Tylko że ta odległość (przynajmniej u mnie w Y) jest zawsze taka sama. Niezależnie od zadanego ustawienia. A nawet jeśli różnica jest to trzeba byłoby wysiąść i mierzyć. W Audi jest to ewidentna różnica między najbliższym a najdalszym ustawieniem. Zresztą nie raz ludzie zalecają właśnie ustawienie w Tesli najwyższej wartości (jak dobrze pamietam 7) bo inaczej nic się nie zmienia poza tym że auto jest właśnie bardziej narowiste.Jak na polskich drogach zwiększysz odstęp to zaraz wszyscy zaczną pakować się w tą lukę. Taki mamy klimat. Ja też jestem zdania, że AP brakuje w korku czy przy dojeżdżaniu do poprzedzającego pojazdu płynności. W korku rusza za późno i za ostro, podobnie z dohamowaniem zbliżając się do pojazdu przed nami (nie tylko w korku). Widząc różnicę prędkości zamiast wcześniej stopniowo zacząć ją wytracać to dość późno i niepotrzebnie mocno hamuje.
Co do odległości to niestety ale zarówno w moim Audi jak i w Tesli ktoś zawsze się wciśnie. Tego typu systemy zawsze zostawiają sobie spory zapas nawet jeśli każemy im jechać "blisko". Miałem kiedy wypożyczone BMW i ono jakby jechało bliżej ale też się ktoś zawsze znajdzie kto się wciśnie.