TESLA - ciekawostki

daniel

Señor Meme Officer
paru moich zagorzałych koleżków-spalinowców zmieniło auta na hybrydy - nie wyobrażają sobie powrotu do samych spaliniaków. więc jak dostaną "passatony, fordina i skodina" z zasięgami 1000km z prędkością autostradową - wtedy naród przejdzie na EV
A co im się tak podoba w hybrydach?

pmlody

Pionier e-mobilności
Chodzi o koszt całkowity zakup + użytkowanie - tutaj nawet używana hybryda przegrywa.
No dokładnie. Ja dlatego zacząłem szukać nowego auta w 22. Policzyłem, ile rocznie wydaję na naprawy, wymiany silników i utrzymanie starego grata. Za niewiele więcej kupiłem nowe, na gwarancji. Jak bym doliczył koszty paliwa, to w ogóle EV był idealnym zakupem. Teraz boli tankowanie busa (400zł ostatnio, a miałem 1/3 zbiornika jeszcze) i trochę mniej motocykli. Wyjazd do Krakowa moturem: 400zł paliwo, vs 110zł SuC. PV mam zwrócone, więc ładowanie latem 100% free (autokonsumpcja).

jezile

Fachowiec
No dokładnie. Ja dlatego zacząłem szukać nowego auta w 22. Policzyłem, ile rocznie wydaję na naprawy, wymiany silników i utrzymanie starego grata. Za niewiele więcej kupiłem nowe, na gwarancji. Jak bym doliczył koszty paliwa, to w ogóle EV był idealnym zakupem. Teraz boli tankowanie busa (400zł ostatnio, a miałem 1/3 zbiornika jeszcze) i trochę mniej motocykli. Wyjazd do Krakowa moturem: 400zł paliwo, vs 110zł SuC. PV mam zwrócone, więc ładowanie latem 100% free (autokonsumpcja).
Mam podobną sytuacje... tankowanie busa boli, a że PV się wiosną zwróciło to jeszcze bardziej opłaca się jeździć BEV (gdzie to i tak się opłaca lądując z taryfy G11). Żałuję jedynie że w Teslę nie zapakuję tyle co w busa... 😉