie jazdy po nierównej drodze...

BTW Serwis mam za 10 dni.

CezaryT

Tesla Model 3 Highland LR
Mam ten sam problem z rezonowaniem elementu pod deską. Był u mnie nawet mobilny i mówił, że to kanał powietrzny się obluzował i rezonuje, ogólnie ciężki temat, wymagający demontażu deski. Mieli już jeden taki przypadek i serwis stacjonarny demontował deskę.
Ja ostatnio, nie celowo ale wyłączyłem całkowicie muzykę bo chciałem sobie kawałek tak przejechać, nawet nie myśląc o szukaniu przyczyn rezonowania elementu (zapomniałem o tym) i usłyszałem, że w trakcie jazdy nawet nie na kostce ale po asfalcie, który był łatany albo przejeżdżając przez studzienki, z tego samego miejsca co rezonowany dźwięk wydobywa się taki szmer, takie szuranie jakby jeden element ocierał o drugi (i jest to bardzo powtarzalne i łatwe do wywołania).

Oczywiście wiem, że takie doszukiwanie się kolejnych dźwięków jest bezcelowe bo na upartego zawsze coś znajdziesz do czego można się przyczepić.

Zastanawia mnie tylko czy u Was wszystkich u których występuje ten rezonujący dźwięk, czy też przy wyłączonym radiu przy pokonywaniu nierówności występuje też taki szmer, który jak się domyślam przy odpowiednich drganiach rezonuje i wpada w wibracje?

Kszychu

Pionier e-mobilności
przecież nie będę nagrywać w trakcie jazdy po nierównej drodze...
Dodatkowo z mojego doświadczenia, nie zawsze da się go zreprodukować w trakcie jazdy. Ot zależy od dnia, dzisiaj nawet na dziurach nie słychać nic, jutro będzie skrzypieć jak cholera. Ale klepanie deski działa zawsze

rafi278

Nowy na Forum
Ja ostatnio, nie celowo ale wyłączyłem całkowicie muzykę bo chciałem sobie kawałek tak przejechać, nawet nie myśląc o szukaniu przyczyn rezonowania elementu (zapomniałem o tym) i usłyszałem, że w trakcie jazdy nawet nie na kostce ale po asfalcie, który był łatany albo przejeżdżając przez studzienki, z tego samego miejsca co rezonowany dźwięk wydobywa się taki szmer, takie szuranie jakby jeden element ocierał o drugi (i jest to bardzo powtarzalne i łatwe do wywołania).

Oczywiście wiem, że takie doszukiwanie się kolejnych dźwięków jest bezcelowe bo na upartego zawsze coś znajdziesz do czego można się przyczepić.

Zastanawia mnie tylko czy u Was wszystkich u których występuje ten rezonujący dźwięk, czy też przy wyłączonym radiu przy pokonywaniu nierówności występuje też taki szmer, który jak się domyślam przy odpowiednich drganiach rezonuje i wpada w wibracje?
Sprawdzę i dam znać.
BTW też mam LR z Q2'2024

SpalinowyRebel

Zadomawiam się
Dla potomnych - jestem po serwisie, udało się pozbyć problemu. Wiadomość z serwisu co zostało naprawione i co było przyczyną:

Potwierdziłem usterkę w trakcie jazdy testowej. Zdiagnozowałem potencjalnie wadliwie zamontowaną przednią osłonę, chlapacze i zabrudzenia (nasiona drzew) w okolicy wiatraka układu zarządzania temperaturą. Poprawiłem montaż elementów i usunąłem zabrudzenia
dookoła wiatraka, podejmiemy próbę ponownego wywołania objawu. Potwierdziliśmy ustąpienie objawu.

r00tku

Posiadacz elektryka
Wspominałem w kilku poprzednich postach, że problem występuje w trakcie jazdy po nierównościach. Pukanie ręką tylko na potrzeby zaprezentowania dźwięku który występuje - przecież nie będę nagrywać w trakcie jazdy po nierównej drodze...

BTW Serwis mam za 10 dni.
Właśnie jestem po serwisie. Reprodukcja problemu poprzez klepanie w deskę nie ma sensu, bo okazuje się że samochody z przebiegiem 0 km też taki odgłos wydają. Nie ma jeszcze nowszej rewizji kanału wentylacyjnego.

Problem ze sprężynującym dźwiękiem z deski spowodowany jest luźną klapką wentylacji. W zależności od jej ustawienia, problem może być bardziej lub mniej słyszalny. Mam wrażenie, że poruszenie nawiewem w dół i do góry pomaga.

Serwis zdemontował deskę i dał mi piankę wygłuszającą w tamtym miejscu i wydaje mi się że to dało dużo - zero dźwięków jak na razie.

Peteros

Zadomawiam się
Odświeżę wątek, czy jest więcej przypadków stukanie/rezonans z deski rozdzielczej? U mnie jest podobnie i problem się nasila. Zastanawiam się czy już bez problemu naprawiają tą wadę.

r00tku

Posiadacz elektryka
Odświeżę wątek, czy jest więcej przypadków stukanie/rezonans z deski rozdzielczej? U mnie jest podobnie i problem się nasila. Zastanawiam się czy już bez problemu naprawiają tą wadę.
Ja mam cały czas ten sam problem. Pomaga poprzesuwanie kierunku nawiewów do środka i na zewnątrz. Jak pojawi się kiedyś nowa rewizja kanałów wentylacyjnych to zrobię nowy ticket na wymianę.