Tesla 3, podstawowy autopilot i wyposażenie

swierszczyk18

Zadomawiam się
Ogólnie kupuje to jako drugi samochód, mojego mondziaka się nie pozbywam bo i tak będzie znacznie bardziej wygodny na dłuższą trasę i brak problemu planowania trasy. TM3 do śmigania wokół komina :p ale na pewno pierwsze dni będzie akumulator i ładowarka płonąć ;)

danielm

Pionier e-mobilności
Ogólnie kupuje to jako drugi samochód, mojego mondziaka się nie pozbywam bo i tak będzie znacznie bardziej wygodny na dłuższą trasę i brak problemu planowania trasy. TM3 do śmigania wokół komina :p ale na pewno pierwsze dni będzie akumulator i ładowarka płonąć ;)
spokojnie, każdy z nasz tak mówił. z mondziakiem już się możesz żegnać. choćbyś miał jechać do włoch na narty

swierszczyk18

Zadomawiam się
A zapomniałem powiedzieć że mieszkam w de przy granicy nl więc ładowanie to nie problem, ładowarek jest wszędzie tyle, że na luzie wszędzie się dojedzie, na narty do Włoch tym bardziej :p
A jeszcze miałem pytać czy macie może hak? Chcieli dodatkowe 1150€ zdaję się. Chciałbym wiedzieć jak się zachowuje jak ciągnie przyczepkę, czuć spadek mocy?

No o co do ładowarki to też muszę kupić wallboxa, brać od tesli czy jakiś inny? Mam dotacje 900€ na zakup i montaż. Ta od tesli kosztuje 600€, jutro chyba zamawiam, więc zostaje mi 300€ na kabel/montaż/bezpieczniki. Te 300€ raczej zabraknie na nymeckiego elektrikera ale to bez znaczenia, i tak wyjdzie tanio. Jedyny problem to to że musi ograniczyć moc ładowania do 11kw ( wymóg dotacji)

ELuk

Pionier e-mobilności
TM3 i tak nie pobiera więcej niż 11 kw.
Bierz Wallbox Tesli, magiczny guziczek otwierający klapkę ładowania.
W Europie Zachodniej nie ma problemu ładowania.
Latem robiłem 2 długie trasy do Francji i było przyjemnie i bezproblemowo.

swierszczyk18

Zadomawiam się
Oki to się nie zastanawiam więcej jeśli chodzi o ładowarkę. Normalnie podłączył bym sam jednak musi być papier od firmy (niemiecka biurokracja). Teraz żałuję że nie zrobiłem podania o 2 punkty ładowania, dali by 1800€. Wtedy jeden przy domu, drugi na podjeździe.

krzyss

Pionier e-mobilności
Przelaczenie tesla wallbox na 22kW to 30sekund :)
Chyba ze da bezpiecznik 16A to wtedy bedzie wywalac.
Fotele, a raczej cerata ktora jest w tesli to najgorsza zmora. Jesli miales wentylacje w mondziaku to to bedzie cos co najbardziej bedzie Ci przeszkadzac zwlaszcza latem.
Ja sie czaje zeby wymienic material na skore, ale nie chce sie rozstac z autem na tydzien :)