TESLA - ciekawostki

pluto

Pionier e-mobilności
Tesla przygotowuje odnowiony Model 3 z projektem "Highland".
Ma to na celu obniżenie kosztów produkcji, zmniejszenie liczby komponentów i złożoności we wnętrzu modelu TM3, koncentrując się na funkcjach które cenią nabywcy Tesli tym samym zwiększeniu atrakcyjności 5 letniego sedana w obliczu zwiększonej konkurencji ze strony takich chińskich modeli jak BDY czy Hyundai oraz nadchodzących nowych modeli od innych dużych producentów samochodów.
Modernizacja TM3 może obejmować również pewne zmiany w wyglądzie zewnętrznym i osiągach układu napędowego i wejdzie do produkcji w fabrykach w Szanghaju u we Fremont pod koniec 2023 roku.
Można oczekiwać, że następna generacja pojazdu będzie wyposażona w duży jednoczęściowy odlew dla większej wydajności produkcji. Potencjalne przejście na 4680 komórek pod koniec 2023 r. jest również prawdopodobne.

Źródło: www.reuters.com

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
Jestem bardzo ciekaw co z tego wyjdzie. Obstawiam ze pojawi się wolant zamiast kierownicy, możliwe ze faktycznie bateria 4680, odlew jak w modelu Y. Pytanie natomiast czy zmienia wygląd zewnętrzny oraz wygląd deski rozdzielczej.

pluto

Pionier e-mobilności
Jest jeszcze teoria że przebudowany model 3 będzie zapowiadanym nowym modelem za 25 000 USD dlatego Tesla (lub Elon) nigdy go nie nazwali.
Tesla może zmniejszyć model 3, może również mieć wersję hatchback dla Europy (aby zastąpić VW Golfa, który jest ogromnym rynkiem w Europie).
Ale jak to bywa w Tesli do końca nic pewnego nie wiadomo, chodź w każdej plotce jest jakaś odrobina prawdy.

daniel

Señor Meme Officer
Jest jeszcze teoria że przebudowany model 3 będzie zapowiadanym nowym modelem za 25 000 USD dlatego Tesla (lub Elon) nigdy go nie nazwali.
Tesla może zmniejszyć model 3, może również mieć wersję hatchback dla Europy (aby zastąpić VW Golfa, który jest ogromnym rynkiem w Europie).
Ale jak to bywa w Tesli do końca nic pewnego nie wiadomo, chodź w każdej plotce jest jakaś odrobina prawdy.
Nie chce mi się wierzyć, że Model 3 można zrobić za połowę obecnej kwoty. Robią sobie miejsce do obniżenia cen i utrzymania marż. Idzie kryzys w branży moto. Only the paranoid survive.

Ale nauka pewnie nie pójdzie w las i będzie to wykorzystane w nowym tanim modelu.

Last edited:

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka

pluto

Pionier e-mobilności
Ciekawy wykres przedstawiła S&P Global Mobility który pokazuje z jakich marek samochodów posiadacze przesiedli sie na Teslę.
Dane pokazują że najwięcej kupujący pochodzą z Toyoty lub Hondy :)

Fiw8aElWIAEaiDz.jpeg

W moim przypadku było podobnie bo przesiadłem się z Toyoty RAV-4 plug-in, ale za to po sprzedaży Tesli kupiłem Hondę, więc sam nie wiem :unsure: