Tesla Model 3 - 219.990!

slack

Fachowiec
Wypowiem się do cen Fabii, bo sam kupowałem Syle 1.2 TSI w 2010, wtedy kosztowała 50 tys., podobnie wyposażona w 2018 to był koszt 60 tys., więc nie sądzę żeby w tym okresie bardzo podrożały (tu porównanie najtańszych wersji nie ma sensu, bo w 2010 r. nie było np. klimy, radia i ESP w standardzie). Natomiast to co dzieję się w ciągu ostatniego roku to już szaleństwo. Pomijając ogólnoeuropejską inflację i mała podaż, co mam nadzieję jest krótkotrwałe, strategia producentów w przypadku tanich samochodów przypomina strategię telekomów - więcej za więcej, nie opłaca się robić tanich samochodów.

Michal

Moderator
Teść kupował podobną konfigurację (golas + klima) w okolicach 2015r i płacił wtedy coś w okolicy 40k (oczywiście po rabatach).

solik

Pionier e-mobilności
Z drugiej strony patrzac na najblizsze otoczenie + samego siebie wiekszosc osob w ostatnich 3 latach zarabia wiecej srednio o 30% a nawet o 50% (branza IT) takze to ze chcemy zarabiac wiecej, zarabiamy wiecej nie jest bez echa ;)

Kolejna sprawa: wypozyczalnia Avis oglosila ze bedzie kupowac elektryki do floty, ciekawe jakie i dlaczego TM3 ;) Hertz juz opoznil oczekiwanie na auta o dobre pol roku

Auta segmentu tutaj przytoczonego tj B maja dzis w standardzie wiele systemow ktorych nie bylo 3-4 lata temu wiec to dodatkowo podbija cene. I na tych autkach najmniejsza marza, najmniejsze rabaty a gabryty segmentu C. Stopniowo cena segmentu B sie zaciera, produkcja tych aut kosztuje tyle samo co np segmentu C a zysk mniejszy.

Bartosz

Pionier e-mobilności
Z drugiej strony patrzac na najblizsze otoczenie + samego siebie wiekszosc osob w ostatnich 3 latach zarabia wiecej srednio o 30% a nawet o 50% (branza IT) takze to ze chcemy zarabiac wiecej, zarabiamy wiecej nie jest bez echa ;)

Kolejna sprawa: wypozyczalnia Avis oglosila ze bedzie kupowac elektryki do floty, ciekawe jakie i dlaczego TM3 ;) Hertz juz opoznil oczekiwanie na auta o dobre pol roku

Auta segmentu tutaj przytoczonego tj B maja dzis w standardzie wiele systemow ktorych nie bylo 3-4 lata temu wiec to dodatkowo podbija cene. I na tych autkach najmniejsza marza, najmniejsze rabaty a gabryty segmentu C. Stopniowo cena segmentu B sie zaciera, produkcja tych aut kosztuje tyle samo co np segmentu C a zysk mniejszy.
Hertz kręci, mówi, że złożył zamówienie, a Musk napisał na Twitterze, że nie ma żadnego zamówienia i nie ma żadnej umowy. Jak BBC zwróciło się o komentarz w tej sprawie do Hertz, to ta powiedziała "bez komentarza", ale co akcje poszły w górę to poszły i ktoś zapewne "przypadkowo" na tym zarobił.

"If any of this is based on Hertz, I’d like to emphasize that no contract has been signed yet.
Tesla has far more demand than production, therefore we will only sell cars to Hertz for the same margin as to consumers.
Hertz deal has zero effect on our economics." - Elon Musk

Chmielinski

Zadomawiam się
Ja trochę nie rozumiem skąd zdziwienie, że ceny tych aut rosną...
Tak czy inaczej myślę, że te zmiany cen bardziej polegają na tym, że taka np. Skoda Fabia względem TM3LR i TM3SRP zmienia ceny znacznie bardziej, a do tego nie oferuje z czasem więcej... Poniżej tabelka i wykres pokazujący ceny katalogowe z web.archive.org (daty mniej więcej, bo tak naprawdę to wtedy kiedy mi się kliknęło akurat w historii):
TimeSkoda Fabia PL [PLN]Tesla Model 3 LR USA [USD]Tesla Model 3 SRP USA [USD]
01.11.2016​
39000​
01.11.2017​
37500​
01.11.2018​
43000​
45000​
37500​
01.11.2019​
44300​
48000​
39490​
01.11.2020​
51800​
47000​
37990​
01.11.2021​
59000​
51490​
45490​

View attachment 2646

I jeszcze takie same dane w ujęciu procentowym dla wspólnego okresu względem ceny z końcówki 2018r:
TimeSkoda Fabia PL [PLN]Tesla Model 3 LR USA [USD]Tesla Model 3 SRP USA [USD]
01.11.2019​
3%​
12%​
-8%​
01.11.2020​
20%​
9%​
-12%​
01.11.2021​
37%​
20%​
6%​

View attachment 2647

No jednak oferuje więcej, bo w międzyczasie był pewnie lifting Fabii III, a w tym roku nowa generacja.

Ciechan

Fachowiec
czy mi się wydaje, czy przyspieszenie też się nieco wydłużyło?

ps. w temacie o dopłatach pisałem kiedyś, że ja ryzykuję wzięcie bez dopłat, bo za pół roku czekania na te dopłaty pożre je inflacja i popyt ;))) i jak widać pomyliłem się... bo wystarczyły 2 miesiące :DDDDD

(wiem, że dopłata wynosi 27k a cena SR+ wzrosła o 20k, ale dopłaty nie wrzuci się w koszta - to raz, dopłat jeszcze nie ma - to dwa, nie trzeba się tłumaczyć tym baranom i wozić pociesznych tabliczek i naklejek - to trzy, a na koniec może się okazać, że i tak dopłate dostanę - to cztery ;))

usrobo

Posiadacz elektryka
czy mi się wydaje, czy przyspieszenie też się nieco wydłużyło?

ps. w temacie o dopłatach pisałem kiedyś, że ja ryzykuję wzięcie bez dopłat, bo za pół roku czekania na te dopłaty pożre je inflacja i popyt ;))) i jak widać pomyliłem się... bo wystarczyły 2 miesiące :DDDDD

(wiem, że dopłata wynosi 27k a cena SR+ wzrosła o 20k, ale dopłaty nie wrzuci się w koszta - to raz, dopłat jeszcze nie ma - to dwa, nie trzeba się tłumaczyć tym baranom i wozić pociesznych tabliczek i naklejek - to trzy, a na koniec może się okazać, że i tak dopłate dostanę - to cztery ;))
nie ogarniasz tylko jednej sprawy, do dotacji kwalifikuje się TM3 LR a to jest spora różnica

Cav

Pionier e-mobilności
Z drugiej strony patrzac na najblizsze otoczenie + samego siebie wiekszosc osob w ostatnich 3 latach zarabia wiecej srednio o 30% a nawet o 50% (branza IT)
Albo mówisz o jakimś etapie przejścia ze statusu studenta na pełnowartościowego pracownika, lub zmianie pracodawcy, albo nieźle oderwałeś się od rzeczywistości.....

solik

Pionier e-mobilności
Albo mówisz o jakimś etapie przejścia ze statusu studenta na pełnowartościowego pracownika, lub zmianie pracodawcy, albo nieźle oderwałeś się od rzeczywistości.....
moze kwestia tego kto w jakim otoczeniu sie porusza, ja pracuje w branzy IT i do statusu studenta mi daleko i tak wlasnie w mojej branzy wygladaja aktualnie zarobki zwlaszcza w erze po wygaszeniu czesciowym covida gdzie firmy nagle musialy przejsc na zdalne a nie byly na to gotowe

dane o ogolnych presjach placowych i zmuszeniu firm do podwyzek nie sa niczym tajemniczym:
ale zarobki w PL to temat tabu i rzeka, ilekroc gdzies sie o tym dyskusja pojawia to szambo wybija wiec moze tutaj juz to uciac :D